JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ståle Luther er seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt og medlem av barnevoldsutvalget som kom med rapporten Svikt og svik.

Ståle Luther er seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt og medlem av barnevoldsutvalget som kom med rapporten Svikt og svik.

Ingun Alette Mæhlum

Politileder støtter #HeiErna: – Tvilen må komme barnet til gode

Ståle Luther fra politiet har gått sammen med #HeiErna-kampanjen i å kreve flere ansatte i politi og barnevern.
30.04.2019
08:00
29.04.2019 14:47

anne@lomedia.no

– Ine Haver, initiativtaker bak kampanjen #HeiErna, ringte meg etter et oppslag i NRK hvor jeg som medlem av barnevoldsutvalget etterlyser handling etter rapporten «Svikt og svik» fra 2017. Vi ble enige om å skrive en felles kronikk i Stavanger Aftenblad. Vi har sammenfallende interesser. Både politiet og barnevernet trenger bedre bemanning.

Du var med i barneveoldsutvalget som leverte rapporten «Svikt og svik». Rapporten ga 57 anbefalinger. Hvilken er viktigst?

– At barn må snakkes med. Rapporten viste at for mange tar for lett på bekymringer angående barn. Hvis det var tvil om det var noe i bekymringen, kom det ikke barnet til gode. Tvilen må komme barnet til gode. Mye av det som kommer fram i Svikt og svik-rapporten har klar sammenheng med bemanningssituasjonen i politi og barnevern. I tillegg handler det om manglende fenomenforståelse av vold og overgrep i nære relasjoner.

Du etterlyser handlekraft fra regjeringen. Hva legger du i det?

– Det blir mye vidløftige handlingsplaner og veiledere som ikke adresserer problemet som handler om at vi er for få folk på jobb. Vi klarer ikke ta unna sakene, og det blir for mange propper i systemet. Kravene til etterforskning er blitt vesentlig høyere de senere årene. Det som før var et avhørsreferat på tre til fire sider er i dag bare innledningen. Jeg vil tro ansatte i barnevernet opplever det samme. Kravene til dokumentasjon har endret seg.

• Debatt: #Hei Erna. Og takk for meg

Hva ser du av vold og overgrep mot barn i jobben som etterforskningsleder?

– Det kommer til syne hele tiden. Svært mye er internett-relatert kriminalitet. Barn blir forledet til seksuell omgang med seg selv eller andre via internett. Det er også en oppblomstring av voldtekt-saker, og samme fagmiljø i politiet jobber med dette. Det er et voldsomt press på saksområdet.

Kripos er bekymret for sikkerheten til 300 barn

Dere blir kritisert for ikke å holde kontinuiteten i etterforskningen?

– Ja, og her tror jeg vi opplever det samme som ansatte i barnevernet. Vi er på når saken er akutt, og så må vi hoppe videre til neste akutte sak. Vi jobber knallhardt med å overholde frister med å avhøre barn. Den videre etterforskningen er det ikke ressurser til å prioritere godt nok.

Kan politiet organisere arbeidet annerledes for å ta unna barnevold-sakene?

– Avsnitt som tidligere jobbet med narkotika-saker og økonomisk kriminalitet involveres i saker om vold og overgrep mot barn. De har etterforskningsmetoder som er relevante, blant annet til å avdekke direktesendte overgrep på nettet, eller etterforske pengestrømmer som følger med. Men selv om vi samarbeider om sakene, sliter vi med bemanningen.

Hvordan kan vi stoppe volden?

– Vi må forebygge mye mer. Vi må lære opp foreldre og barn i nettvett. Det er heldigvis kommet gode programmer i barneskolene som tar opp vold og overgrep. Barn er blitt mer bevisst hva som er kroppens grenser, men det gjør også at de forteller og at det avdekkes mer.

Færder prøver ut fremtidens barnevern

Da "Ole" ikke kunne bo hjemme, fikk han selv velge institusjon

Intervjuet

Navn: Ståle Luther

Yrke: Seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt

Aktuell: Politimann og medlem av barnevoldsutvalget, støtter #HeiErna-kampanjen

30.04.2019
08:00
29.04.2019 14:47

Intervjuet

Navn: Ståle Luther

Yrke: Seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt

Aktuell: Politimann og medlem av barnevoldsutvalget, støtter #HeiErna-kampanjen