Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat
Anne Myklebust Odland
Et godt institusjonstilbud er dyrt på kort sikt, men på lang sikt er det en god investering, skriver Aud Ørnes, Sara Linn Gerhardt og Heine Steinkopf.
Privat
Uavhengig av hvilke ord man bruker og hvordan man forklarer problemene; det viktigste er å la barnet få snakke om sine opplevelser, tanker og følelser, skriver Turid Wangensteen (t.h.) og Martine Kihle Dalsrud.
Hanna Skotheim
Sosionom Liv Torgunn Røhr ble litt forundret over at Martine Kihle Dalsrud gir uttrykk for at man i stedet for å hevde at foreldre er syke, bør si rett ut at «mamma ruser seg».
Abigail/Unsplash/Privat
Det kan være vanskelig å forstå at fosterhjem ikke er det beste for et så lite barn, men i noen tilfeller er det faktisk institusjon som er redningen, skriver Mari Wigaard.
Io Sivertsen
Gjennom hele min aktivisme har jeg aldri rettet angrep mot privatlivet deres. Mitt menneskerettighetsarbeid går kun på jobben de utfører i barnevernet som rammer mange familier, skriver Tonje Omdahl i dette innlegget.
Privat
Ostehøvelkuttene fra Høyreregjeringen var småtterier i forhold til til de kuttene vi står overfor nå, skriver FO-tillitsvalgte. De krever rask handling fra regjeringen, her ved finansminister Trygve Slagsvold Vedum og barne- og familieminister Kjersti Toppe.
Jan-Erik Østlie
Mange flerkulturelle barn kommer fra hjem der synet på barn, foreldrerollen og barneomsorg er fundert i andre verdisett, normer og en kollektivistisk forståelse av familieliv. Dette bidrar til misforståelser mellom flerkulturelle familier og offentlige tjenester, skriver familieveileder Firdawsa Ahmed.
Annie Spratt/Unsplash
Marit Skivenes bekymrer seg over at Norge er i utakt med noen andre land. Hun burde heller være stolt over at Norge nå endelig er i forkant, skriver Jan Myhre. Bildet er fra framleggingen av barnevernsutvalgets rapport. Sivenes ledet utvalget.
Hanna Skotheim
Skaperne av filmen fortjener å bli gratulert for det de har fått til – og dét rundt et tema som er så følsomt, skriver Virat Divyakirti.
Skjermdump
Illustrasjonsbilde: Kandidater som søker jobb i Nav kontaktsenter blir bedt om å ta evnetester.
Jens Lindström / NTB
Illustrasjonsfoto: Vi ønsker å skape et trygt sted for alle ungdommer og da er differensiering et av de tiltakene vi gjør, skriver kronikkforfatterne.
Annie Spratt/Unsplash
Hvorfor er ikke direktoratet like opptatt av å få ansatt de beste fagfolkene blant Nav-ansatte som faktisk møter innbyggerne? spør en sosionom som jobber i Nav.
Colourbox og Fartein Rudjord
Fosterforeldre står i omsorgsoppgaven døgnet rundt uten trygge verneordninger og med begrensede lovhjemlede økonomiske rettigheter, skriver Grethe Rossebø i dette innlegget.
Colourbox
Sadug Alfeli er bekymret for manglende tillit til til barnevernet hos innvandrere.
NTB/Privat
Bollywood-filmen viser beklageligvis et barnevern som mange foreldre kjenner seg igjen i, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Skjerndump
I deler av filmen får vi inntrykk av at Norge er et skrekkregime. Iallfall overfor indere. Kanskje burde utenriksministeren være mer bekymret enn barne- og familieministeren, skriver anmelderen.
Skjermdump
Når det blir sett grenser for å hindre ungdommane i å vere til fare for seg sjølv og andre, er kritikken ofte at det blir sett unødig strenge grenser. Når institusjonane ikkje klarer å hindre ungdommane i det same, blir kritikken at det ikkje er stramma inn nok, skriv Reidar Haug.
Colourbox
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump
FO/Sara Angelica Spilling
Manglende kunnskap kan føre til at personer med patologisk kravunnvikelse feildiagnostisere, for eksempel med depresjon, skriver sosionom Julian Slettaøien.
Colourbox
Etter at samtykkekriteriet ble tatt inn i psykisk helsevernloven i 2017, er det vanskeligere å hjelpe alvorlig psykisk syke personer med manglende sykdomsinnsikt og egenomsorg, skriver Gudrun Wiik Larsen.
Unsplash
Om lag 1.100 barn og unge i Norge er til enhver tid plassert i en barnevernsinstitusjon. Nye kompetansekrav gjør at institusjonene mangler ansatte, skriver Grethe Rossebø.
Colourbox
Grunnloven og barnekonvensjonen er like bindende for Norge som dommene fra EMD, skriver Mathias Lia Nordmoen og Kirsten Kvalø i denne kronikken.
Barneombudet/NIM
Jurist Geir Andersland har forventninger til barneminister Kjersti Toppe. I dette innlegget foreslår han en rekke grep han mener hun må ta for å forbedre barnevernet.
Jan-Erik Østlie
Forskning som bekrefter at barn profiterer på likeverdig omsorg fra foreldrene, underkjennes av FHI-forskerne, mener forfatterne av dette debattinnlegget.
Unsplash/Piron Guillaume
Det er på tide å avlive noen myter om vold og trusler i arbeidslivet, skriver Hanne Line Wærness, vernepleier og tillitsvalgt for FO.
FO
Etter en halvtimes debrif med kollegaen min, var det absurd å kjøpe sjokolade på tilbud og bikkjemat sammen med kona etterpå. Blant annet unngikk jeg å kjøre over brua. Bevisst. Jeg orket ikke mer av den brua den kvelden, skriver Øyvind Tônnus Bjerkvik.
Thibaut Lemmens/Unsplash
FO er kritisk til de nye kommunale rådgivende rusenhetene som ble vedtatt selv om rusreformen ble nedstemt, skriver Hanne Glemmestad.
Hanna Skotheim
Som ansatt i barnevernet må du kunne stå i kritikk som stadig rettes mot tjenesten, og ofte også mot deg som profesjonell, skriver Jeanette Pedersen i dette debattinnlegget.
Colourbox
Hvorfor er det ikke noen som prøver å finne svar på hvorfor enkelte blir gående på AAP i lang tid? Jeg tviler på at det er ønsket, verken av pasienten selv, helsevesenet eller Nav, skriver en tillitsvalgt i dette debattinnlegget.
Colourbox
Når jeg stiller på et innspillsmøte hos barne- og familieministeren, representerer jeg ikke meg selv, men om lag 7.000 av våre medlemmer som jobber innenfor barnevernsfeltet, skriver Ole Henrik Kråkenes i dette debattinnlegget.
Hanna Skotheim
Foreldre med for lengst tilbakelagte rus problemer må bli vurdert og behandlet av hjelpeapparatet som vanlige og friske foreldre, skriver Aase Sundfær.
Colourbox
Storsatsingen DigiBarnevern er det ingen som har tid til å vente på, skriver innsenderen.
Colourbox
Hva som er bra ivaretakelse av de ansattes helse, hatt lite fokus i diskusjonen om valg av turnus, skriver Trond Sælør i dette innlegget.
Colourbox
Hvorfor tør ikke en 16-åring å ringe etter hjelp når bestekompisen er i fare? Jo, det handler om ruspolitikken vi fører. Straff skader, skriver sosionom Tore Mangseth i dette innlegget.
Monica Strømdahl
Hverdagen for voldsutsatte foreldre er usynlig og ensom. Vær bevisst, så du ikke ufrivillig legger sten til byrden. Vi bærer tungt nok allerede, skriver en mor i dette innlegget.
Colourbox
Siden 2020 har likelønnsdagen beveget seg fra 16. til 17. november. Går utviklingen i samme tempo framover, vil det ta 50 år før den lander på nyttårsaften og kvinner og menn i realiteten tjener likt, skriver Marianne Solberg.
Hanna skotheim
Mens straffereaksjoner slettes fra rullebladet etter tre år, er rusavhengighet en merkelapp som forfølger og stigmatiserer resten av livet, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Colourbox