JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ENIGHET: Forhandlingsleder Eivind Gran og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten ble enige etter en dag med forhandlinger om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret.

ENIGHET: Forhandlingsleder Eivind Gran og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten ble enige etter en dag med forhandlinger om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret.

Morten Hansen

LO Stat enige med Spekter om de sentrale tilleggene

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten mente de kunne blitt enige på Snapchat. I realiteten tok lønnsforhandlingen fire timer.
03.04.2019
10:31
21.08.2023 17:14

anders@lomedia.no

Tirsdag formiddag startet den sentrale delen av Spekter-oppgjøret, som blant annet omfatter ansatte i helseforetakene og en rekke statseide virksomheter som NSB (snart Vy), Posten, Avinor, Vinmonopolet og kultursektoren.

Mimmi Kvisvik om lønnsoppgjøret: – Nå trenger vi en allianse mellom lavtlønte kvinner i privat sektor og kvinner i offentlig sektor

Spekter: – Dette kunne vi løst på Snapchat

TIllegg i tråd med frontfaget

LO Stat krevde et tillegg til alle på 4875 kroner og et lavlønnstillegg på 3900 kroner, og fikk akkurat det.

– Det var i tråd med frontfagsrammen, så det er ikke akkurat en sensasjon, sier forhandlingsleder Eivind Gran i LO Stat.

Camilla tar videreutdanning: – Jeg kommer tilbake til 10 ganger mer å gjøre

De som tjener 430.221 kroner eller mindre får lavlønnstillegget. LO Stat og Spekter er også enige om å legge føringer for de lokale forhandlingene:

– Det skal være klem og fokus på lavlønn og likelønn i forhandlingene ute på virksomhetene, og det er vi omforent på, sier Gran.

Og med et oppgjør i tråd med frontfaget, anser LO Stat at resultatet sikrer økt kjøpekraft for medlemmene.

Emojis til sosialarbeiderne nå!

Frister for å bli enige lokalt

Forhandlingene var ukompliserte, i følge Gran, og partene brukte også litt tid på å diskutere videre arbeid rundt nye avtaler som skal opprettes og arbeid mellom partene.

– Dette var startskuddet. Nå vil de lokale forhandlingene i april og mai vise hvor mange problemer som dukker opp, sier Gran.

Christopher (26) sparker i gang Marit (99)

Dersom lokale parter i en virksomhet ikke blir enige, blir uenigheten løftet til LO Stat og Spekter igjen.

– Vi er beredt til å kjøre bistandsforhandlinger på sentralt nivå. Det er ingen sensasjon om det blir det, sier Gran.

De lokale oppgjørene har frist for å bli ferdige til 10. mai. Dersom noen trenger hjelp til å bli enige, er fristen for å be om det 3. mai. Noen av sykehusene får egne frister, i tillegg til at NRK har frist 30. april.

Siri (39): – Jeg likte jenter, men trodde det skyldtes diagnosen

I protokollen poengterer begge sider at den samla lønnsveksten som avtales skal være normgivende for ledere og andre grupper i virksomheten.

LO Stat skriver også en tilførsel i protokollen om at de forutsetter at arbeidsgiver sørger for at de ansatte ikke blir økonomisk skadelidende som følge av de nye skattereglene for fribilletter i transportselskapene.

50 år på gata, men fortsatt ingen nasjonal plan for uteteamene

03.04.2019
10:31
21.08.2023 17:14