Flere menn velger kvinnedominert utdanning
Siden 2010 har andelen mannlige elever i kvinnedominerte utdanningsprogram økt. Særlig innen helse- og oppvekstfaget har denne andelen steget.
Illustrasjonsfoto.
Werner Juvik
Saken oppsummert
Her har andelen menn steget med 7,2 prosentpoeng i perioden 2010 til 2018, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Statistikk over videregående opplæring viser at det høsten 2010 var knapt 2.300 mannlige elever som valgte helse- og sosialfag. Dette har doblet seg til over 4.600 i fjor, og andelen mannlige elever har økt fra 12,4 til 19,6 prosent.
• Kristine og Jeanett gjør samme jobb som før, men får 50.000 kroner mer fordi de jobber i Oslo
Andelen menn som velger design og håndverk, har også økt i de siste åtte årene, fra 11,2 prosent i 2010 til 23,8 prosent i 2018.
Det har også vært en økning i andel kvinner i noen av de tradisjonelt mannsdominerte fagene. Andelen kvinner i bygg og anleggsteknikk har økt fra 3,7 prosent i 2010 til 6,1 prosent i fjor.
• Barnevernsledere fortviler over få jobbsøkere
Samme utvikling har skjedd i elektrofag hvor andelen kvinner har hatt en svak økning fra 4,8 til 6 prosent siden 2010
Likevel er andelen kvinner i de tradisjonelt mannsdominerte utdanningsprogrammene såpass liten at det er vanskelig å hevde at vi går mot en mer balansert kjønnsfordeling, skriver sentralbyrået om statistikken.
Flere saker
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli
Marius vant kulturpris: – Verdens beste sidekick
Huthayfa Abusseriya dro til Egypt sammen med mange andre palestinaaktivister. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i fjor høst.
Hanna Skotheim