JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten:

Partene i staten mekler 11 timer på overtid. Dette er sakene de må bli enige om

Meklingen for statsansatte pågår fortsatt. Pensjon og hvor mye av lønnstilleggene som skal gis lokalt og sentralt er de vanskeligste temaene.
– Jeg er ikke bedre til å spå framtida enn noen andre. Men jeg er optimist av natur, og det er mulig å løse det om partene vil og ser seg tjent med det, sa riksmekler Mats Ruland torsdag kveld.

– Jeg er ikke bedre til å spå framtida enn noen andre. Men jeg er optimist av natur, og det er mulig å løse det om partene vil og ser seg tjent med det, sa riksmekler Mats Ruland torsdag kveld.

Kai Hovden

anders@lomedia.no

morten@lomedia.no

kai.hovden@lomedia.no

De største stridsspørsmålene i meklingen er fordeling av lønnstilleggene mellom lokalt og sentralt nivå, samt pensjon.

Den nye AFP-ordninga i staten ble et stort problem under de tidligere forhandlingene.

LO Stat-lederen: – Vi kom aldri i gang med reelle forhandlinger fordi AFP-spørsmålet sperret

I tillegg har alle hovedsammenslutningene krevd at alle tillegg som statsansatte har til lønna si skal være pensjonsgivende.

Forhandler så lenge det er håp

Da riksmekler Mats Ruland møtte pressen like før meklingsfristen gikk ut torsdag kveld, sa han følgende:

– Jeg håper, og vil oppfordre, partene til å fortsette så lenge det er grunnlag for det. Av erfaring så vil partene sitte så lenge det er håp.

Her kan det bli streik fra fredag

Han lot det skinne gjennom at det er det fortsatt er stor avstand mellom LO Stat, Unio, YS Stat og Akademikerne og staten.

– Det har ikke vært stor bevegelse de siste timene, men det har vært bevegelse under meklingen.

Rauland beskriver tonen i lokalene i Oslo sentrum som god og profesjonell.

– Men det er ingen enkle temaer på bordet. Pensjon og økonomi er alltid vanskelig, fastslår Ruland.

Optimist, men tør ikke spå

Han tør ikke å spå noe om hvordan meklinga går:

– Jeg er ikke bedre til å spå framtida enn noen andre, så det kan jeg ikke si noe om. Men jeg er optimist av natur, og det er mulig å løse det om partene vil og ser seg tjent med det, sier han.

– Virker partene optimistiske?

– Partene er i alle fall så langt innstilt på å løse det, men det kommer an på om de ser seg tjent med den posisjonen når vi begynner å nærme oss fristutløpet.