JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er 8. mars-parolene landet rundt

Abortloven blir hovedsaken i årets 8. marstog rundt om i landet. Men også krav om likestilling i arbeidslivet er viktig de aller fleste stedene. Her er hovedtemaene i 8. mars-togene i ti av de største byene i landet.
8. MARS: Det er ventet stort oppmøte i år etter abortstriden. Her fra et tidligere 8. marsarrangement på Youngstorget i Oslo.

8. MARS: Det er ventet stort oppmøte i år etter abortstriden. Her fra et tidligere 8. marsarrangement på Youngstorget i Oslo.

Olav Olsen

tori@lomedia.no

– Vi vet at folk er sinte. Regjeringen har brukt kvinners rettigheter som et forhandlingskort og har strammet i kvinners selvbestemmelsesrett. Det provoserer veldig, veldig mange, sier pressekontakt Hanne Størset fra 8. mars-komiteen i Oslo til NTB.

I ni av de ti byene i Kvinnefrontens oversikt er det paroler til forsvar for abortloven, og i Oslo, Trondheim, Stavanger og Tromsø er dette hovedparole.

FAGARTIKKEL: Mentaliseringsbasert pedagogikk og miljøterapi bør ha sin plass i norsk barnevern

Det er ventet stort oppmøte til årets 8. marstog, mye grunnet regjeringens plan om å endre abortloven.

Da statsminister Erna Solberg først åpnet for muligheten i oppkjøringen til KrFs veivalg i høst, var det snakk om å fjerne paragrafen som gir mulighet for abort når det er alvorlig sykdom hos fosteret. Den nye regjeringen falt ned på å kun gå for innstramming i adgangen til fosterreduksjon, eller såkalt tvillingabort. Likevel har leflingen med abortloven fått konsekvenser.

Vil ikke føde for Erna

Flere har kommentert at da Erna Solberg la abortloven i potten for å vinne KrF til sin side i høst, så ble borgfreden rundt loven brutt. Nå har 8. marstog i seks byer paroler for å fjerne abortnemndene som bestemmer om en kvinne skal få lov til å ta abort etter 12. uke.

Noen av parolene angriper Solbergs oppfordring til norske kvinner i nyttårstalen om å føde flere barn. «Jeg vil ikke føde for Erna» er en av parolene i både Drammen og Oslo.

– Jentene våre er lei av å bli kalt «hore» og «fitte» på skolegården

Flere menn velger kvinnedominert utdanning

I Oslo kreves det også bedre tilgang til fosterdiagnostikk og NIPT (non invasive prenatal testing), som i dag er forbeholdt kvinner med risiko for å få barn med alvorlig sykdom. Tilgang til disse testene kan avdekke alvorlig sykdom hos fosteret på et tidligere stadium, slik at kvinner som ønsker abort kommer innenfor perioden med selvbestemmelse, og ikke trenger å søke nemnd.

Blant de ti byene på lista, er det kun Ås som ikke har paroler om abortloven i år.

6-timersdag

Faglige paroler er også fremtredende i ni av byene. Klassiske saker som 6-timersdag, rett til heltid, likelønn og pensjon er å finne i togene flere steder.

I Trondheim går deltakerne blant annet bak parolen «Kan du gi fast jobb til én kvinne, kan du gi fast jobb til to», et stikk til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads kommentar «Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to» i forbindelse med debatten om fosterreduksjon.

Barneombudet: – Jeg orket ikke sitte stille i dommerstolen og høre om svikt

For Sara Bell fra Fagforbundet i Bergen, er det de to parolene for 6-timersdag i Bergenstoget som er viktigst.

– Jeg mener at dette vil bli den viktigste likestillingskampen i arbeidslivet i Norge, sier hun til FriFagbevegelse.

Samtidig gir hun et stikk til de mannsdominerte forbundene.

