JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Øremerking er ikke svaret på alt, men det må til hvis regjeringens kompetanseløft skal ha effekt, mener Ine Haver. Her forsøker hun å overbevise barneminister Kjell Ingolf Ropstad.

Øremerking er ikke svaret på alt, men det må til hvis regjeringens kompetanseløft skal ha effekt, mener Ine Haver. Her forsøker hun å overbevise barneminister Kjell Ingolf Ropstad.

Eirik Dahl Viggen

#heierna møtte barneminister Ropstad: – Hvis du øremerker penger til barnevernet, vil du bli hyllet

– Jeg er fortsatt imponert over kampanjen deres, men dere bør rette den mer mot lokalpolitikerne, sier barneminister Kjell Ingolf Ropstad. – Nei, barnevernet er ditt ansvar, svarer #heierna.
06.05.2019
18:13
21.08.2023 17:14

solfrid.rod@lomedia.no

– Vi har egentlig bare ett spørsmål, og det er ikke om dere skal øremerke penger til flere stillinger i barnevernet, men hvor mye dere skal øremerke.

Ine Haver, ansatt i barnevernstjenesten i Stavanger og initiativtaker til #heierna-kampanjen, går offensivt ut når hun har fått en halvtimes audiens hos barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mandag ettermiddag.

– Svaret kommer i oktober, sier Ropstad, med henvisning til statsbudsjettet for neste år.

– Ikke lurt at vi sitter i Oslo og bestemmer

Ropstad avslører imidlertid allerede nå at han ikke er overbevist om at statlig øremerking er løsningen. Barnevernet er kommunenes ansvar, og de beste løsningene finnes lokalt, mener han.

– Jeg tror ikke det er lurt at vi sitter i Oslo og bestemmer dette. Hvis vi øremerker penger til nye stillinger, tvinger vi kommunene til å bruke penger på akkurat det. Ta for eksempel Bergen. De har akkurat ansatt 26 nye barnevernsarbeidere. Kanskje trenger de noe annet, sier Ropstad.

– Det Bergen har gjort handler ikke om å gi barnevernet, det handler om å løse en krise her og nå, parerer Marit K. Stephansen, fagkonsulent i barnevernstjenesten i Sandnes.

• Les også: Politileder støtter #HeiErna: – Tvilen må komme barnet til gode

Ropstad: – Jeg heier på kommunene

– Du sier at øremerking ikke er løsningen. Hva er din løsning, spør Dag Svihus, som står for de tekniske løsningene i kampanjen.

– Jeg er helt enig med dere i at barnevernstjenestene må ha forsvarlig bemanning. Og jeg heier på kommunene. Politikerne lokalt må se helheten, og ikke minst hindre at saker havner hos barnevernet, mener Ropstad.

– Jeg er fortsatt imponert over kampanjen deres, men jeg synes dere bør rette den mer mot kommunepolitikerne. Får dere ikke respons lokalt?

– Det er ingen lokalpolitiker som ikke vil si at barnevern er viktig. Men når det kommer til å bevilge penger, taper barnevernet sier Stephansen.

– Jeg er helt enig med dere i at barnevernstjenestene må ha forsvarlig bemanning, sier Ropstad.

– Jeg er helt enig med dere i at barnevernstjenestene må ha forsvarlig bemanning, sier Ropstad.

Eirik Dahl Viggen

– Gode tiltak krever flere ansatte

De tre fra #heierna understreker at øremerking ikke vil løse alt. De ser det mer som en forutsetning for å satse på kvalitet og bedre barnevern. De heier på regjeringens kompetanseløft og ser mye positivt i forslaget til ny barnevernslov, som er ute på høring.

– Men gode tiltak krever flere ansatte. Det er kjempebra med ettervern til du fyller 25 år. Men jeg får jo ikke flere timer på jobb til å følge opp ungdommene. Hele kompetanseløftet vil renne ut i sanden om dere ikke sørger for flere ansatte. Ansatte med mye kompetanse slutter, fordi de ikke orker mer, påpeker Stephansen.

– Bruk penger på flere ansatte nå i stedet for erstatningskrav i framtida, oppfordrer Marit Stephansen.

– Bruk penger på flere ansatte nå i stedet for erstatningskrav i framtida, oppfordrer Marit Stephansen.

Eirik Dahl Viggen

• Les også: Erna skuffet #heierna

Plusstid som aldri tas ut

Barnevernsarbeiderne minner statsråden om at barnevernet er temmelig kvinnedominert.

– Vi er flinke piker, oppdratt til å tåle og tåle, sier Haver.

Selv har hun overført 13 feriedager fra i fjor. Flekskontoen på 45 timer er alltid full. I tillegg har hun nå 87 timer pluss i tidbanken. Kollegene hennes har også mye plusstid, dette er et arbeidsmiljøproblem, mener Haver.

Det er en stor belastning å forholde seg til barn og unge som kunne fått god hjelp, men som ikke får det fordi tiden ikke strekker til, forteller Stephansen.

– Nå har dere sjansen til å forhindre at disse barna om 15 år krever enorme summer i erstatningen fordi de ikke fikk hjelp. Bruk heller de pengene nå, oppfordrer Stephansen.

• Fikk du med deg denne? #hei Erna! Og takk for meg!

Lover ikke noe

Klokka passerer fire, og Ropstad gjentar flere ganger at han må hente barn i barnehagen.

– Før du går; er du helt sikker på at du ikke vil vurdere øremerking, vil Haver vite.

– Jeg vil se på alle mulige løsninger. Men jeg vil ikke love øremerking, sier Ropstad på vei ut.

Til Fontene sier Ine Haver at hun ikke er overrasket, selv om optimisten i henne hadde håpet Ropstad hadde mer å gi.

– Jeg synes han er litt vel tilbakelent, sier Haver og haster videre til Stortinget for å møte flere politikere før flyet går tilbake til en hektisk hverdag i barnevernstjenesten i Stavanger.

Les flere spennende saker på Fontene.no:

• Resultat i kommunene: 14.000 kroner til høgskoleutdannede

• – Stor oppgave for helsetjenestene og barnevernet hvis IS-barna hentes til Norge

• Da «Ole» (16) ikke kunne bo hjemme, fikk han selv velge institusjon

• På Norges nest største Nav-kontor har ingen fast plass. Og de elsker det!

06.05.2019
18:13
21.08.2023 17:14