JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mangel på tiltak fører til tvang

Kommunalt barnevern må sitte og vente på at hjemmesituasjonen i blir ille nok til at barn kan tas med tvang og plasseres på institusjon eller i fosterhjem. Dette skyldes mangel på tiltak fra det statlige barnevernet.
03.10.2007
13:51
16.12.2013 02:27

I det statlige barnevernet er det knapphet på en rekke av tilbudene de har ansvaret for. Noe som skaper stor frustrasjon blant kommuner i Møre og Romsdal. Det sier Kristin Otterlei, kommuneadvokat i Ålesund til Kommunal Rapport (KR). Hun representerer også barnevernet i sju andre kommuner på Sunnmøre.

Otterlei kommer med en skarp kritikk av det statlige barnevernets tilbud.

- Det er en føring fra Bufetat at kommunene skal drive forebygging og samarbeide med hjemmet, framfor å tvangsplassere barn i institusjon. Dette er ikke mulig i Møre og Romsdal i dag, fordi det ikke finnes tilbud om plassering av barn utenfor hjemmet på frivillig basis, sier Otterlei til KR.

Mangler fører til tvang

Problemene er ifølge Otterlei:

– Bufetat kan ikke skaffe nok fosterhjem, beredskapshjem og institusjonsplasser.

– Fordi det ikke finnes tilbud, er det ikke mulig å få til frivillig samarbeid med foreldre, og akuttplasseringer tvinger seg fram.

– Tiltakene sentraliseres, slik at samarbeid med hjemmet ikke blir mulig.

- Vi vet at mye kan utrettes med enkle tiltak, som avlastning for foreldrene kombinert med hjelp i hjemmet. Men vi har ingenting å hjelpe oss med. Resultatet blir unødig mange tvangsplasseringer, fortsetter hun videre i KR.

Mangler engasjement

Otterlei kritiserer også lokalpolitikerne.

- Det er null vilje til å løfte barnevernet, sier Otterlei. Hun synes det er merkelig at de ikke engasjerer seg for de aller svakeste barna.

03.10.2007
13:51
16.12.2013 02:27