JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire om grønt sosialt arbeid

Flere hadde ikke hørt begrepet grønt sosialt arbeid og måtte google.
Grønt sosialt arbeid, hva er det? Les hva fire sosialarbeidere tenker.

Grønt sosialt arbeid, hva er det? Les hva fire sosialarbeidere tenker.

LO Media

anne@lomedia.no

Vi stilte disse spørsmålene til fire helse- og sosialarbeidere:

1. Hva tenker du når du hører grønt sosialt arbeid?

2.Hvordan kan du bli grønnere i din jobb?

3.Har sosialarbeidere et større ansvar for klima og miljø enn andre yrkesgrupper?

Ragnhild Øines Frøseth, vernepleier/lærer Bodø videregående skole

Ragnhild Øines Frøseth

Ragnhild Øines Frøseth

Hanna Skotheim

1. Det må ha med miljøvennlighet i jobben å gjøre. For min del vil det være å spre holdninger til elevene og sette dem i stand til å ta miljøbevisste valg.

2. Vi har akkurat søkt om å få kjøpe elsykler. Da kan vi sykle når vi skal følge opp elever i arbeidspraksis ulike steder. I faget botrening har vi fokus på gjenbruk, og vi kan snakke enda mer om kortreist mat. Allerede bruker vi gulrøtter, rips og bær fra gårder i området når vi lager marmelade på skolen, som vi selger i elevbedriften.

3.Umiddelbart tenker jeg nei. Det er et felles ansvar alle bør ha. Men siden sosialarbeidere jobber med mennesker i ulike lag av befolkningen, gir det oss en god mulighet til å skape miljøbevissthet i det brede lag.

Hans Norman Røine, studerer sosialt arbeid, VID i Oslo

Hans Norman Røine

Hans Norman Røine

Hanna Skotheim

1.Jeg har ikke hørt begrepet før. Umiddelbart tenker jeg «Å ja. Skal dette også være del av det grønne skiftet»? Slik jeg forstår sosialt arbeid, så har det kanskje alltid vært grønt? All den tid vi driver forebyggende arbeid for å hjelpe folk, slik at de ikke havner i en dårlig livsbane og blir belastende for samfunnet og velferdssystemet. For det krever ressurser. Begrepet trenger i alle fall en utdypning, og det er jeg nysgjerrig på.

2.Det kommer an på hvordan vi definerer begrepet, om det handler om at selve arbeidsplassen skal være et miljøfyrtårn eller om det sosiale arbeidet i seg selv skal være et grønt prosjekt. Jeg tenker det må være det siste og at det er interessant å se på hvordan det kan gjøres bærekraftig.

3.Nei, det synes jeg ikke. Ansvaret ligger på oss alle, og først og fremst på de som driver innen virksomheter som vet de har store miljøavtrykk.

Lina Maria Karlsen, sosionom Alna bydel i Oslo

Lina Maria Karlsen

Lina Maria Karlsen

Sissel M. Rasmussen

1. «Å ja, skal vi ha ansvar for det og?» Vi møter mennesker i krise, hvor andre behov må dekkes først. Men når jeg tenker videre, så handler jo jobben til sosialarbeidere om å skape gode lokalsamfunn og her kan vi tenke grønt!

2. Jeg tror faktisk at jeg allerede jobber grønt. Jeg jobber med forebyggende arbeid blant ungdom i Groruddalen. Vi tilbyr blant annet sommerjobber hvor de får plante trær og være med å anlegge parker. Det handler om å bli stolt av stedet de kommer fra.

3. Ikke større ansvar, nei. Men vi har ansvar for å si fra om systemfeil i samfunnet. Da kan vi – som med andre levekårsutfordringer – si fra om at dårlige boområder med lite grøntarealer rammer de som har dårligst levekår.

Tina Johansen, familieveileder barnevernet i Skien

Tina Johansen

Tina Johansen

Hanna Skotheim

1. Ja, hva er det? Skal vi jobbe på en slik måte at vi er med og reduserer klimautslipp? Betyr det at vi skal kjøre elbil og bruke mindre papir? Etter å ha googlet litt tenker jeg at det handler om at vi kan jobbe på en annen måte og bruke naturen som verktøy.

2. Ja, hvordan kan jeg bli det? Jeg kjører allerede elbil i jobben. Som miljøterapeut kan jeg sikkert ta familiene jeg jobber med mer ut på tur for å oppleve ting i nærmiljøet i stedet for å gjøre aktiviteter inne. Kanskje vi kunne tenkt mer bruk av dyr som vårt tiltaksarbeid? Dette må i så fall tilpasses etter dem man jobber med. En ting er at jeg vil, men familiene må også ville det.

3. Nei, vi har ikke større ansvar. Alle enkeltmennesker har et ansvar for å gjøre andre bevisste og være bevisste selv, dette er ikke knyttet til fag og yrke.

LES MER: Nå skal sosialt arbeid farges grønt