Lønnsoppgjør for kommunalt ansatte:
– Lønna kan jo alltids bli bedre
I dag starter oppgjøret for deg som jobber i kommunen. Blir det erfarne Charlotte eller ferske Hein som får mest uttelling i år?
Charlotte Breidvik er fornøyd med lønnen som vernepleier, men har likevel noen ønsker for hvilke tillegg i lønn som kan bli bedre.
Anne M. Odland
Saken oppsummert
anne@lomedia.no
Charlotte Breidvik og Hein Karlsvik jobber i miljøtjenesten i Kinn kommune på Vestlandet, i et boligkompleks for personer med utviklingshemming.
Breidvik er erfaren vernepleier med full ansiennitet på lønnsstigen, mens Karlsvik utdanner seg til vernepleier.
Begge har fått med seg at det er tid for lønnsoppgjør, men har ingen store forventninger til hva de vil få i lønnsøkning i år.
– Jeg valgte ikke vernepleierutdanning på grunn av lønn. Jeg synes jobben er meningsfull, sier studenten.
Også Charlotte Breidvik framhever at hun er glad i jobben og at hun i grunnen er fornøyd med lønna hver måned.
– Lønna kan jo alltids bli bedre, sier Breidvik.
Hein Karlsvik og Charlotte Breidvik jobber i miljøtjenesten i Kinn kommune. Hun har maks ansiennitet, han er på vei inn i yrket.
Anne M. Odland
Hvem av dem vil få best uttelling i år? Er det erfarne vernepleiere med maks ansiennitet, eller dem som ligger lavere på stigen?
I dette årets lønnsoppgjør forhandles det bare om penger, ikke om endringer i tariffavtalen.
Handler bare om penger
For vernepleiere med treårig høyskoleutdanning og 16 års ansiennitet, er garantilønnen 596.400 kroner per 1. mai 2024.
Garantilønn for vernepleiere uten ansiennitet er 507.400 kroner, og for en med seks års ansiennitet er den 517.600 kroner.
For vernepleiere i turnus kommer tillegg for ubekvem arbeidstid og andre tillegg som den enkelte kommune kan gi.
– Garantilønnen er ikke god nok i seg selv. Det er tilleggene som gjør at det blir et anstendig nivå på lønna, mener Breidvik.
Ubekvemstilleggene skal det imidlertid ikke forhandles om i årets sentrale oppgjør, bare lønnstillegg i kapittel 4.
I frontfaget ble LO og NHO enige om en ramme på 4,4 prosent i år.
Spiser opp rammen
Seniorrådgiver i FO, Helga Melsom, minner om at overheng og glidning spiser opp deler av den samlede rammen. Tar man høyde for det, gjenstår omtrent 1,9 prosent i «friske» midler i rammen.
– Ansatte i kommunene vil bli skuffet hvis de tenker at garantilønnen øker med samme prosent som den samlede rammen blir, sier Melsom.
Det er også slik at fordelingen på de ulike stillingsgruppene i lønnstabellen kan være ulik.
– Noen ganger gis det mer til dem med lang ansiennitet enn til dem med kortere ansiennitet. Det handler om hvilke grupper i kommunen man prioriterer, forklarer hun.
– Det er også viktig å huske på at de ulike forhandlingssammenslutningene har ulike prioriteringer og at oppgjøret handler om å finne en omforent løsning, påpeker seniorrådgiveren.
Neste års oppgjør
Neste års lønnsoppgjør blir et hovedoppgjør. Da vil bestemmelsene i tariffavtalen være til forhandling.
Breidvik mener det da bør være et krav at det kommer flere trinn på stigen for ansiennitet. I dag slutter stigen på 16 år.
– Jeg har jobbet fra jeg var 22 år, men har stoppet på stigen og er 40 år. Man bør ha mulighet til å stige mer, i alle fall til 20 års ansiennitet. Det vil gjøre det mer attraktivt for oss erfarne å bli i jobben, sier hun.
Helga Melsom i FO påpeker at flere ansiennitetstrinn i garantilønnstabellen vil kreve en endring i tariffavtalen.
Flere opprykk i ansiennitet er et krav som FO flere ganger har tatt stilling til.
– Vi får ikke mer penger i et oppgjør av å kreve flere trinn. Å innføre en lengre stige vil derfor innebære at pengene må fordeles på flere trinn, som igjen betyr at det blir mindre tillegg, sier Melsom.