– Det som ser ut til å være det største hinderet er ikke arbeidsgiversiden, men de mannsdominerte forbundene i LO. Hvis vi tar lærdom fra kampen for 8-timersdagen, så er det at fagbevegelsen kan få til det man vil, men det kreves en samlet bevegelse, sier Bell.

#ikketilforhandling

Også vold og trakassering mot kvinner i arbeidslivet har fått plass i parolegrunnlaget i Oslo, Bergen og Drammen.

I Bergen blir #ikketilforhandling en del av toget, oppropet i kjølvannet av metoo hvor 736 kvinner i fagbevegelsen sto fram og fortalte om trakassering og sexpress fra mannlige kolleger.

Erna skuffet #heierna

Bell var en av initiativtakerne den gangen, og mener fremdeles at det er behov for parolen.

– Det må være et krystallklart krav at hele arbeiderbevegelsen skal være et sted der kvinners utfoldelse ikke begrenses av seksuell trakassering, sier Bell. Hun fortsetter:

– Oppropet satte i gang en del bra arbeid i forbundene, blant annet med varslingsrutiner, men jeg har inntrykk av at ting har stoppet litt opp. Det er ikke full fyr i arbeidet med å jobbe dette inn i den organisatoriske praksisen. Vedtak som havner i skuffer er ikke mye verdt.

Trakassering som ILO-konvensjon

I Oslo gir en av parolene støtte til en ny ILO-konvensjon om trakassering i arbeidslivet som er under forhandling. Det blir også et frokostmøte i regi av LO, Unio og YS om dette.

– Vi ønsker globale kjøreregler mot vold og trakassering i arbeidslivet. De fleste arbeidere i verden har ingen beskyttelse mot dette, og trakassering som begrep er veldig fremmed i noen land, sier internasjonal sekretær Liz Helgesen i Unio til FriFagbevegelse.

Andreas (28) om livet i omsorgsbolig: – Det var dataspill, chips og sjokolade nesten hver dag. Det går bedre nå!

Helgesen mener en slik konvensjon vil være viktig for internasjonal solidaritet, men også nasjonalt i Norge.

– Vi har et relativt bra rammeverk, men vi har erfart at der er hull. Det bekjemper ikke vold og trakassering i tilstrekkelig grad. Vi ser for oss at en slik konvensjon kan understøtte det nasjonale arbeidet, sier hun.

Det er mange år siden den globale fagbevegelsen begynte å jobbe for en slik konvensjon, men det er har vært motstand i ILO. Det er hovedsakelig fordi enkelte mener at det har blitt for mange konvensjoner. I utgangspunktet hadde ikke arbeidet noe med metoo å gjøre, men Helgesen påpeker at timingen for bevegelsen var god.

– Det er vanskelig å si etter metoo at dette ikke er aktuelt, og at vi har kontroll med det, sier hun.

Konvensjonsteksten skal forhandles om når ILO møtes i juni i år.

Mangfold av paroler

Andre faglige paroler er blant annet krav om flere jenter i byggebransjen, minoritetskvinner i arbeidslivet, heltid i kommunen, arbeidstakerstatus til fosterforeldre, mot slavearbeid og for flere kvinnelige gründere.

Det er også en lang rekke paroler med andre temaer som går igjen. Barselomsorgen blir viktig mange steder i år som i fjor. Det samme gjelder krav om voldtektslovgivning basert på samtykke, opprop mot voldtekt som våpen i krig og skeive rettigheter, blant annet et tredje juridisk kjønn. I Oslo har en parole mot sexisme i skolegården fått mye oppmerksomhet.

Også støtte til palestinerne, kvinner og barn på flukt, papirløse, traffickingofre, kvinner med funksjonsnedsettelser, soningsforhold for kvinner, klimakamp, motstand mot surrogati, sosial kontroll og æresvold, porno, sexkjøpsloven, kvinnehelse, omvendt voldsalarm, kjønnlemlestelse og internasjonal solidaritet er tema i mange av togene.

Les siste nummer av Fontene Forskning