Politileder støtter #HeiErna: – Tvilen må komme barnet til gode
Ståle Luther fra politiet har gått sammen med #HeiErna-kampanjen i å kreve flere ansatte i politi og barnevern.
Ståle Luther er seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt og medlem av barnevoldsutvalget som kom med rapporten Svikt og svik.
Ingun Alette Mæhlum
anne@lomedia.no
– Ine Haver, initiativtaker bak kampanjen #HeiErna, ringte meg etter et oppslag i NRK hvor jeg som medlem av barnevoldsutvalget etterlyser handling etter rapporten «Svikt og svik» fra 2017. Vi ble enige om å skrive en felles kronikk i Stavanger Aftenblad. Vi har sammenfallende interesser. Både politiet og barnevernet trenger bedre bemanning.
Du var med i barneveoldsutvalget som leverte rapporten «Svikt og svik». Rapporten ga 57 anbefalinger. Hvilken er viktigst?
– At barn må snakkes med. Rapporten viste at for mange tar for lett på bekymringer angående barn. Hvis det var tvil om det var noe i bekymringen, kom det ikke barnet til gode. Tvilen må komme barnet til gode. Mye av det som kommer fram i Svikt og svik-rapporten har klar sammenheng med bemanningssituasjonen i politi og barnevern. I tillegg handler det om manglende fenomenforståelse av vold og overgrep i nære relasjoner.
Du etterlyser handlekraft fra regjeringen. Hva legger du i det?
– Det blir mye vidløftige handlingsplaner og veiledere som ikke adresserer problemet som handler om at vi er for få folk på jobb. Vi klarer ikke ta unna sakene, og det blir for mange propper i systemet. Kravene til etterforskning er blitt vesentlig høyere de senere årene. Det som før var et avhørsreferat på tre til fire sider er i dag bare innledningen. Jeg vil tro ansatte i barnevernet opplever det samme. Kravene til dokumentasjon har endret seg.
• Debatt: #Hei Erna. Og takk for meg
Hva ser du av vold og overgrep mot barn i jobben som etterforskningsleder?
– Det kommer til syne hele tiden. Svært mye er internett-relatert kriminalitet. Barn blir forledet til seksuell omgang med seg selv eller andre via internett. Det er også en oppblomstring av voldtekt-saker, og samme fagmiljø i politiet jobber med dette. Det er et voldsomt press på saksområdet.
• Kripos er bekymret for sikkerheten til 300 barn
Dere blir kritisert for ikke å holde kontinuiteten i etterforskningen?
– Ja, og her tror jeg vi opplever det samme som ansatte i barnevernet. Vi er på når saken er akutt, og så må vi hoppe videre til neste akutte sak. Vi jobber knallhardt med å overholde frister med å avhøre barn. Den videre etterforskningen er det ikke ressurser til å prioritere godt nok.
Kan politiet organisere arbeidet annerledes for å ta unna barnevold-sakene?
– Avsnitt som tidligere jobbet med narkotika-saker og økonomisk kriminalitet involveres i saker om vold og overgrep mot barn. De har etterforskningsmetoder som er relevante, blant annet til å avdekke direktesendte overgrep på nettet, eller etterforske pengestrømmer som følger med. Men selv om vi samarbeider om sakene, sliter vi med bemanningen.
Hvordan kan vi stoppe volden?
– Vi må forebygge mye mer. Vi må lære opp foreldre og barn i nettvett. Det er heldigvis kommet gode programmer i barneskolene som tar opp vold og overgrep. Barn er blitt mer bevisst hva som er kroppens grenser, men det gjør også at de forteller og at det avdekkes mer.
• Færder prøver ut fremtidens barnevern
• Da "Ole" ikke kunne bo hjemme, fikk han selv velge institusjon
Intervjuet
Navn: Ståle Luther
Yrke: Seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt
Aktuell: Politimann og medlem av barnevoldsutvalget, støtter #HeiErna-kampanjen
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
Intervjuet
Navn: Ståle Luther
Yrke: Seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt
Aktuell: Politimann og medlem av barnevoldsutvalget, støtter #HeiErna-kampanjen