Det er ca. ti år siden trinnet 16 år ble tatt inn i garantilønnstabellen. Da var det kun rom for at dette trinnet lå 5.000 kroner over nivået på ti års ansiennitet.
– Det kostet mye, fordi det var så mange ansatte som hadde lang ansiennitet. Det har tatt mange år å få økt forskjellen mellom ti og 16-årstrinnet, særlig i stigen med krav til treårig universitets- og høyskoleutdanning, sier Melsom.
Hvilke krav FO skal fremme i hovedoppgjøret neste år, vil være et resultat av tariffdebatt i organisasjonen og vedtak i landsstyret og Arbeidsutvalget.
Ubekvem arbeidstid
Vernepleier Breidvik mener det også bør gjøres noe med tilleggene for helgevakt. Også dette er bestemmelser i tariffavtalen.
Helge-tillegget trer inn klokken 00 lørdag og varer til søndag klokken 00, og tillegget i timelønnen skal være minst 70 kroner.
– Hvis jeg skulle ønske meg noe, så er det at helge-tillegget økes. Jeg tjener mer på å jobbe en sein torsdag, enn en tidlig vakt lørdag, påpeker Breidvik.
Hun mener det må bli mer lønnsomt å jobber lørdager og søndager enn ukedager.
Senvakt på hverdag klokken 17–21 betales med minst 56 kroner timen i tillegg. Tillegg for nattevakt trer inn klokken 21–06 og skal være minst 70 kroner.
Dette er sentralt bestemt i tariffavtalen. I tillegg finnes kan det være drøftinger i kommunen, slik at det kan gis lokale tillegg.
– Tillitsvalgte har ikke forhandlingsrett på denne bestemmelsen, men de kan ta opp problemstillingen med arbeidsgiver. Drøftingsbestemmelsen gir arbeidsgiver full styringsrett til å si nei eller ja, forklarer Melsom.
Bestemmelsen brukes blant annet dersom det er behov for å legge vekt på lokale behov for å rekruttere og beholde ansatte.
Flere lokale tillegg
I Kinn kommune er et lokalt «risikotillegg» nylig blitt økt til 25.000 kroner. Det gis til dem som jobber med personer hvor det er hjemmel for å bruke tvang og makt. De som går i turnus får også et «beholder-tillegg» på 10.000 kroner.
– Det er bra det tillitsvalgte har fått til i kommunen, sier Breidvik.
Hun framhever at de også i Kinn har en god turnusordning. Hun kan avspasere i skoleferier og variere mellom tidlige og sene vakter. Det opplever hun at gir variasjon i hverdagen.
– Det er veldig mye mer enn lønn som betyr noe for meg, sier hun.
Student Hein Karlsvik vedgår at han ikke tenkte så mye på lønn da han valgte å utdanne seg til vernepleier. Foreldrene er vernepleiere begge to.
Hein Karlsvik utdanner seg til vernepleier.
Anne M. Odland
– De har klart seg «greit», sier han med et smil.
– Hva mener du om lønnsnivået for en nyutdannet vernepleier?
– Jeg tror ikke det er kjempehøyt, men det er mulig å tjene godt med tillegg for ubekvem arbeidstid. Jeg kan utnytte situasjonen at jeg ikke har barn og familie. Jeg sier ja til nattevakter og kan jobbe overtid.
Flere saker
FO-leder Marianne Solberg vil sikre at FOs medlemmer får økt kjøpekraft i år.
Hanna Skotheim
Hvor mye skal lønna til kommuneansatte øke?
Charlotte Breidvik er fornøyd med lønnen som vernepleier, men har likevel noen ønsker for hvilke tillegg i lønn som kan bli bedre.
Anne M. Odland
– Lønna kan jo alltids bli bedre
FORHANDLINGER: LO Stat-leder Elisabeth Steen og de andre forhandlingslederne i statsoppgjøret startet forhandlingene torsdag.
Ole Palmstrøm
Alle statsansatte skal få samme sum i kroner, krever LO Stat
Samlet lønnsvekst i staten for 2024 er beregnet til 5,4 prosent.
Gorm Kallestad / NTB
De statsansatte skal få ny lønn. Her er det du trenger å vite
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim