Arne Grønningsæter 1986. Han arbeidet da som sosionom i Oslo kommunes feltseksjon og kom tidlig ansikt til ansikt med hiv/aidsepidemien.
ARBARK/Anne Britt Kilvik
Sosionomene fryktet hivsmitte på hjemmebesøk
Arne Backer Grønningsæter og ektemannen Olav André Manum fikk fredag Plussprisen 2018 for mangeårig innsats for hivpositives rettigheter.
edv@lomedia.no
Prisen ble fredag delt ut av HivNorge til ekteparet Grønningsæter og Manum. I begrunnelsen for årets tildeling heter det at prisvinnerne har vært med på å øke kunnskapen om hiv i samfunnet på mange plan.
– Svært mye av det prisvinnerne har bidratt med vil stå der som viktige bidrag for all tid, sier styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen.
Mistet mange venner i hivepidemien
Sosionom og forsker Arne Backer Grønningsæter har en lang årrekke bak seg fra FOs yrkesetiske råd og som representant i IFSW, den internasjonale sosialarbeider- føderasjonen. I senere år har han arbeidet i Fafo, hvor han har forsket på hivpositives livsvilkår, også i Russland og Sør-Afrika, samt på homofile, lesbiske og transpersoners vilkår i arbeidslivet.
Grønningsæter ledet Norsk sosionomforbund (NOSO) fra 1989 til opprettelsen av FO i 1993. Allerede den gang var han fullt engasjert i kampen for hivpositives rettigheter, som styreleder i Landsforeningen mot AIDS. I 1987 utga han sammen med Turid Eikvam boka Aids og samfunnet, om de sosiale og politiske sidene ved epidemien.
Sosionomene fryktet hivsmitte på hjemmebesøk
– Jeg hadde møtt mange hivpositive i rusmiljøet, gjennom jobben i Oslo kommunes feltseksjon. Men også som tillitsvalgt i NOSO. Medlemmer ansatt i barnevernet var svært skeptiske til å dra på hjemmebesøk til hivpositive. De var redde for å bli smittet. Jeg er homo, så jeg møtte det der også, jeg mistet mange venner i nettverket mitt.
Felles livsprosjekt
Han ble veldig overrasket over prisen.
– Jeg synes det er sterkt å få denne prisen sammen med Olav André. Vi har hele tiden stått sammen om dette engasjementet, jeg har forsket og han har skrevet.
• Facebook, Snapchat, YouTube er Navs nye jaktmarker
• Marianne tok kampen for traumepasientene. Da ble det bråk
Olav André Manum er journalist, fram til årtusenskiftet som fast redaksjonell medarbeider i tidsskriftet Løvetann, senere i HivNorges blad Positiv. Han har også skrevet boka Kjærlighet, kunnskap og kondom – historien om den hivpolitiske kampen i Norge.
– Hvordan går det med kampen for hivpositives rettigheter og inkludering i samfunnet?
– Det går framover, men det burde gått fortere. Vi må fullføre målet om at alle skal ha tilgang til behandling. Kampen mot stigmatisering fortsetter. Hjelpeapparatet for eldre må rustes til å ivareta hivpositive. Det trengs forebyggende tiltak. Religiøse miljøer er mange steder en utfordring siden det er svært varierende hvordan de klarer å forholde seg til seksuelt overførbare sykdommer.
– Dette er en strålende pris, som jeg er veldig glad for at Arne fikk sammen med ektemannen, sier FO-leder og sosionomkollega Mimmi Kvisvik.
Siste nytt
Mye lest
Hanna Skotheim
– Det er noe som ikke stemmer når du får et brev du ikke forstår
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim