Sherry redder verden med mat
Sherry Hakimnejad startet catering for å hjelpe ungdommer. Sammen lager de mat, dyrker grønnsaker og redesigner gamle klær.
Sherry Hakimnejad ville drive med sosialt arbeid på sin egen måte. Dermed startet hun selskapet Kompass & Co som driver med sosialt entreprenørskap.
Brian Cliff Olguin
jbr@lomedia.no
– Ungdommene våre trenger å redde verden litt hver gang de er på jobb, sier Hakimnejad.
• Partene i staten mekler 11 timer på overtid. Dette er sakene de må bli enige om
All maten som lages på Kompass & Co er av overskuddsmat, det vil si fullt spiselige råvarer som butikker og spisesteder egentlig skulle ha kastet. De følger også en sirkulær økonomi, en økonomisk modell som utnytter planetens ressurser på best mulig måte for å skape bærekraft og verdiskapning også på lang sikt. Siden selskapet startet med mat og catering har de utvidet til urban dyrking og redesign.
Sherry Hakimnejad er ofte selv med ungdommene ut på jobb.
Brian Cliff Olguin
Hun er utdannet barnevernspedagog og har jobbet som saksbehandler både som offentlig og privat ansatt. Hun har også jobbet på poliklinikk med ungdommer og rus og vært fostermor. I 2011 tok hun sitt første steg inn i sosialt entrepenørskap og startet bedriften Kompass & Co. Hun var lei av å kjempe for at ungdommer skulle få rett hjelp til rett tid, og valgte å heller samarbeide med det offentlige
– Jeg sluttet fordi jeg ikke kunne stå for avgjørelsene mens jeg jobbet i det offentlige. Det handlet om etikken, forteller Hakimnejad.
• Kaos ble orden da denne vernepleieren ble rektor
Dyrere enn andre
Som offentlig ansatt opplevde hun ofte å få nei når hun hadde ideer som var «ute av boksen».
– Da jeg jobbet i det private som innleid konsulent kunne jeg få klarsignal for de samme vedtakene.
– Ofte var økonomi begrunnelsen til at jeg fikk nei. Det føltes ut som jeg måtte være så systemlojal at jeg ble bruker-illjoal.
Sherry Hakimnejad
Brian Cliff Olguin
Hun ville derfor starte en bedrift hvor hun kunne hjelpe vanskeligstilte ungdommer på sin måte.
Prosjektene hos Kompass & Co koster også mer fordi de jobber med flere aspekter hos ungdommene. I tillegg til å være arbeidsgivere jobber de med ungdoms psykiske helse, boligoppfølging, aktivitet og aktivisering, skoleoppfølging, familie og hjemmesituasjon.
• Nav-ansatte Else og Mariadelle får trusler om natta og skjelles ut på jobben
Brian Cliff Olguin
– Prosjektene våre er dyrere enn hos andre firmaer fordi vi gir rom for at ungdommene skal kunne feile. Det betyr at vi må bruke ressurser på å fikse det igjen. Men det handler om å heie fram enhver endring i positiv retning uansett hvor «liten» den måtte virke.
Umiddelbar mestring
Hakimnejad innså raskt at hun måtte sørge for at ungdommene kunne få lage et konkret produkt, slik at de kunne få en umiddelbar mesteringsfølelse. Så så hun «Jamie’s Kitchen» med Jamie Oliver. I programmet tok den britiske kjendiskokken med seg 15 vanskeligstilte ungdommer og ga dem jobb i restaurantbransjen.
• Bare en av ti barnevernssaker i fylkesnemnda i Agder har sosialarbeider som fagkyndig
– Jeg reiste til London for å se restauranten og ble slått av hvilket maskineri det hele var. Mat var perfekt til formålet vårt, forteller Hakimnejad.
Brian Cliff Olguin
Hun gikk sammen med sin makker Katerina Medbøe Eriksen som helt fra start har sittet som styreleder i Kompass & Co. Begge hadde en lidenskap for mat. Nå var det bare å sette i gang.
– Jeg skjønte raskt at jeg måtte ha en ekstremt fleksibel foretningsmodell.
Hang på fritidsklubber
• – Stor oppgave for helsetjenestene og barnevernet hvis IS-barna hentes til Norge
I starten jobbet hun 300 timer i måneden. Hun tilbragte mye tid på fritidsklubber for å finne ut hva ungdommene trengte.
– Jeg hengte meg på overalt og var som en slags uformell sosialantropolog. Til slutt innså jeg at det de trengte var det samme som de fleste av oss trenger. Arbeid og lønn og tilhørighet et sted.
Trym Nymo følte det som om han «kom hjem» da han startet å arbeide i Kompass & Co. Her spikrer han sammen skiltene som skal reklamere for maten de skal selge fra foodtrucken.
Brian Cliff Olguin
22 år gamle Trym Nymo er blant dem som i dag jobber hos Kompass & Co. Han startet for to år siden med urban dyrking, og jobber i dag med catering.
– Jeg datt ut av videregående og hadde ikke så stort nettverk. Da jeg kom til Kompass & Co føltes det ut som å komme hjem, forteller Nymo.
• #heierna møtte barneminister Ropstad: – Hvis du øremerker penger til barnevernet, vil du bli hyllet
Han sier at det er på grunn av Kompass & Co at han i det hele tatt turte å gå ut i arbeidslivet. Det sosiale miljøet og bekreftelsen i å møte andre i en lignende livssituasjon har vært viktig. For ikke å glemme omsorgen fra arbeidsgiver.
Gikk ned åtte kilo
Det første året fikk Hakimnejad i havn en avtale om å tilby sommerjobb til åtte 15-16 åringer i barnevernet. Helt siden oppstarten har Kompass & Co samarbeidet med ulike barneverntjenester og Nav-kontorer i Oslo. Hakimnejad har alltid insistert på at ungdommene skulle skrive en jobbsøknad inn til bedriften. Om det så var på en post-it-lapp. For henne var det viktig å få denne personlige henvendelsen fra ungdommen selv.
Brian Cliff Olguin
– Det kom som et lite sjokk da jeg innså at flere av ungdommene slet bare med å skrive sine personalia i søknaden. Dette var ungdom som hadde blitt sviktet fra ung alder. Det var ingen der til å oppdage hva de kunne og ikke kunne, forteller hun.
Hun forklarte hva et postnummer er. Dette var ungdommer som hadde følt seg udugelige nesten hele livet. De som sto utenfor og så inn mot samfunnet.
– Jeg tror jeg gikk ned åtte kilo på åtte uker den første sommeren der. Det var en rask læringskurve som gikk rett opp, forteller Hakimnejad.
All motstanden ungdommene hadde vokst opp med ga de tilbake til Hakimnejad. Til samfunnet. Til sine egne liv.
– All dritten, bagasjen og de ubearbeidede følelsene fikk jeg i fanget. De kranglet framfor å ville prøve. Det krever jo tross alt en indre trygghet å skulle prøve noe nytt.
– Mer enn bare lønn
Ungdommene ville ikke skjære mer løk selv om oppskriften krevde det. De ville ikke møte opp som avtalt. De ble borte lenge på do med telefonen som de egentlig skulle ha levert inn ved starten av arbeidsdagen. Løsningen ble å bruke tålmodigheten.
– Her var det vi som arbeidsgivere som måtte tilpasse oss arbeidstakerne våre.
Brian Cliff Olguin
Dette er en av grunnene til at de ansatte på Kompass & Co jobber fem timer tre ganger i uka. Det er et realistisk mål.
– Vi er strenge, men rettferdige. Møter de ikke opp på jobb får de heller ikke betalt, forteller Hakimnejad.
• «Oda» (19) om AAP-kutt: – Politikerne stempler oss som snyltere
Hun jobber med å realitetsorientere ungdommen på at de må jobbe hardt for å få det de vil ha her i verden, ta ansvar og være selvstendige.
Brian Cliff Olguin
23 år gamle Lopat Mahwong framhever at friheten hun får hos Kompass & Co er en av grunnene til at dette har fungert for henne. Hun kom til Kompass & Co da hun var 16 år. Siden har hun hatt andre jobber også, men har kommet tilbake til Kompass & Co fordi hun trives så godt der.
– Det er så mange forskjellige arbeidsoppgaver vi får prøve oss på, og jobben betyr noe mer enn bare å få lønna si og ferdig. Du hater faktisk ikke jobben din, det er sosialt og føles nesten ikke ut som jobb, forteller Mahwong.
Les flere spennende saker på fontene.no.
Hvem
Navn: Sherry Hakimnejad (38)
Yrke: Bachelor i barnevern (2009). Sosial entrepenør i dag.
År i yrket: 15
Første jobb: Pantet flasker på det årlige tivoliet i Kongssvinger som åtteåring.
Klarer seg ikke uten: Telefonen. Er så avhengig at niesen min lagde et forbudsskilt mot mobiler i påsken.
Flere saker
Else Kåss Furuseth er en av kjendisene som blir intervjuet i serien A-laget.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger?
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
Hvem
Navn: Sherry Hakimnejad (38)
Yrke: Bachelor i barnevern (2009). Sosial entrepenør i dag.
År i yrket: 15
Første jobb: Pantet flasker på det årlige tivoliet i Kongssvinger som åtteåring.
Klarer seg ikke uten: Telefonen. Er så avhengig at niesen min lagde et forbudsskilt mot mobiler i påsken.