Regjeringens ekspertutvalg er for topptungt, mener Ola Fadnes, som har jobbet 40 år i barnevernet.
Hanna Skotheim
Hvorfor er de virkelige ekspertene på barnevern utelatt fra ekspertutvalget ditt, Ropstad?
DEBATT: Som barnevernsarbeider gjennom 40 år blir jeg provosert over ekspertutvalgets sammensetning. Dette er opprørende, arrogant og snevert.
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, du har nedsatt et ekspertutvalg som skal bidra til å utvikle barnevernet videre (departementets egne ord). Utvalget skal vurdere:
• rettssikkerheten i ulike faser av barnevernets arbeid
• hvordan barnevernet kan sørge for kvalitet og rettssikkerhet i de mest alvorlige sakene
• hvordan tilbudet til barna som trenger mest oppfølging skal innrettes
• hvordan foreldre kan følges opp bedre etter omsorgsovertakelse
• hvordan institusjonstilbudet kan bli bedre for barn med særlig omfattende behov
Som barnevernsarbeider gjennom 40 år har jeg blitt jeg provosert, ikke over mandatet, men utvalgets sammensetning. Jeg kjenner ingen av dem personlig, de er helt sikkert fine folk. Men spørsmålet er: Hvor har du gjemt unna de som jobber på fagfeltet, eller som har personlige erfaringer med det, foreldre, fosterforeldre? Det er flott at du har tatt med Landsforeningen for barnevernsbarn, men beklageligvis, i denne sammenhengen framstår de for meg som ditt alibi.
Det er mulig det er fire professorer, to advokater, to psykologspesialister, en kommunaldirektør, en direktør i Bufetat, en assisterende statsforvalter og en nestleder i Aberia som er det ypperste som kan oppdrives av eksperter på barnevern her i landet, og som best kan svare opp mandatet. Jeg tror det bare ikke. Det fins beviselig masse dyktige, oppegående, tenkende, reflekterende fagfolk der ute i det kommunale barnevernet (som jeg kjenner best), som samtidig er balanserte og nyanserte, fulle av etikk og verdier, og som er de virkelige ekspertene. De har tusen meninger å bidra med. Hvorfor er de ikke tatt inn i varmen? Hva er problemet, statsråd? Er de ikke akademiske nok? Har de ikke de intellektuelle ressursene som skal til, eller er det titlene som ikke gir nok tyngde til utvalget? Kanskje du ikke har tillit til at de har noe å bidra med?
Jeg undrer meg.
En ting er sikkert: Utvalget framstår som topptungt, med liten, eller ingen (slik ser det ut på papiret) forankring i praksisfeltet. FO-leder Mimmi Kvisvik har uttalt at hun er skuffet over at de ansatte i barnevernet ikke er representert, og at FO ikke er trukket med. Dette er sanne, men milde ord. For meg er oppnevninga opprørende, arrogant og snever.
Så et lite apropos: Sjøl om jeg synes forslaget til ny barnevernlov inneholder mye bra, stiller jeg, og flere andre, spørsmålet om rekkefølgen: først ny lov – så ekspertutvalg. Det naturlige – og riktige, ville vært motsatt. Vi har levd med den barnevernloven vi har nå siden 1953, så vi klarer vi vel litt til?
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
- Hensikten er å jobbe mer forebyggende og å styrke samarbeidet mellom barnevern og skoler og barnehager, sier Wenche Thunes, leder for barneverntjenesten i Lier kommune.
Lier kommune