Er hodet fortsatt i feriemodus? Slik finner du igjen gløden på jobb
Noen medarbeidere trenger rett og slett litt hjelp til å huske at jobben er et fint sted å være. Noen enkle grep kan gjøres når ferien er slutt.
Små grep kan gjøres for å minne hverandre på at jobben er et fint sted å være.
Simployer
anne@lomedia.no
For mange kan det å komme tilbake på jobb etter ferien være en overgang.
– Maskineriet må dras i gang, påpeker Beate Jelstad Løvaas.
Hun er førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole innen programområdet verdibasert ledelse og har en doktorgrad innen motivasjon i arbeidslivet.
Overgangen fra ferie til jobb kan være tung, men det er noen grep man kan ta for å komme i gang. Blant annet kan man vie oppmerksomhet hva som oppleves meningsfullt i jobben og tenke over hva man bidrar med i en større sammenheng. Dette kan også kollegene minne hverandre på sammen, understreker Løvaas.
Start med arbeidsoppgavene som er mest lystbetonte, foreslår Beate Jelstad Løvaas ved VID vitenskapelige høgskole.
Susanne Ward Ådlandsvik
– At arbeidet oppleves meningsfullt gir motivasjon, sier hun.
Nytt senter skal hindre at studenter får «praksissjokk»: – Dette er unikt
Start med det som er lystbetont
Arbeidsoppgavene har kanskje hopet seg opp, eller ligger der foran deg. Dersom ingen av oppgavene har prioritert, er det lurt å ta fatt på det som er mest lystbetont de første dagene.
– Det kan være en fin måte å komme i gang på, sier Løvaas.
Hun minner om at alle arbeidstakere ønsker å bli sett og forstått, og at man etter ferien også kan sette av tid til småprat med kolleger.
– Sosial tilhørighet på jobben er viktig og gir motivasjon, sier Løvaas.
Ledere bør også viser interesse for medarbeiderne utover arbeidsoppgavene som skal gjøres.
– Det handler om å bli sett som et helt menneske. Det er viktig at ledere tar seg tid til å lytte til hvordan det har vært siden sist. Ledere kan også være med å bevisstgjøre medarbeideren på det meningsfulle i jobben. For det er det som driver oss, påpeker Løvaas.
Noen arbeidstakere kommer tilbake til arbeidsplasser hvor virksomheten har rullet og gått i ferien og hvor andre har vært i sving.
– Uansett hva slags sted man jobber, så er det medarbeideren som skal rulle og gå igjen, og da handler det om å finne tilbake til det som driver deg og som beveger, altså moverer deg, sier hun.
– Gi ansatte litt rom etter ferien
Fam Manson, HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, påpeker at mange ansatte kommer tilbake fra ferie med lav energi, kort lunte, mangel på konsentrasjon og noen ganger også angst.
– Som leder er det viktig å gi folk litt rom til å komme godt i gang igjen, sier hun.
– For mange kan det å komme tilbake på jobb etter ferien være så overveldende at det utløser stress, sier HR-og ledelsesrådgiver Fam Manson i Simployer.
Simployer
Den varme fine ferietida er over. Men for mange betyr ikke det at batteriene er fylt og at motivasjonen er på topp første arbeidsdag. Snarere tvert imot.
– For mange er det brutalt å bli revet ut av feriebobla. Mens hodet fortsatt er på ferie byr jobben på den ene utfordringen etter den andre, sier hun.
Etter at første hinder med å huske inngangskoden og passordet til PC er forsert, møtes medarbeiderne av en mengde ubesvarte e-poster og møteinnkallinger. Kanskje venter en bunke med påbegynte prosjekter fra før ferien og forventning om å bidra fra dag én.
– For mange kan dette være så overveldende at det utløser stress, både fysisk og psykisk.
Ikke få overtenning
Manson råder arbeidsgivere til å være bevisst på disse ferierelaterte utfordringene og ikke få overtenning med det samme medarbeiderne er tilbake.
– Det handler om å gjøre de riktige tingene for å ikke øke stresset unødvendig. Ikke legg store møter de første dagene og tenk på hvordan du kommuniserer med medarbeiderne dine. Istedenfor å sende mange e-poster, kan du kommunisere ansikt-til-ansikt, foreslår hun.
Gjør det hyggelig på jobb
Noen medarbeidere trenger rett og slett litt hjelp til å huske at jobben er et fint sted å være. Da er det flere enkle grep som kan gjøres.
– La medarbeiderne få «cathe opp med kollegaer». Å bruke litt lengre tid ved kaffemaskinen bør være greit den første uka, sier Manson.
Det finnes også flere virksomheter som velger å gjøre mer ut av det og arrangerer såkalt «back-to-work-week» med forskjellige aktiviteter for ansatte når ferien er over.
I Simployer inviterer for eksempel HR til en felles frokost for å ønske alle velkommen tilbake.
– Å legge til rette for at kollegaer kan være sammen har en positiv innvirkning på arbeidsplassen og påvirker ansatte, ledere og bedriftens miljø, sier Manson.
Flere saker
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud