Hetset og truet på grunn av jobben? Forsker vil ha din forklaring
56 prosent av vernepleiere, og 43 prosent av miljøarbeidere opplever trusler, netthets og vold på jobben. Nå skal Fafo og FO finne ut hva som skjer.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Vold og trusler, netthets og seksuell trakassering på jobben rammer knappe 7 prosent av norske arbeidstakere. Noen av FO-gruppene har det mye verre.
FO og Fafo sendte onsdag ut en nett-undersøkelse til alle 25.000 studentmedlemmer og yrkesaktive medlemmer. Inkludert tillitsvalgte og ledere. Fra før vet vi at så mange av dem har opplevd vold og trusler på jobben:
• 56 prosent av vernepleierne
• 43 prosent av miljøarbeiderne
• 31 prosent av ansatte i pleie og omsorg i institusjon
• 14 prosent av ansatte i sosiale omsorgstjenester uten botilbud
Tallene er oppsummert i en rapport fra Fafo tidligere i vinter: Vold og trusler – et stort arbeidsmiljøproblem i helse- og sosialsektoren.
Viktige svar søkes
Undersøkelsen skal kartlegge omfanget av vold og trusler, og hvilke konsekvenser det har fått for den enkelte. FO ønsker også å finne ut om medlemmer, tillitsvalgte og ledere i sektoren har kjennskap til forskriften til Arbeidsmiljøloven fra 2017, om systematisk forebygging av vold og trusler.
– Undersøkelsen vil gi viktig kunnskap om hvordan utfordringene håndteres i dag og hvilke tiltak FOs medlemmer ser for seg at kan forbedre arbeidsmiljøet, sier arbeidslivsforsker ved Fafo, Inger Marie Hagen.
Undersøkelsen har også egne spørsmål til FOs tillitsvalgte og ledermedlemmer.
Inger Marie Hagen forsker ved Fafo.
Fafo
– Jeg håper at folk vil ta seg tid til å svare. Vi har et stort behov for kunnskap om dette temaet. Folks erfaringer er helt avgjørende for å komme frem til gode forslag som kan bidra til å redusere faren for å bli utsatt for vold og andre former for trakassering på jobben.
• Eilen (52) er et av 1200 enkeltpersonsforetak som holder kommunalt barnevern på beina
Finn støttespillere
Forbundsleder i FO Mimmi Kvisvik understreker at godt og trygt arbeidsmiljø er arbeidsgivers ansvar, i samarbeid med vernetjenesten og tillitsvalgte. Hun oppfordrer medlemmene til å ta kontakt med sin nærmeste tillitsvalgte dersom de ikke får nok oppfølging eller opplæring i hvordan håndtere vold og trusler. Den lokale fylkesavdelingen i FO kan også bistå med kunnskap, veiledere, tips og råd.
Svarene Fafo og FO får inn legges fram under Arendalsuka i august og på FOs landsmøte i november. Funnene skal brukes som grunnlag for videre politisk arbeid og tillitsvalgtskolering. Svarfristen er en måned fra i dag.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad