JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

To LO-forbund vil stanse all ny oljeleting

Ja eller nei til mer leting etter olje og gass skaper splid i LO.
OLJEDEBATT: Det er uenighet om petroleumspolitikken innad i LO. På LO-kongressen i mai skal organisasjonen vedta ny politikk.

OLJEDEBATT: Det er uenighet om petroleumspolitikken innad i LO. På LO-kongressen i mai skal organisasjonen vedta ny politikk.

Erlend Angelo

Saken oppsummert

anne.siri@lomedia.no

Hvor lenge skal Norge fortsette å lete etter olje og pumpe den opp? Diskusjonen har splittet LO-forbundene i årevis.

Saken ble heftig debattert på LO-kongressen i 2022. Til slutt vedtok en samlet kongress likevel et kompromiss. De ble enige om at oljeressursene som skal bygges ut, må være «økonomisk og klimamessig bærekraftige».

«Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt», heter det i uttalelsen.

Tre miljøorganisasjoner berømmet kongressen etter kompromissvedtaket. De kalte det en historisk kursendring i LOs oljepolitikk.  

– Oljevedtaket betyr ingen endring i vår politikk, svarte LO-ledelsen i 2022.

– Utvikle, ikke avvikle er fortsatt LOs oljepolitikk, poengterte LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Dette vedtok LO-kongressen i 2022

«Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning. LO vil utvikle ikke avvikle sektoren. LO mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»

Utfordrer kompromisset

I 2022 hadde tre forbund hver sine forslag til kongressen om å la deler av oljen forbli urørt: Norsk Tjenestemannslag (NTL), Handel og Kontor (HK) og Fagforbundet.

Forslagene fra disse tre møtte stor motstand. Særlig fra Fellesforbundet og Industri Energi, oljearbeidernes fagforbund.

Til slutt ble de altså enige likevel.

Nå utfordrer to forbund oljekompromisset fra kongressen i 2022. De vil stanse all leting etter nye oljefelt.

Fellesorganisasjonen (FO) organiserer i sosialsektoren. De kaster seg inn i oljedebatten og foreslår at all leting etter nye olje- og gassforekomster på norsk sokkel må opphøre umiddelbart. Eksisterende produksjon må reduseres.

NTL organiserer i staten og i offentlige virksomheter. De er på hugget også i år, og vil at LO skal jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.

Kan industriforbundene gå på et nederlag denne gangen?

Nøkkelen ligger muligens hos Fagforbundet, LOs største forbund.

Les også: Dette blir det strid om på LO-kongressen

Fagforbundet er taust

Stemmene fra Fagforbundets 89 delegater utgjør så mye som en tredjedel av stemmene på hele kongressen.

Forbundet tilhører tradisjonelt den LO-fløyen som vil redusere oljeletingen. Ved forrige kongress fremmet de forslag som omfattet vern av særlig sårbare områder. I år har de derimot ikke sendt inn et eneste oljeforslag.

Vi snakket med Helene Harsvik Skeibrok, nestleder i Fagforbundet og forbundets delegasjonsleder på kongressen. Hun er svært ordknapp om temaet.

– Dere har ikke fremmet egne forslag her. Betyr det at dere er fornøyde med oljekompromisset fra forrige kongress?

– Vi har ikke sett nødvendigheten av å fremme egne forslag på dette. Det har heller ikke kommet inn forslag fra de ulike lokalforeningene på tematikken, svarer hun.

Skeibrok vil ikke si noe om hvordan de vil stemme hvis FO og NTL fremmer sine forslag.

– Vi har ikke landet dette. Delegasjonen vår går fortsatt gjennom både egne og andres forslag. Vi skal se på helheten og bestemme oss rett før kongressen, sier hun.

– Hvordan tror du oljedebatten kommer til å bli?

– Det er det vanskelig for meg å si noe om nå. Det er et viktig tema, fortsetter Helene Harsvik Skeibrok.

Stille fra HK

Handel og kontor (HK) sto i 2022 på barrikadene for at deler av oljen må forbli urørt.

Nestleder Elisabeth Sundset skriver i en e-post at kompromisset fra den gang står seg godt i dag.

Utover det er hun ordknapp.

– Vi gleder oss til kongressen, og det blir sikkert gode debatter også på klima og oljeleting, skriver Sundset.

Næring med bismak

Oljenæringen er ansvarlig for 27 prosent av norske klimagassutslipp. Det betyr at den er nest største kilde til utslipp etter transport.

Norge har via Parisavtalen forpliktet seg til å begrense klodens oppvarming til 1,5 grader, for å unngå de mest dramatiske konsekvensene.

LO støtter dette målet. LOs mål er også at Norge skal være et lavutslippssamfunn i 2050.

Klimaendringene er vår tids største utfordring, fastslår LOs øverste ledelse. De peker på at klimaendringene preger naturmangfold, helse, velferd og økonomisk fordeling.

Nedslående nyheter kommer på løpende bånd om hva global oppvarming fører til.

For andre år på rad ble det satt ny global temperaturrekord for januar. 

Nylig slo FN alarm om at verdens isbreer smelter i rekordfart. Smeltingen er et tydelig signal på klimaendringer som vil få drastiske følger, fastslår forskere.

De forteller at smeltende breer blant annet fører til at verdens hav stiger. Oversvømmelsene blir flere og mange mennesker vil tvinges på flukt fra hjemmene sine.

Samtidig er produksjon av olje og gass Norges viktigste inntektskilde. Næringen sysselsetter godt over 200.000 mennesker, direkte og indirekte.

– Må skje i riktig rekkefølge

Kine Asper Vistnes er nestleder i Fellesforbundet, LOs nest største forbund. De har mange medlemmer i «olja».

Asper skriver i en e-post at de er klare for å ta diskusjonene om oljeleting. Hun sier de er enige i at spørsmål om klima og miljø blir stadig mer presserende. Og at klimaendringer rammer ulikt og sosialt skjevt. 

– Samtidig må ting skje i riktig rekkefølge. Vi organiserer tusenvis av folk i industrien. De er helt avhengige av fortsatt petroleumsvirksomhet i Norge. Det er fullt mulig å kutte utslipp samtidig som vi sikrer arbeidsplassene. Medlemmene våre står klare for å bruke hele verktøykassa. De er klimaløsere, mener Asper.

VIKTIG NÆRING: Tusenvis av industriarbeidere er helt avhengige av fortsatt petroleumsvirksomhet i Norge, sier Kine Asper i Fellesforbundet.

VIKTIG NÆRING: Tusenvis av industriarbeidere er helt avhengige av fortsatt petroleumsvirksomhet i Norge, sier Kine Asper i Fellesforbundet.

Jan-Erik Østlie

Blir det ny oljekamp i år, er også Forbundet Styrke klar. De har medlemmer i fleste deler av norsk oljebransje.

– For oss er det viktig hvilken oljepolitikk som vedtas, sa Barbro Auestad i forbundsledelsen nylig til FriFagbevegelse.

Vil stanse nå

Marianne Solberg leder Fellesorganisasjonen. De vil at LO skal ha en grønnere profil og foreslår at all leting etter nye områder skal stoppe .

Solberg peker på at Norge skal kutte egne utslipp med 55 prosent innen fem år, noe som betyr stor omstilling i løpet av kort tid.

– LO må ha et tydelig engasjement hvis denne omstillingen skal skje organisert og på fagbevegelsens premisser, skriver Solberg i en e-post.

– Vi vet at klimaendringer rammer ulikt og sosialt skjevt. Det gjør også tiltak for å redusere utslipp. Klimapolitikken må være offensiv og samtidig virke omfordelende. Da er det naturlig at vi diskuterer dette på LO-kongressen, fortsetter hun.

– Ifølge en ny rapport vil forbud mot leting etter nye oljefelt føre til 13.000 arbeidsledige. Hvordan skal arbeidsplassene erstattes?

– Målet må være at flest mulig av de berørte får nødvendig støtte og opplæring til å jobbe i nye næringer. Denne debatten hører derfor hjemme i LO. Vi har vist at vi klarer å finne de beste løsningene i fellesskap.

OFFENSIV: LOs klimapolitikk må være offensiv, mener Marianne Solberg. leder Fellesorganisasjonen.

OFFENSIV: LOs klimapolitikk må være offensiv, mener Marianne Solberg. leder Fellesorganisasjonen.

Hanna Skotheim

Klimakrisen tar ikke pause

– NTL ønsker et mer offensivt LO i klimapolitikken og et handlingsprogram som står seg i flere år, sier leder Kjersti Barsok. 

Flere av NTLs forslag til kongressen handler om klima, natur og rettferdig omstilling, påpeker hun.

Ett av disse forslagene er nettopp at LO skal jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel. 

Barsok og NTL mener LO må snakke mer om klimakrisen framover, også fordi så mange andre hendelser tar oppmerksomheten nå.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen endres raskt, og gjør at andre kriser blir vanskeligere å løse. God beredskap krever at vi klarer å håndtere flere kriser samtidig.

– Klimakrisen er vår tids største utfordring og har dessverre ingen pauseknapp, sier Barsok.