Erna skuffet #heierna
Statsminister Erna Solberg har ikke noe imot å låne navn til et grasrotopprør i barnevernet. Men hun vil ikke innfri kravet om flere ansatte.
Ine Haver, initiativtaker til #heierna, tok imot Erna Solberg på jobben tirsdag ettermiddag.
Tommy Ellingsen
solfrid.rod@lomedia.no
– Det var stort sett et hyggelig møte. Men vi er ikke enige på alle punkter, sa statsminister Erna Solberg da hun tirsdag ettermiddag kom ut fra møtet med #heierna-kampanjens initiativtaker Ine Haver og hennes kolleger i barnevernstjenesten i Stavanger.
#heierna er et grasrotopprør blant ansatte i kommunalt barnevern. Kampanjen startet som respons på statsministerens nyttårstale, der hun etterlyste flere solskinnshistorier i barnevernet.
• Les også: Barnevernsansatte svarer statsministeren: #heierna, vi trenger flere ansatte!
– Barnevern er kommunenes ansvar
– Jeg skjønner godt at de ønsker seg flere ansatte. Men regjeringen vil fortsatt prioritere kvalitet, fosterhjem og forebygging, sier Solberg.
Hun erkjenner at arbeidsbyrden er stor i enkelte barnevernstjenester, men hun går ikke med på de ansattes krav om flere ansatte og maks antall saker per ansatt.
– Husk at barnevern er kommunenes ansvar. Regjeringen bidrar med solid kommuneøkonomi, men det er kommunene som prioriterer hvordan pengene brukes. Det er gledelig å se at mange styrker barnevernstjenesten. Vi ser at antall ansatte har økt like mye i en periode uten øremerking til nye stillinger som i perioden med øremerking, sier Solberg.
Vert Ine Haver ville ha pressen med på møtet. Det ville ikke statsminister Erna Solberg.
Tommy Ellingsen
Solberg: – Jeg kjenner barnevernet gangske godt
– Regjeringen gjentar ofte at barnevern er kommunenes ansvar. Men har ikke regjeringen et ansvar for å sikre at alle barn har samme vern, uavhengig av hvor de bor?
– Jo, og det gjør vi gjennom kravene vi stiller i barnevernsloven, ikke detaljert, men gjennom barns rettigheter. I ytterste konsekvens er det et straffeansvar for kommuner som ikke følger loven.
– Regjeringen gjentar også dere satser på å øke kompetansen. Men hva hvis de ansatte ikke har tid til verken å gjøre jobben sin eller dra på kurs?
– Vi ser jo at de kompetansehevende tiltakene brukes. Vi vil fortsatt prioritere kvalitetshevende tiltak.
– Lærte du noe om barnevernet her i dag som du ikke visste fra før?
– Nei. Jeg har jobbet mye med barnevern gjennom mange år, så jeg mener at jeg har et ganske godt bilde av barnevernet. Og jeg understreker at det skjer veldig mye godt arbeid i barnevernet. Vi må ikke tegne et bilde av at folk er fortapt hvis de kommer i kontakt med barnevernet. Veldig mange får god hjelp, understreker Solberg.
– Kommer ikke utenom mer ressurser
Ine Haver, initiativtaker til #heierna, er litt skuffet etter møtet.
– Jeg forventer ikke en løsning over natta, men jeg hadde ønsket meg en mer lyttende statsminister. Hun snakker om turnover som et av de største problemene i barnevernet, men hun ser ikke sammenhengen mellom høy turnover og for få ansatte. Hun sier hun kan mye om barnevernet. Men det er vi som kjenner det på kroppen. Folk blir syke og sekundærtraumatiserte, sier Haver.
Det holder ikke å vise til minimumskrav i loven, mener hun.
– Når barn plasseres i fosterhjem, krever loven at jeg drar på besøk fire ganger i året for å sjekke om barnet trives. Som fagperson vet jeg at ingen barn forteller meg noe som helst hvis de bare ser meg fire ganger i året.
Hvis turnoveren skal ned, må folk få tid til å gjøre jobben sin på en god måte. Og de må ha tid til veiledning, understreker Haver.
• – Jeg hadde forventet en mer offensiv Ropstad
Mismatch mellom gulvet og toppen
Når statsministeren har reist videre til Rogaland Høyre, står Haver igjen med kollegene Marit Stephansen, Ole Henrik Kråkenes, som er FO-tillitsvalgt i barnevernstjenesten i Stavanger og Eilen Sjursen, hovedtillitsvalgt for FO i Sandnes.
De er glad for at Solberg kom, men står igjen med en følelse av at deres erfaringer og synspunkter ble litt devaluert av statsministeren.
Selvsagt vil vi også ha kompetanse og ledelse og alt det der, men vi må ha flere ansatte, fastslår de.
– Kanskje er det bra at Solberg var så tydelig. Da vet vi hvor hun står. Og vi er grunnleggende uenige. Det er en mismatch mellom oss på gulvet og henne på toppen, sier Marit Stephansen.
– Vi har sendt ut et varsel. Det blir ikke tatt på alvor.
• Les også: – Hei Erna, hvorfor hører vi ikke noe fra deg?
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad