Hvorfor er de virkelige ekspertene på barnevern utelatt fra ekspertutvalget ditt, Ropstad?
DEBATT: Som barnevernsarbeider gjennom 40 år blir jeg provosert over ekspertutvalgets sammensetning. Dette er opprørende, arrogant og snevert.
Regjeringens ekspertutvalg er for topptungt, mener Ola Fadnes, som har jobbet 40 år i barnevernet.
Hanna Skotheim
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, du har nedsatt et ekspertutvalg som skal bidra til å utvikle barnevernet videre (departementets egne ord). Utvalget skal vurdere:
• rettssikkerheten i ulike faser av barnevernets arbeid
• hvordan barnevernet kan sørge for kvalitet og rettssikkerhet i de mest alvorlige sakene
• hvordan tilbudet til barna som trenger mest oppfølging skal innrettes
• hvordan foreldre kan følges opp bedre etter omsorgsovertakelse
• hvordan institusjonstilbudet kan bli bedre for barn med særlig omfattende behov
Som barnevernsarbeider gjennom 40 år har jeg blitt jeg provosert, ikke over mandatet, men utvalgets sammensetning. Jeg kjenner ingen av dem personlig, de er helt sikkert fine folk. Men spørsmålet er: Hvor har du gjemt unna de som jobber på fagfeltet, eller som har personlige erfaringer med det, foreldre, fosterforeldre? Det er flott at du har tatt med Landsforeningen for barnevernsbarn, men beklageligvis, i denne sammenhengen framstår de for meg som ditt alibi.
Det er mulig det er fire professorer, to advokater, to psykologspesialister, en kommunaldirektør, en direktør i Bufetat, en assisterende statsforvalter og en nestleder i Aberia som er det ypperste som kan oppdrives av eksperter på barnevern her i landet, og som best kan svare opp mandatet. Jeg tror det bare ikke. Det fins beviselig masse dyktige, oppegående, tenkende, reflekterende fagfolk der ute i det kommunale barnevernet (som jeg kjenner best), som samtidig er balanserte og nyanserte, fulle av etikk og verdier, og som er de virkelige ekspertene. De har tusen meninger å bidra med. Hvorfor er de ikke tatt inn i varmen? Hva er problemet, statsråd? Er de ikke akademiske nok? Har de ikke de intellektuelle ressursene som skal til, eller er det titlene som ikke gir nok tyngde til utvalget? Kanskje du ikke har tillit til at de har noe å bidra med?
Jeg undrer meg.
En ting er sikkert: Utvalget framstår som topptungt, med liten, eller ingen (slik ser det ut på papiret) forankring i praksisfeltet. FO-leder Mimmi Kvisvik har uttalt at hun er skuffet over at de ansatte i barnevernet ikke er representert, og at FO ikke er trukket med. Dette er sanne, men milde ord. For meg er oppnevninga opprørende, arrogant og snever.
Så et lite apropos: Sjøl om jeg synes forslaget til ny barnevernlov inneholder mye bra, stiller jeg, og flere andre, spørsmålet om rekkefølgen: først ny lov – så ekspertutvalg. Det naturlige – og riktige, ville vært motsatt. Vi har levd med den barnevernloven vi har nå siden 1953, så vi klarer vi vel litt til?
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad