JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte 2023:

Oksestek til lunsj og biff til middag. – Jeg forstår ikke at det er maten på et grønt landsmøte

Marita Andersen savner mer klimavennlig mat på et landsmøte som skal være grønt.
Marita Andersen reagerer på at det serveres alt for mye rødt kjøtt på landsmøtet til FO.

Marita Andersen reagerer på at det serveres alt for mye rødt kjøtt på landsmøtet til FO.

Skjalg Bøhmer Vold

anne@lomedia.no

– Biff og oksekjøtt er miljøverstingene i matverden!

Hun setter et stort spørsmålstegn ved hvorfor det mangler handling bak ord på et landsmøte som lanseres som grønt.

– Jeg forstår ikke at det er maten på et grønt landsmøte, sier Marita Andersen.

Hun er klinisk barnevernspedagog og delegat fra FO Viken på landsmøtet.

Vil ha kjøttfri dag

På landsmøtet er de blitt servert blant annet kylling, laks, og oksekjøtt til lunsj på Oslo Kongressenter. Mellommåltidene har blant annet vært rundstykker med kjøttpålegg og frukt i beger.

– Hvorfor ikke en kjøttfri dag? spør Andersen.

– Jeg hadde virkelig forventet noe annet på et grønt landsmøte. Her får vi to varmretter per dag og mye kjøtt, sier hun.

Marita Andersen har spist aubergine og bønner på landsmøtet, mens andre har spist kjøtt.

Marita Andersen har spist aubergine og bønner på landsmøtet, mens andre har spist kjøtt.

Skjalg Bøhmer Vold

Grønt sosialt arbeid

Sosialarbeidere skal jobbe grønnere, mener FO, som har viet tid til temaet under landsmøtet.

– Vi er ved et vendepunkt i verdenshistorien. Både folk og lokalsamfunn er truet av klimaendringer, sa Hanne Glemmestad i FO-ledelsen da hun lanserte boka Grønt sosialt arbeid.

Hanne Glemmestad er enig i at valg av mat kunne ha bidratt til en enda mer klimavennlig profil på landsmøtet.

Hanne Glemmestad er enig i at valg av mat kunne ha bidratt til en enda mer klimavennlig profil på landsmøtet.

Skjalg Bøhmer Vold

Den handler om grønn omstilling i helse- og sosialfaglig praksis.

Bakgrunn: Nå skal sosialt arbeid farges grønt

På rett vei

Hanne Glemmestad synes det er kjempefint at medlemmer og delegater er engasjerte og utålmodige i hvordan FO legger til rette for grønne og klimavennlige valg.

– Vi er på ingen måte i mål, og alle innspill tas imot med takk.

– Det er helt sikkert flere ting vi kunne gjort annerledes og mer klimavennlig, også knyttet til dette landsmøtet. Vi er i prosess og lærer underveis, og der er delegatenes tilbakemeldinger uvurderlig.

Boken Grønt sosialt arbeid ble lansert under landsmøtet.

Boken Grønt sosialt arbeid ble lansert under landsmøtet.

Skjalg Bøhmer Vold

Glemmestad er enig i at valg av mat og kjøttfri dag kunne ha bidratt til en enda mer klimavennlig profil.

– Det tar vi med oss til nye arrangementer. Sett i forhold til tidligere arrangementer er det likevel ingen tvil om at vi er på rett vei, og det er jeg veldig glad for.

Les også: Fire om grønt sosialt arbeid

Frukt i beger

På landsmøtet serveres det frukt i beger. De er laget av maisstivelse. 

Fruktbegrene på Oslo kongressenter er ikke i plast, de er laget av maisstivelse.  

Fruktbegrene på Oslo kongressenter er ikke i plast, de er laget av maisstivelse.  

Skjalg Bøhmer Vold

Delegatene fikk også utdelt hver sin drikkeflaske og en sammenleggbar kaffekopp i resirkulert plast på landsmøtets første dag. Dette for å unngå oppvask av glass og kaffekopper.

Marita Andersen synes det er flott, men mener likevel det ikke er slikt som monner.

– Det vi spiser har mye mer effekt enn en refill-flaske, sier hun.

Fagartikkel: Grønt sosialt arbeid på 1-2-3

Spiser alternativt

– Det å halvere kjøttforbruket har mer å si enn en kort flyreise, mener Andersen.

Hun har spist alternativ mat på landsmøtet, blant annet aubergine og bønner og ønsker at flere etterspør «klimavennlig» mat.

Hun har tatt opp dette med andre delegater og opplever at mange bare nikker lett.

– Vi snakker om vaner, og man tuller ikke med maten til folk! Det sitter nok langt inne å endre matvaner, sier hun.

Les mer: – Utviklingshemmede må også få delta i det grønne skiftet

Ønsket mindre kjøtt

Daglig leder i FO, Monica Nymoen svarer på kritikken:

– Vi er enige i at det serveres mer kjøtt på middagene enn vi egentlig ønsket, men vi har dessverre måttet forholde oss til hva som er planlagt meny i restaurantene, sier Nymoen.

Delegatene bor på hotellet The Hub. FOs administrative ledelse hadde et møte med hotellet hvor de prøvde å få endret fra oksekjøtt på menyen den ene kvelden.

– Matønsker er formidlet

– Vurderte dere en kjøttfri dag på landsmøtet?

– Vi kunne valgt kjøttfritt på middagene på The Hub på åpningsmiddagen for delegatene og festmiddagen siste kvelden. Vi vurderte det, men landet på at vi ikke var sikre på om deltakerne ville det.

Nymoen opplyser at det er få deltakere som har oppgitt at de er vegetarianere, og at det er mange som ikke spiser fisk. 

– Alle deltakernes matønsker er formidlet, og har så vidt jeg vet blitt ivaretatt, sier Nymoen.