Siri har stort utbytte av temakveldene med Pust ut.

Siri har stort utbytte av temakveldene med Pust ut.

Eirik Dahl Viggen

Siri (39): – Jeg likte jenter, men trodde det skyldtes diagnosen

Er du utviklingshemmet og skeiv, er jakten på kjæreste som å spille lotto.
2019031811225420190410203756

edv@lomedia.no

– Da jeg var ungdom, så de andre jentene etter gutta. Jeg prøvde, men det gikk ikke, forteller Siri (39).

– Jeg så heller på jentene. Jeg tenkte mange ganger at det bare var en ungdomsgreie som ville gå over. Hormoner og puberteten. Og at det var fordi jeg har autisme.

Men det gikk ikke over.

Etter 50 år på gata mangler ennå en nasjonal plan med uteteamene

Siri er en av deltakerne på Pust ut. Det er et møtested som arrangeres en gang i måneden i regi av Fri, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH). Fontene er med en fredagskveld i februar.

(Saken fortsetter under bildet)

Hansine diskuterer livets viktigste temaer med vernepleier Carina Carlsen (t.v.) og de andre deltakerne på Pust ut.

Hansine diskuterer livets viktigste temaer med vernepleier Carina Carlsen (t.v.) og de andre deltakerne på Pust ut.

Eirik Dahl Viggen

Vernepleier og vert Carina Carlsen serverer pizza og brus. Kveldens tema kunne knapt vært vanskeligere: Kjærlighet. Hvordan skal du vise at du er forelska? Sende sms? Si det rett ut, flørte eller beføle? Svarene er mange blant de åtte deltakerne rundt bordet. Alle har en eller annen form for utviklingshemming. Noen har med seg ledsager.

Forelskelse i fokus

Carina går gjennom reglene: Respektere hverandre, være snill, vente på tur, taushetsplikt. Og sett på et filter, ikke legg ut om de mest private detaljene.

Sorg og savn er noe som går igjen. Det er vondt å være forelska i en du ikke kan få. Flere har prøvd lykken via sosiale medier. Noen forteller om total mangel på respons, andre om forespørsler om å treffes for sex. Men deltakerne drømmer om det faste forholdet, en å være glad i, en å gi omsorg.

Hva er egentlig forelskelse?

– Jeg var forelska i paret i Fucking Åmål, går det an eller?

– Jeg var forelska i dem i Blå er den vakreste fargen!

– Det var en reklame på 70-tallet der et par sto foran byens lys og tente seg en sigarett. Det var god stemning. Det var så vakkert!

Lattersalver går av hele tiden.

Alle har seksualitet

«Pust ut» er et ganske unikt opplegg. Ideen kom etter at sexolog Gøril Brevik Melby (se fagartikkel på side 48) etterlyste et slikt tilbud via Facebook, forteller Carina.

– Kaisa (Milch, vernepleier og medarrangør) tipsa meg, og jeg spurte Ada (Svarstad Solberg, sykepleier og medarrangør), og vi satte i gang.

Det var for to år siden. Nå har de 15 deltakere. Kriteriet for å bli med er utviklingshemming og skeive preferanser av ulike slag. Denne kvelden har noen reist helt fra indre Oppland for å være med.

(Saken fortsetter under bildet)

Eirik Dahl Viggen

– Det er et stort behov der ute for å bli tatt på alvor. Seksualitet er altfor ofte noe som avhenger av stabens ildsjel, sier Carina.

Hun får ofte tilbakemeldingen «det har vi ikke her», når hun spør om tjenestene har et opplegg om temaet seksualitet.

– Alle har en seksualitet, uavhengig om de ansatte er interessert i det. Det er vanskelig nok om du har en utviklingshemming. Er du skeiv eller queer havner du i to minoritetsbåser på en gang. Å finne en partner blir som å vinne i lotto.

Hetset og truet på grunn av jobben? Forsker vil ha din forklaring

Merethe (39) ringte selv politiet og ba om at døtrene skulle hentes av barnevernet. Nå bruker hun erfaringene sine til å hjelpe andre

Følelsene står i fokus. Men Carina synes det er vanskelig å skulle veilede folk inn på sjekke-arenaene. De fleste rundt bordet er aktive på sosiale medier og digitale sjekkesteder. Flere opplever at ukjente tar kontakt for sextreff. Andre har blitt presset til sex av en person de var forelsket i. Gruppa planlegger å få inn en ekspert i å forebygge overgrep.

Etterlengtet treffpunkt

Siri har vært åpen med seg selv siden hun var 30, men å fortelle til andre skjedde gradvis de fire siste åra.

– Jeg er åpen hvis noen spør, men det er ikke slik at jeg roper det ut hele tiden, forteller hun.

Hun bor i en bolig med oppfølging. Hun har ikke opplevd erting eller utestenging fra de andre beboerne fordi hun er lesbisk.

– Jeg har ikke noe problem med å være lesbisk der.

Siri er sjelden med på felles kafé, klubb eller andre treffsteder i andres regi.

(Saken fortsetter under bildet)

Siri har stort utbytte av temakveldene med Pust ut.

Siri har stort utbytte av temakveldene med Pust ut.

Eirik Dahl Viggen

– Det er vanskelig for meg siden jeg for det meste klarer å gjøre rutinene mine og lite ut over det. Det er veldig dumt, for ellers kunne jeg kanskje møtt en kjæreste.

Hun synes det er bra å ha «Pust ut» som et sted å lufte vriene temaer.

– Vi tar opp ting som ofte er ganske kleine å snakke om med andre.

– Er alle her lesbiske eller homofile?

– Det vet ikke jeg, det er det samme for meg hva folk er.

Lavterskel anbefales

– Jeg opplever ofte at helsepersonell gjør seksuell helse til Mount Everest, noe nærmest uoppnåelig. Vi kjører lavterskel. Du trenger ikke være sexolog, men du må kjenne til målgruppa.

Heftene de bruker som utgangspunkt for samtale har Carina snekret selv, av tekster hentet fra nettsteder som ung.no og KIS-manualen (se boks). Hun håper flere vernepleiere og andre som jobber med utviklingshemmede starter slike treffpunkter.

Følg oss på Facebook og les mer på fontene.no:

Eilen (52) er et av 1200 enkeltpersonsforetak som holder kommunalt barnevern på beina

Likelønsaksjonistar vart stoppa av Norges bank. No er dei tilbake med ny valuta

Ressurser:

ung.no

• Kropp, identitet og seksualitet (KIS) på nett: kurs.helsekompetanse.no/kis

• Hvis du vurderer å starte treffpunkt om seksualitet: Kontakt pustut@gmail.com

Alle har en seksualitet, uansett om de ansatte er interessert i det.

Carina Carlsen, vernepleier

Er du skeiv eller queer havner du i to minoritetsbåser på en gang.

Carina Carlsen, vernepleier

Jeg tenkte mange ganger at det bare var en ungdomsgreie som ville gå over.

Siri (39)

{"431475":{"type":"m","url":"/image-3.431475.9c55ff2ee1","cap":"Hansine diskuterer livets viktigste temaer med vernepleier Carina Carlsen (t.v.) og de andre deltakerne på Pust ut.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"431478":{"type":"s","url":"/image-3.431478.b56d7b2665","cap":"Siri har stort utbytte av temakveldene med Pust ut.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"431479":{"type":"sitat","url":"/image-3.431479.e210914421","cap":"","s":"– Helsepersonell gjør ofte seksuell helse til Mount Everest. Vi kjører lavterskel. ","sb":"Carina Carlsen, vernepleier","stype":"","sbg":"rgba(0,0,0, 0.13)","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"82","bgc":"#000000","bgo":1,"bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Ressurser:","closed":false,"place":"Lavterskel anbefales"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Alle har en seksualitet, uansett om de ansatte er interessert i det.","place":"Hva er egentlig forelskelse?"},{"title":"Er du skeiv eller queer havner du i to minoritetsbåser på en gang.","place":"• Hetset og truet på grunn av jobben? Fo"},{"title":"Jeg tenkte mange ganger at det bare var en ungdomsgreie som ville gå over.","place":"Hun synes det er bra å ha «Pust ut» som "},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}