JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veiledning for fagartikler


I fagartiklene i Fontene ønsker vi å kombinere det beste fra akademia og journalistiske virkemidler for formidling. Presiser derfor poenget med en gang: Ikke beskriv hva du vil skrive om, skriv det kort og konsist. Som for andre fortellinger skal man også i en fagartikkel si noe om «Hvem, Hva, Hvorfor og Hvordan». Start med en overskrift og ingress som du tror vil fange inn leseren, for eksempel slik: «Nå orker jeg ikke mer!».

Noen tips

Husk at du skriver for flere ulike faggrupper. Ha derfor et tilgjengelig språk uten altfor mange fremmedord, og unngå distanserende og abstrakte begreper som «implikasjoner» og «samhandling». Det konkrete er ofte mer virkningsfylt enn slike uttrykk. Forklar fagbegreper, og skriv hele ordet første gangen i teksten hvis du ønsker å bruke en forkortelse. For eksempel skriver du «legemiddelassistert rehabilitering» (LAR) første gangen i fagartikkelen, før du kan fortsette med å bruke forkortelsen i resten av teksten.

Vær også skeptisk til pronomenene «en» og «man». Bruk i stedet «jeg» og «vi». I de fleste tilfeller vil en aktiv-setning være mer lettlest og tydelig enn passiv, blant annet fordi det også fremgår hvem som utfører handlingen. Vær også forsiktig med substantivering, ofte som -ing-ord. Skriv «Vi satser stort» i stedet for «Det er en stor satsing».

Referanser

Vær nøye med referansene, ellers blir du bedt om å gjøre dem på nytt. En fagartikkel krever at påstander belegges med fakta/data eller henvisning til andre kilder, og det er derfor svært viktig å ha nøyaktige referanser. Fontene følger APA- systemet for referanser og litteraturliste. Du finner reglene for APA i Kildekompasset på nett.

Tekniske krav

Tekstlengden er maksimum 16.000 tegn inklusiv mellomrom. Referansene skal ikke regnes med.

Dersom artikkelen blir godkjent, vil du også bli bedt om å sende inn et portrettbilde. Det må være høyoppløselig og i jpg-format. Videre trenger vi 2-3 linjer om din utdanning og yrkeserfaring. Skriv også om du har fått stipend fra FO for å skrive artikkelen.

Teksten leveres i Word-dokument og sendes til kristin@lomedia.no.

Artikler som har vært på trykk i bladet blir også publisert på fontene.no

Vi har i perioder stor pågang av fagartikler og dermed lang ventetid for publisering til bladet. Alternativet kan være å publisere artikkelen på fontene.no, men da kommer den ikke på trykk.

Har du andre spørsmål, kan disse rettes til oss i redaksjonen, fortrinnsvis til Kristin M. Johansen, tlf. 992 24 797 eller e-post kristin@lomedia.no.