Sosionomene fryktet hivsmitte på hjemmebesøk
Arne Backer Grønningsæter og ektemannen Olav André Manum fikk fredag Plussprisen 2018 for mangeårig innsats for hivpositives rettigheter.
Arne Grønningsæter 1986. Han arbeidet da som sosionom i Oslo kommunes feltseksjon og kom tidlig ansikt til ansikt med hiv/aidsepidemien.
ARBARK/Anne Britt Kilvik
edv@lomedia.no
Prisen ble fredag delt ut av HivNorge til ekteparet Grønningsæter og Manum. I begrunnelsen for årets tildeling heter det at prisvinnerne har vært med på å øke kunnskapen om hiv i samfunnet på mange plan.
– Svært mye av det prisvinnerne har bidratt med vil stå der som viktige bidrag for all tid, sier styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen.
Mistet mange venner i hivepidemien
Sosionom og forsker Arne Backer Grønningsæter har en lang årrekke bak seg fra FOs yrkesetiske råd og som representant i IFSW, den internasjonale sosialarbeider- føderasjonen. I senere år har han arbeidet i Fafo, hvor han har forsket på hivpositives livsvilkår, også i Russland og Sør-Afrika, samt på homofile, lesbiske og transpersoners vilkår i arbeidslivet.
Grønningsæter ledet Norsk sosionomforbund (NOSO) fra 1989 til opprettelsen av FO i 1993. Allerede den gang var han fullt engasjert i kampen for hivpositives rettigheter, som styreleder i Landsforeningen mot AIDS. I 1987 utga han sammen med Turid Eikvam boka Aids og samfunnet, om de sosiale og politiske sidene ved epidemien.
Sosionomene fryktet hivsmitte på hjemmebesøk
– Jeg hadde møtt mange hivpositive i rusmiljøet, gjennom jobben i Oslo kommunes feltseksjon. Men også som tillitsvalgt i NOSO. Medlemmer ansatt i barnevernet var svært skeptiske til å dra på hjemmebesøk til hivpositive. De var redde for å bli smittet. Jeg er homo, så jeg møtte det der også, jeg mistet mange venner i nettverket mitt.
Felles livsprosjekt
Han ble veldig overrasket over prisen.
– Jeg synes det er sterkt å få denne prisen sammen med Olav André. Vi har hele tiden stått sammen om dette engasjementet, jeg har forsket og han har skrevet.
• Facebook, Snapchat, YouTube er Navs nye jaktmarker
• Marianne tok kampen for traumepasientene. Da ble det bråk
Olav André Manum er journalist, fram til årtusenskiftet som fast redaksjonell medarbeider i tidsskriftet Løvetann, senere i HivNorges blad Positiv. Han har også skrevet boka Kjærlighet, kunnskap og kondom – historien om den hivpolitiske kampen i Norge.
– Hvordan går det med kampen for hivpositives rettigheter og inkludering i samfunnet?
– Det går framover, men det burde gått fortere. Vi må fullføre målet om at alle skal ha tilgang til behandling. Kampen mot stigmatisering fortsetter. Hjelpeapparatet for eldre må rustes til å ivareta hivpositive. Det trengs forebyggende tiltak. Religiøse miljøer er mange steder en utfordring siden det er svært varierende hvordan de klarer å forholde seg til seksuelt overførbare sykdommer.
– Dette er en strålende pris, som jeg er veldig glad for at Arne fikk sammen med ektemannen, sier FO-leder og sosionomkollega Mimmi Kvisvik.
Flere saker
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen
Yrkesskaden var godkjent av Nav. Så fikk Ann-Sofie sjokkbeskjeden
De fleste av kollegene som Jonatan Hansen Lønnegreen streiker med, er medlemmer i Fagforbundet.
Hanna Skotheim
Jonatan streiker i solidaritet med kolleger som tjener mindre enn ham
Varslet nedlegging av rusinstitusjoner har skapt stort engasjement. Flere hundre mennesker demonstrerte i Oslo i slutten av oktober.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner skal legges ned. Nå kan de få en ny sjanse
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Nå skal det snart avgjøres.
Brian Cliff Olguin
Nå skal lønna til 165.000 statsansatte avgjøres
– Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier FOs Ina Libak.
Hanna Skotheim
Ansatte i private barneverns- og omsorgstjenester streiker
– Jeg hadde mistet håpet og trodde jeg ikke kom til å få jobbe med bil, forteller Ahmed, som nå er lærling i billakkering.
Simen Aker Grimsrud