Dette skjer på FOs landsmøte
Onsdag åpner FOs landsmøte, med ny visuell profil, ny forskning og ny metode for å forhindre seksuell trakassering.
FO-studentene pleier å delta aktivt på landsmøte. Her er studentdelegasjonen i 2015.
Ylva Seiff Berge
solfrid.rod@lomedia.no
195 delegater er samlet i fem dager for å finpusse FOs politikk, vedta ny organisasjonsstruktur og velge ledelse. Landsmøtet er FOs øverste organ og avholdes hvert fjerde år. I år arrangeres landsmøtet på Clarion Hotel Oslo Airport Gardermoen fra 20. til 24. november.
Motstand mot sammenslåing i nord
Den saken som forventes å skape mest debatt på dette landsmøtet er FOs egen organisasjon. Forbundet har gjennomført en organisasjonsutviklingsprosess, og landsstyret mener at FO skal følge norgeskartet. Det vil si at dagens 19 fylkesavdelinger blir til 11.
FO Troms og FO Finnmark motsetter seg dette, og delegatene fra de to nordligste fylkene lover kamp. De mener en sammenslåing av de to avdelingene vil gå utover tilbudet til medlemmene og dermed svekke FO i nord.
Kampklare delegater: – Sammenslåing er katastrofe for små klubber i nord
Uansett hvordan landsmøtet stiller seg til de to nordligste fylkene, vil vedtaket om ny organisasjonsstruktur medføre at FOs vedtekter må endres på en rekke punkter. Delegatene må også ta stilling til hvordan pengene fordeles i organisasjonen.
Barnevernsansatte diskriminert på grunn av FO-medlemskap
FO får ny logo
Før delegatene fordyper seg i vedtekter og prinsipprogram, venter selve åpningen av landsmøtet. Der skal FO avduke sin nye visuelle profil. Forbundets logo har vært lik siden de tre forbundene gikk sammen i ett i 1993. Designerne bak lover at de har ivaretatt logoens historiske betydning, men sier at de også har utfordret den.
Forskning om vold og trusler
FOs medlemmer er svært utsatt for vold og trusler på jobben. Dette temaet løftes også på landsmøtets åpningsdag.
FO har hyret forskningsstiftelsen Fafo til å undersøke medlemmenes arbeidsforhold. Fafo har lansert flere rapporter, og en siste avsluttende rapport legges fram på landsmøtet.
Etter at Veronica (41) fikk tre drapstrusler, sluttet hun i barnevernet
Ny metode mot seksuell trakassering
På årets landsmøte tar FO i bruk en ny metode for å forhindre seksuell trakassering. Bakgrunnen er #metoo og vissheten om at landsmøter og lignende arrangementer i fagbevegelsens regi er risikoarenaer.
Nytt av året er et telefonnummer og en epostadresse til et uhildet varslingsorgan deles ut til alle delegatene. I andre enden sitter tillitsvalgte og ansatte fra andre forbund med fullmakter til å sende folk hjem om nødvendig.
Kvisvik innstilt på fire nye år som FO-leder
Ny ledelse på plass lørdag
Lørdag ettermiddag skal landsmøtet velge et arbeidsutvalg (AU) på fem som utgjør FOs politiske ledelse. Videre velges landsstyret og diverse råd og utvalg.
FO-leder Mimmi Kvisvik og nestleder Marianne Solberg stiller til gjenvalg. Det gjør også Marit Selfors Isaksen, som er AU-medlem og leder for vernepleiernes profesjonsråd. Valgkomiteen innstiller på at de blir valgt for fire nye år.
Mimmi Kvisvik stiller til gjenvalg som forbundsleder.
Hanna Skotheim
AU-medlemmene Kathrine Haugland Martinsen og Christian Wiik Kynsveen takker for seg. Inn i deres verv foreslår valgkomiteen sosionom Hanne Glemmestad og barnevernspedagog Ole Henrik Kråkenes.
Landsmøtet har siste ordet
De 195 delegatene kommer fra hele landet. FOs 19 fylkesavdelinger velger 157 delegater basert på medlemstall. I tillegg møter 12 studentdelegater, landsstyrets medlemmer og en delegat fra velferdsviterutvalget. Ledere for yrkesetisk råd, kontrollkomité og valgkomité møter med talerett.
Landsstyret, som møtes fire ganger i året, forbereder og innstiller saker for landsmøtet. Landsstyret fremmer egne forslag, og anbefaler også om landsmøtet bør støtte eller avvise forslag innsendt fra organisasjonen.
Innsendte forslag som landsstyret har avvist, kan likevel fremmes på nytt på landsmøtet. Og landsmøtet har det siste ordet.
FO har tidligere kalt landsmøtet for kongress. Det ble endret i 2015.
Flere saker
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen