Lise-Mari og Sarah ble tverrfaglig vekket
Universitetet kastet studentene ut i samarbeid med andre yrker. Å vite hva andre kan er helt nødvendig for oss som jobber i velferdsstaten, mener de to studentene på vernepleie.
Både Lise-Mari Ingebrigtsen (t.v.) og Sarah Igdun (t.h.) har praksis på rus og psykiatri i Rælingen kommune. De mener alle kommuner burde ha en dag for tverrfaglig samarbeid. Foto: Eirik Dahl Viggen
Foto: Eirik Dahl Viggen
jbr@lomedia.no
– Det var fryktelig spennende å sitte der som vernepleierstudent og høre hvilken tilnærming de andre studentene hadde, forteller Lise-Mari Ingebrigtsen, student i vernepleie ved OsloMet.
Sammen med 26 andre studenter og 20 veiledere brukte hun og medstudent Sarah Idgun bruke en hel dag i mars på å lære tverrfaglig samarbeid. Studenter fra lærerutdanning, barnehagepedagogikk, sykepleie, ergoterapi, fysioterapi, sosialt arbeid, vernepleie og barnevern møtte opp på rådhuset i Rælingen. Sammen skulle de samarbeide om et fiktivt case.
• Kaos ble orden da denne vernepleieren ble rektor
Tverrfaglig samarbeid i utdanningen
Rælingen kommune har etablert en arena for tverrfaglig samarbeidslæring i praksis i samarbeid med universitetet OsloMet. 5. mars møttes 26 studenter og 20 veiledere fra ulike studieretninger for å samarbeide om et fiktivt case i Rælingen rådhus. En lignende dag vil også bli gjennomført våren 2020. Den tverrfaglige samarbeidslæringen gjelder for studieretninger som lærerutdanning, barnehagepedagogikk, sykepleie, ergoterapi, fysioterapi, sosialt arbeid, vernepleie og barnevern.
Snart vernepleiere: Lise-Mari Ingebrigtsen og Sarah Igdun
Eirik Dahl Viggen
Viste fram vernepleien
De merket fort at de som vernepleierstudenter tenkte litt annerledes enn de andre studentene.
– For eksempel merket jeg at sykepleierstudenten tok utgangspunkt i det somatiske, og lærerstudenten i tilretteleggingen på skolen. Jeg og den andre vernepleierstudenten ved bordet mitt tenkte nok bredere om brukeren, forteller Sarah Igdun.
– Som vernepleier er vi jo der det er tilrettelegging for brukere og jeg merket at vi vernepleierstudenter kjapt fikk en slags koordinatorrolle da vi diskuterte, sier Ingebrigtsen.
• Nav-ansatte Else og Mariadelle får trusler om natta og skjelles ut på jobben
De opplever også at de fikk vist de andre studentene litt mer hva det å være vernepleier går ut på.
– Jeg kan av og til få inntrykk av at mange tror at vernepleiere kun jobber med mennesker med psykisk utviklingshemming eller autisme. Det var fint å få muligheten til å forklare hva faget vårt faktisk går ut på, sier Ingebrigtsen.
Begge føler at de har fått utbytte av å bruke en studiedag på tverrfaglig samarbeid.
– Egentlig burde jo alle kommuner tilby studentene dette her under praksisen. Jeg føler meg veldig heldig som fikk være med på dette, sier Ingebrigtsen.
Det tverrfaglige blikket
– En bruker lever livet sitt i en sammenheng. Det er viktig at vi som hjelpere kjenner til hverandres kompetanse slik at alle gode krefter kan komme inn og hjelpe dette mennesket, sier Inger Ulleberg, førstelektor i pedagogikk ved OsloMet.
Inger Ulleberg er en av prosjektlederne som startet pilotprosjektet med å gi studenter fra ulike studieretninger en egen dag for tverrfaglig samarbeid. Foto: OsloMet
Foto: OsloMet
Ulleberg er en av prosjektlederne for den tverrfaglige samarbeidslæringen i Rælingen kommune. Hun har samarbeidet om dette med Brynhild Belsom, initiativtaker og enhetsleder ved Enhet for familie og helse i Rælingen kommune.
• Bare en av ti barnevernssaker i fylkesnemnda i Agder har sosialarbeider som fagkyndig
– Ved å bli kjent med hverandres rolle i velferdstjenestene og de ulike kreftene som finnes i et lokalsamfunn kan man åpne opp for nye og bedre måter å hjelpe på.
Ulleberg mener at tverrfaglig samarbeid er så viktig at studentene bør få øvd opp den kompetansen allerede under sitt studieløp.
I forberedelsene la de vekt på å finne et så realistisk case som mulig og velge problemstillinger som alle de ulike studieretningene kunne forholde seg til.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra studentene og gleder oss til å kunne gjennomføre en ny slik dag for studentene neste vår, sier Ulleberg.
Les flere spennende saker på fontene.no:
• «Oda» (19) om AAP-kutt: – Politikerne stempler oss som snyltere
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland