Hetset og truet på grunn av jobben? Forsker vil ha din forklaring
56 prosent av vernepleiere, og 43 prosent av miljøarbeidere opplever trusler, netthets og vold på jobben. Nå skal Fafo og FO finne ut hva som skjer.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Vold og trusler, netthets og seksuell trakassering på jobben rammer knappe 7 prosent av norske arbeidstakere. Noen av FO-gruppene har det mye verre.
FO og Fafo sendte onsdag ut en nett-undersøkelse til alle 25.000 studentmedlemmer og yrkesaktive medlemmer. Inkludert tillitsvalgte og ledere. Fra før vet vi at så mange av dem har opplevd vold og trusler på jobben:
• 56 prosent av vernepleierne
• 43 prosent av miljøarbeiderne
• 31 prosent av ansatte i pleie og omsorg i institusjon
• 14 prosent av ansatte i sosiale omsorgstjenester uten botilbud
Tallene er oppsummert i en rapport fra Fafo tidligere i vinter: Vold og trusler – et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren.
Viktige svar søkes
Undersøkelsen skal kartlegge omfanget av vold og trusler, og hvilke konsekvenser det har fått for den enkelte. FO ønsker også å finne ut om medlemmer, tillitsvalgte og ledere i sektoren har kjennskap til forskriften til Arbeidsmiljøloven fra 2017, om systematisk forebygging av vold og trusler.
– Undersøkelsen vil gi viktig kunnskap om hvordan utfordringene håndteres i dag og hvilke tiltak FOs medlemmer ser for seg at kan forbedre arbeidsmiljøet, sier arbeidslivsforsker ved Fafo, Inger Marie Hagen.
Undersøkelsen har også egne spørsmål til FOs tillitsvalgte og ledermedlemmer.
Inger Marie Hagen forsker ved Fafo.
Fafo
– Jeg håper at folk vil ta seg tid til å svare. Vi har et stort behov for kunnskap om dette temaet. Folks erfaringer er helt avgjørende for å komme frem til gode forslag som kan bidra til å redusere faren for å bli utsatt for vold og andre former for trakassering på jobben.
• Eilen (52) er et av 1200 enkeltpersonsforetak som holder kommunalt barnevern på beina
Finn støttespillere
Forbundsleder i FO Mimmi Kvisvik understreker at godt og trygt arbeidsmiljø er arbeidsgivers ansvar, i samarbeid med vernetjenesten og tillitsvalgte. Hun oppfordrer medlemmene til å ta kontakt med sin nærmeste tillitsvalgte dersom de ikke får nok oppfølging eller opplæring i hvordan håndtere vold og trusler. Den lokale fylkesavdelingen i FO kan også bistå med kunnskap, veiledere, tips og råd.
Svarene Fafo og FO får inn legges fram under Arendalsuka i august og på FOs landsmøte i november. Funnene skal brukes som grunnlag for videre politisk arbeid og tillitsvalgtskolering. Svarfristen er en måned fra i dag.
Flere saker
– Det er krise at barnevernstjenesten ikke har kapasitet til å møte fast i U16 som skal stoppe kriminalitet, mener Jonny Røsbak Hanssen.
Marius Fiskum
Ungdomskriminalitet: – Det er absurd at barnevernet ikke er med
Hovedkravet for lønn er økt kjøpekraft for LOs medlemmer, ifølge leder Peggy Hessen Følsvik.
Brian Cliff Olguin
Snart får du en lønnsøkning. Her er LOs krav til lønnsoppgjøret 2025
Her ved Romerike Krisesenter har de testet ut felles botilbud for menn og kvinner siden 2022.
Hanna Skotheim
På dette krisesenteret har kvinner og menn bodd sammen i tre år. Se hvordan det gikk
Isak Arvola Kvammen, Marte Rowene Utby og Benjamin Salomonsen er klubbledere og mentorer i Tromsø.
Marius Fiskum
De blir betalt for å være kule storebrødre og søstre
Sosialarbeidere er kjent med at ungdom tar kontroll på hverandre med Snap.
Anne M. Odland
Kjærestevold: Unge krever at man skrur av snapkartet
Brian Cliff Olguin