JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siri har utviklingshemming og er skeiv: – Personalet må slutte å ta for gitt at alle de jobber med er heterofile

Siri Falch er glad for at det nå kommer en metodebok for helsepersonell som jobber med skeive mennesker som har en utviklingshemming.
– De som jobber i bolig må forstå at vi som har en utviklingshemming også kan være skeive, sier Siri Falch (t.h.). Hun er glad for at vernepleier Carina Carlsen og to andre nå gir ut bok om dette.

– De som jobber i bolig må forstå at vi som har en utviklingshemming også kan være skeive, sier Siri Falch (t.h.). Hun er glad for at vernepleier Carina Carlsen og to andre nå gir ut bok om dette.

Solfrid Rød

solfrid.rod@lomedia.no

Siri Falch mener det er for liten forståelse for at også personer med utviklingshemming har en seksualitet.

– Hvis du i tillegg er skeiv, er det nesten så det blir for mye for dem. Det er veldig viktig at personalet er åpne for at noen er skeive, og at de også kan hjelpe folk med å komme ut av skapet, mener Falch.

Hun er glad for at det nå kommer en metodebok for helsepersonell som jobber med skeive mennesker som har en utviklingshemming. Den er skrevet at vernepleierne Kaisa Milch og Carina Carlsen, sykepleier Ada Svarstad Solberg og Annette Solberg, rådgiver ved Likestillingssenteret. Boka har blitt til med støtte fra Likestillingssenteret, FRI Oslo og Viken og Skeiv kunnskap, og den er finansiert av Stiftelsen Dam. Metodeboka er gratis, og både Siri Falch og forfatterne håper den vil bli flittig brukt.

– Det styrker livskvaliteten å være seg selv. Som tjenesteyter skal du ivareta grunnleggende behov. Seksualitet er et av dem, fastslår Carina Carlsen.

– Hva er forelskelse?

Boka gir kunnskap og har en rekke øvelser, både fra virkeligheten og gjennom tenkte eksempler.

– Jeg har selv erfart i jobbsammenheng at beboere har sagt de har en annen seksuell orientering enn heterofil, og blitt møtt med et «nei, æsj – det er du ikke». Ønsket vårt er å bidra til refleksjon, slik at folk ikke får slike svar, sier Carlsen, som er rådgiver i Likestillingssenteret og frivillig som vert i PUST UT, et tilbud der skeive med utviklingshemming møtes for å spise pizza og snakke om ulike temaer.

Siri Falch har hatt både nytte og glede av PUST ut. Samtalene der har gitt henne bedre selvtillit, og hun har blitt bedre kjent med seg selv, forteller hun. Den kvelden de snakket om forelskelse er en av hennes favoritter.

– For meg var det vanskelig å vite om jeg hadde vært forelsket. Jeg lurte på hvordan den følelsen egentlig er.

– Det er så viktig å snakke om følelser også, ikke bare prevensjon og det mer tekniske. For eksempel: Hva er forelskelse? Hva er forskjellen på en venn og en kjæreste? Hvordan får man seg kjæreste, sier Ada Solberg, som også er PUST UT-vert.

Pride er både feiring og kamp, mener f.v. Kaisa Milch, Hansine Finvik, Ada Svarstad Solberg, Carina Carlsen og Siri Falch. Den nye metodeboka for helsepersonell som jobber med personer med utviklingshemming kan knuse noen fordommer, håper de.

Pride er både feiring og kamp, mener f.v. Kaisa Milch, Hansine Finvik, Ada Svarstad Solberg, Carina Carlsen og Siri Falch. Den nye metodeboka for helsepersonell som jobber med personer med utviklingshemming kan knuse noen fordommer, håper de.

Solfrid Rød

– Gøy med Pride

Bakgrunnen for metodeboka er at utviklingshemmede lærer for lite om grensesetting og positiv seksuell helse. Mange får i liten grad utforsket sin egen seksualitet, og er ekstra utsatt for overgrep. PUST UT-deltakerne forteller at også helsepersonell har bidratt til å benekte deres seksuelle orientering.

– Det er mer på agendaen enn før, men det skeive perspektivet mangler. Sånn sett blir du som skeiv med utviklingshemming både selvlysende og usynlig på samme tid, sier Kaisa Milch.

Hun snakker om dobbel diskriminering og minoritetsstress.

Hansine Finvik, som har deltatt i PUST UT siden oppstarten, kjenner seg igjen.

– Jeg tror mange også har opplevd et veldig press fra foreldre, som vil at barnet skal være så normale som mulig på akkurat det området, sier hun.

– Sex er forbannet vanskelig

Både Finvik og Falch gleder seg over at Pride nå feires en hel måned. Falch har farget håret i regnbuefarger, og fått god respons på sveisen.

– Jeg synes det er gøy med Pride. Jeg vil vise at det er lov med mangfold, også i det skeive miljøet, sier hun.

Siri (39): – Jeg likte jenter, men trodde det skyldtes diagnosen

– Heng opp et regnbueflagg!

De tre forfatterne minner om at Pride er både feiring og kamp. Fortsatt må det kjempes for at folk skal få lov til å være seg selv, og her har helsepersonell et helt spesielt ansvar, påminner de. Vernepleiere som jobber i bofellesskap for utviklingshemmede må sørge for et trygt, seksualvennlig miljø, mener de tre.

– Jeg synes Siri sier det så godt når hun sier at det å være skeiv ikke er en tilleggsdiagnose. Det handler om å være åpen for at folk har ulike legninger. Hvis du bare snakker om prevensjon når du snakker om seksualitet, signaliserer du veldig tydelig at du antar at folk er heterofile, sier Milch.

Hvis du derimot henger opp et regnbueflagg, signaliserer du det motsatte, tipser vernepleieren.

– Jeg håper boka skal hjelpe helsepersonell til å snakke helt normalt om følelser, at de skal forstå at det absolutt er en mulighet for at en beboer er skeiv, og at det ikke trenger å være vanskelig, supplerer Ada Solberg.

Hun håper at boka kan bevisstgjøre ansatte på språket de bruker. Det kan være så enkelt som at du ikke spør om det finnes noen kjekke gutter eller søte jenter, men heller spør om det er noen som får hjertet til å banke litt hardere.

Carina Carlsen forteller at boka ble til etter innspill fra samtalene i PUST UT. Mer kunnskap og mindre fordommer er god helse og god forebygging, påpeker hun.

Forfatterne håper også at boka kan bidra til at vernepleiere eller andre starter flere PUST UT-grupper.

Les også: Personer med utviklingshemming trenger kunnskap om seksuell helse, vold og overgrep