JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eirik Dahl Viggen

Hetset og truet på grunn av jobben? Forsker vil ha din forklaring

56 prosent av vernepleiere, og 43 prosent av miljøarbeidere opplever trusler, netthets og vold på jobben. Nå skal Fafo og FO finne ut hva som skjer.
13.03.2019
13:26
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Vold og trusler, netthets og seksuell trakassering på jobben rammer knappe 7 prosent av norske arbeidstakere. Noen av FO-gruppene har det mye verre.

FO og Fafo sendte onsdag ut en nett-undersøkelse til alle 25.000 studentmedlemmer og yrkesaktive medlemmer. Inkludert tillitsvalgte og ledere. Fra før vet vi at så mange av dem har opplevd vold og trusler på jobben:

• 56 prosent av vernepleierne

• 43 prosent av miljøarbeiderne

• 31 prosent av ansatte i pleie og omsorg i institusjon

• 14 prosent av ansatte i sosiale omsorgstjenester uten botilbud

Tallene er oppsummert i en rapport fra Fafo tidligere i vinter: Vold og trusler – et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren.

Viktige svar søkes

Undersøkelsen skal kartlegge omfanget av vold og trusler, og hvilke konsekvenser det har fått for den enkelte. FO ønsker også å finne ut om medlemmer, tillitsvalgte og ledere i sektoren har kjennskap til forskriften til Arbeidsmiljøloven fra 2017, om systematisk forebygging av vold og trusler.

– Undersøkelsen vil gi viktig kunnskap om hvordan utfordringene håndteres i dag og hvilke tiltak FOs medlemmer ser for seg at kan forbedre arbeidsmiljøet, sier arbeidslivsforsker ved Fafo, Inger Marie Hagen.

Undersøkelsen har også egne spørsmål til FOs tillitsvalgte og ledermedlemmer.

Inger Marie Hagen forsker ved Fafo.

Inger Marie Hagen forsker ved Fafo.

Fafo

– Jeg håper at folk vil ta seg tid til å svare. Vi har et stort behov for kunnskap om dette temaet. Folks erfaringer er helt avgjørende for å komme frem til gode forslag som kan bidra til å redusere faren for å bli utsatt for vold og andre former for trakassering på jobben.

Eilen (52) er et av 1200 enkeltpersonsforetak som holder kommunalt barnevern på beina

Finn støttespillere

Forbundsleder i FO Mimmi Kvisvik understreker at godt og trygt arbeidsmiljø er arbeidsgivers ansvar, i samarbeid med vernetjenesten og tillitsvalgte. Hun oppfordrer medlemmene til å ta kontakt med sin nærmeste tillitsvalgte dersom de ikke får nok oppfølging eller opplæring i hvordan håndtere vold og trusler. Den lokale fylkesavdelingen i FO kan også bistå med kunnskap, veiledere, tips og råd.

Svarene Fafo og FO får inn legges fram under Arendalsuka i august og på FOs landsmøte i november. Funnene skal brukes som grunnlag for videre politisk arbeid og tillitsvalgtskolering. Svarfristen er en måned fra i dag.

Andreas (28) om livet i omsorgsbolig: – Det var dataspill, chips og sjokolade nesten hver dag. Det går bedre nå!

Merethe Løland ringte selv politiet og ba om at døtrene skulle hentes. Nå bruker hun møtet med barnevernet til å hjelpe andre

13.03.2019
13:26
21.08.2023 17:14