Brudd i kommuneoppgjøret. Fare for storstreik
LO Kommune bryter forhandlingene med arbeidsgiverne KS i lønnsoppgjøret for kommuneansatte. Oppgjøret går nå til mekling. Dermed er det fare for storstreik i kommunene i slutten av mai.
BLE IKKE ENIGE I FORHANDLINGENE: – Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Saken oppsummert
per.flakstad@fagbladet.no
solfrid.rod@lomedia.no
– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at hele laget av ansatte skal få økt kjøpekraft, og at de med minst må få mest. Dette var det ikke mulig å få til i forhandlingene med KS, sier Fagforbundets leder Mette Nord som har vært forhandlingsleder for LO Kommune.
I tillegg til LO Kommune har også YS Kommune brutt forhandlingene, mens arbeidstakerorganisasjonene Unio og Akademikerne ble enige med KS.
– Tilbudet fra KS var ikke godt nok for våre viktige yrkesgrupper. Avstanden mellom partene var for stor til å fortsette, sier Trond Ellefsen, leder i YS kommune.
– Vi beklager at LO og YS ikke kunne akseptere et resultat som vi mener også er godt for deres medlemmer, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.
Fare for streik
Oppgjøret for medlemmene av LO og YS går nå til mekling hos Riksmekleren. Lykkes man ikke å nå fram til enighet der, vil det være streik for LO Kommunes 190.000 medlemmer. Oslo kommune er et eget tariffområde, og er ikke en del av KS-oppgjøret.
– Vi håper å komme fram til et resultat under meklingen som øker medlemmenes kjøpekraft. Dersom vi ikke kommer i mål, vil vi ta i bruk det kraftigste virkemiddelet vi har. Da blir det streik, sier Mette Nord i en pressemelding.
Vil løfte hele laget
– Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Det gjelder en rekke grupper som blant andre helsearbeidere, lærere, renholdere, sosialarbeidere, kulturarbeidere, ansatte i kollektivtrafikken, barnehageansatte, de som jobber med samfunnssikkerhet og beredskap, sier hun.
– Kommuneansatte opplever økte krav og press i sin arbeidshverdag. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Unio sa ja
– Vår ambisjon var å få mer enn frontfagsrammen. Det viste seg dessverre ikke å være mulig, sier Unios forhandlingsleder Geir Røsvoll. Likevel valgte de å akseptere tilbudet fra KS.
– Det er svært viktig for våre medlemmer at de har mer å rutte med etter et lønnsoppgjør, og med en reallønnsøkning på over halvannen prosent i år så vil dette lønnsoppgjøret merkes i lommeboka.
For Unios grupper, blant andre sykepleiere og lærere er det avtalt sentrale tillegg på mellom 15.200 og 21.200 kroner med virkning fra 1. mai.
FO-leder Marianne Solberg
Hanna Skotheim
FO forhandler som en del av LO Kommune. Også forbundsleder Marianne Solberg beklager at det ikke ble enighet i lønnsforhandlingene.
– Det var på lavlønnsprofilen at KS ikke ville gi tilstrekkelig til at oppgjøret kunne berges, sier Solberg.
Flere saker
Hanna Skotheim
Men hva gjør vi egentlig, hvis noe skjer?
Marit Brox Rognmo er vernepleier i Kirkenes. Hun er vokst opp med at Russland er en god nabo. Derfor synes hun det er vanskelig å se for seg en krig.
Hanna Skotheim
– Folk i sør er nok mer bekymra for krig
Marit Isaksen i FO-ledelsen er spent på hva lederne sier om sin egen hverdag.
Simen Aker Grimsrud
Nå skal mer enn tusen ledere bli spurt: – En unik mulighet
Daglig leder i Kvinnekollektivet Arken, Reidun Wilhelmsen.
Hanna Skotheim
Vant mot Helse Sør-Øst i retten: – En seier med bismak
Colourbox
13 spørsmål og svar om ferien din
Høgskulen på Vestlandet har som mål at halvparten av studentene på barnevern, sosialt arbeid og vernepleie skal reise på utveksling til et annet land.
Ole Palmstrøm