JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Jeg har lenge kalt meg stolt vernepleier. I dag er jeg kjempestolt vernepleier, sa Bernt Barstad da han tirsdag mottok sosialarbeiderprisen. Til høyre FO-leder Mimmi Kvisvik.

Jeg har lenge kalt meg stolt vernepleier. I dag er jeg kjempestolt vernepleier, sa Bernt Barstad da han tirsdag mottok sosialarbeiderprisen. Til høyre FO-leder Mimmi Kvisvik.

Ole Palmstrøm

Årets sosialarbeider:

– Sex er forbannet vanskelig

Vernepleier Bernt Barstad kåres til Årets sosialarbeider etter mange års innsats for å bedre utviklingshemmedes seksuelle levekår.
20.03.2018
13:35
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Bernt Barstad får prisen Årets sosialarbeider av FO, etter mange års fagutvikling og opplysningsarbeid om utviklingshemmede og seksualitet. Prisen ble overrakt av forbundsleder Mimmi Kvisvik under markeringen av Den internasjonale sosialarbeiderdagen tirsdag.

Kripos er bekymret for sikkerheten til 300 barn

Barstad begynte å jobbe med utviklingshemmede i 1982. Han var ferdig utdannet vernepleier i 1988. Tidlig på 1990-tallet deltok Barstad på et seminar med sexologene Jørgen Butenschøn og Karsten Løt. Temaet var utviklingshemmede og seksualitet.

– Jeg kom ut derfra som nyfrelst. Jeg visste hva jeg ville bruke karrieren min på.

Problemet for den nyfrelste var at utviklingshemmede ikke hadde noen seksualitet den gangen. Dermed var det ingen problemer knyttet til seksualitet, kun varierende grader av atferd. Det var tanken, i alle fall.

Barstad er vernepleier. Han har videreutdanning i målrettet miljøarbeid og sexologi, og skrev en masteroppgave ved NTNU om utviklingshemmedes livskvalitet. Siden 1991 har han arbeidet som spesialvernepleier ved habiliteringstjenesten, St. Olavs hospital, med unntak av 2007-2010, da han jobbet ved Sentral fagenhet for tvungen omsorg.

Tok utviklingshemmede 30 år å bli seksuelle vesener

Mye er endret siden han startet å jobbe med utviklingshemmede på 1980-tallet

– Hvis en mann sto ute på hjørnet og onanerte flere ganger daglig, ble det sett på som overskuddsaktivitet som skulle roes ned. Opplegget var stort sett likt for alle. De hadde jo ikke personlige egenskaper den gang. Idét reformen startet, var utviklingshemmede strippet for menneskelighet.

Omstridt turnus ble del av tariffavtalen

Grimstad-varsleren Ragnar Holvik fikk livet snudd på hodet, men angrer ikke

I starten fikk ikke Barstad jobbet så mye med sex. Åpneren ble et nytt seminar, denne gang i 1998. Det var stiftelsesmøtet til NFSS, Nettverk: Funksjonshemmede, seksualitet og samliv. Barstad, som har en tendens til å ta ordet, ble valgt inn i styret. Inn i fagmiljøet han har vært del av siden. Sakene begynte å strømme inn. Bekymringer om atferd. Mistanker om overgrep. Men selv høylytt onanering ble ennå ikke forstått som seksuell atferd.

– En av de største endringene siden HVPU-reformen (også kjent som Ansvarsreformen) er at funksjonshemmede og utviklingshemmede gis mer tillatelse til og anerkjennelse for å være seksuelle vesener.

Men temaet er nok for smalt og kjedelig, påpeker Barstad, til at særlig mange gidder å forske på det eller skrive om det.

Derfor gjør det ekstra godt å få prisen Årets sosialarbeider.

Sex skjer under radaren i boliger for utviklingshemmede

Sex-ordbok supplerer porno

Sosiale medier er en utfordring for utviklingshemmede

Utviklingshemmede har mange steder fått økt frihet etter reformen. De har blitt individer med hver sine behov. På samme tid har det vokst fram en teknologi som setter ytterligere fart på muligheten til åpenhet, utforskning og kontakt med omverdenen.

Det var ikke uvanlig at habiliteringstjenesten fikk saker der utviklingshemmede kunne ha regninger på titusenvis av kroner, etter å ha ringt sextelefoner.

– Hvis du er utviklingshemmet og har dårlig nettverk, så sitter det ei dame på andre siden og synes du har verdens deiligste pikk. Da går pengene fort...

Pårørende bladde opp, det var for skambelagt å skulle starte en klagesak. Nå handler sakene oftere om omgivelsenes bekymring rundt nettsurfing. Det kan dukke opp bilder av barn. En tidligere pasient hadde lastet ned bilder av unger. Gutter på i tiårsalderen med vått hår. Folk var bekymret. Barstad spurte hva slags kjæreste det var mannen kunne tenkt seg. Ei jente på hans egen alder, var svaret. Det viste seg at mannen, av en eller annen grunn, var fascinert av gutter med vått hår. Interessen var ikke seksuell, men basert på en type særinteresse som kan dukke opp hos enkelte med autisme.

Må sortere hets og ros på nett

– Internett-tilgang er en menneskerett. Å nekte noen tilgang er et stort inngrep, sier Bernt Barstad.

– Sosiale medier er et problem. Det er mye krenking og mobbing.

En utviklingshemmet kvinne som deltok på kurs med Barstad, drev en Youtube-kanal med flere tusen følgere.

– Jeg ble nysgjerrig på hvorfor hun hadde så mange. Jeg leste kommentarfeltet. Ni av ti kommentarer var utskjelling. Så stygg og feit du er. Men den tiende var oppmuntrende. Så modig hun var som sto fram og var åpen rundt seg selv. Det var den hun tok til seg, resten overså hun.

Nettet fanger

Et annet sted sitter en ung mann og spiller online-spill. Han deltar på et lag. Han spiller så mye at han lar være å spise. Han glemmer kroppshygienen. Når han er på vei til å spise, ber de andre spillerne ham bli værende i spillet for han er så god. Han glemmer maten og fortsetter å spille.

– Der vi andre er i stand til å regulere oss selv og argumentere for oss selv, er ikke de det.

Utviklingshemmede er i tillegg til døve den gruppa som er mest utsatt for seksuelle overgrep.

Det finnes lite forskning. Men det som finnes antyder at opptil 20 prosent av utviklingshemmede har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Utøya 22. juli: – Jeg gråt meg gjennom hele filmen

Opprørt over tjenestene til utviklingshemmede

Et mønster de ser i NFSS er at overgrepene utføres av en person som befinner seg på den arenaen som er laget for å ta vare på personen. Det kan være et familiemedlem, en taxisjåfør, en ansatt i boligen, en støttekontakt. Et annet kjennetegn er at overgrepene gjerne skjer gjentatte ganger over lengre tid.

Vennskap eller overgrep?

Én trodde det var er vennskap han var med på. Endelig hadde han fått en venn. Men så viste det seg at den eneste vennen ville med ham, var å ha sex. Etter 5-6 overgrep ville han fortsatt ikke gi slipp på vennen sin.

– De stoler på folk. De tror på det når folk sier at det de er med på er normalt.

Overgrep skjer ofte i et grenseland. Ansatte i en bolig er for eksempel ofte i tvil om hva det som foregår bak lukkede dører egentlig er ålreit, ifølge Barstad. En svensk undersøkelse konkluderte med at ytre press som oftest var grunnen til at jentene hadde sex. Sexen kunne være en gjenytelse for påspandert øl. Noe de gjorde fordi alle andre gjorde det. For at kjæresten truet med å slå opp. Egen lyst var i liten grad en grunn til at de hadde sex.

Fagartikkel: En samtale på barnets premisser

– Sex er forbannet vanskelig

– Jeg leste litteraturen. Det slo meg at sex er forbannet vanskelig. Det bygger jo på ikke-verbal kommunikasjon. Særlig som mann må man være oppmerksom på signaler om man skal ha sex med en kvinne. Det er ikke bare å kjøre på. Sannsynligvis er sex den mest avanserte mellommenneskelige aktiviteten vi kan gjøre, sier Barstad.

– Det er trolig grunnen til at kvinner med utviklingshemming ikke har særlig utbytte av sex.

For et par år siden startet Barstad Be-Ni forlag sammen med Nina Christine Dahl. De lager selvhjelpsbøker for folk som har vansker med å tilegne seg skriftlig informasjon om kompliserte temaer. Folk med utviklingshemming eller annen kognitiv nedsettelse. Så langt har de tre titler: Hjelp jeg er anmeldt (om gangen i en rettsprosess), Hvem skal bestemme (om den politiske valgprosessen), og Hjelp jeg skal ha sex (selvforklarende).

– Jeg oppdaga fort at det er utrolig vrient å skrive enkelt og forståelig om sex og seksualitet. Språket vårt om det er så fullt av metaforer.

– Lys i tunnelen

De skjønte at de måtte skrive konkret og bruke ganske eksplisitte bilder hvis denne boka skulle ha noen hensikt for målgruppa.

– Jeg får stadig spørsmål fra ansatte i tjenestene om hvordan de kan snakke om seksualitet med en bruker uten å ta opp sitt eget sexliv, for det blir for privat. Problemet er at utviklingshemmede har få eller ingen fortrolige å snakke om sex med. Det er nok en grunn til at mange overgrep ikke avdekkes.

– Men det er lys i tunellen, og det er ikke sikkert det er toget. Til nå er det ildsjelene som har jobbet med dette. Vi trenger bedre rutiner for å oppdage og hindre overgrep. Retningslinjene må ikke havne i skuffene. Masse kompetanse må å plass.

– Tror du en selvhjelpsbok kan hindre overgrep?

– Ja. Kunnskap forebygger overgrep. Jeg er av den oppfatning at om du har kompetanse om, og tillatelse til sex, er det større sjanse for at du sier ifra om dårlig sex.

Politiet huker tak i barnevernet

Marie (22) får 91.000 kroner mindre enn kollega Tone (70) i pensjon

Bernt Barstad

• Vinner av Årets sosialarbeider 2018

• Spesialvernepleier og sexolog ved hab.tjenesten, St. Olavs hospital

• Forfatter til boka Seksualitet og utviklingshemning (Universitetsforlaget 2006)

• Blant drivkreftene i Nettverk: Funksjonshemmede, seksualitet og samliv (NFSS)

• Medforfatter til «Seksuelle overgrep mot personer med utviklingshemming», statlige retningslinjer for hvordan håndtere overgrep

• Medforfatter til «Hjelp jeg skal ha sex» og flere lettlestbøker

20.03.2018
13:35
21.08.2023 17:14

Bernt Barstad

• Vinner av Årets sosialarbeider 2018

• Spesialvernepleier og sexolog ved hab.tjenesten, St. Olavs hospital

• Forfatter til boka Seksualitet og utviklingshemning (Universitetsforlaget 2006)

• Blant drivkreftene i Nettverk: Funksjonshemmede, seksualitet og samliv (NFSS)

• Medforfatter til «Seksuelle overgrep mot personer med utviklingshemming», statlige retningslinjer for hvordan håndtere overgrep

• Medforfatter til «Hjelp jeg skal ha sex» og flere lettlestbøker