Dagbladet bryter presseetikken, mener Barnevernsbarna. Nå har de klaget til PFU
Landsforeningen for barnevernsbarn har klaget inn to Dagblad-artikler for brudd på Vær varsom-plakaten.
Nestleder i Landsforeningen for barnevernsbarn har sett seg lei på det han mener er tabloid og unyansert dekning av EMD-dommene i Dagbladet.
Privat
anne@lomedia.no
Klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU) gjelder to artikler i Dagbladet;
«Går i strupen på Strasbourg», og «Nekter barnevernet omkamp etter EMD-juling», som ble publisert i februar i år.
Nestleder i Landsforeningen for barnevernsbarn, Thomas Johansen, sier de har sett seg lei på den tabloide og unyanserte måten Dagbladet har dekket barnevernsdommene i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.
– Vi reagerer på måten Dagbladet omtaler barnevernet på. Det brukes krigslignende ord i titlene som «knuste» barnevernet og «EMD-juling». Det er en ordlyd som overhodet ikke stemmer overens med de faktiske forholdene som kommer fram i dommene, sier Johansen.
– Noen må klage
Landsforeningen for barnevernsbarn mener Dagbladet bryter med punkt 1.2 og 4.8 i Vær varsom-plakaten, som er pressens eget etiske regelverk. Punkt 1.2 handler om at pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til orde. Punkt 4.8 sier at det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet, i saker der barn omtales.
– Hvem klager dere på vegne av?
– Vi klager på vegne av alle som har noe med barnevernet å gjøre, nåværende og framtidige barnevernsbarn. Dekningen fra Dagbladet fører til et ufattelig stigma med en sånn unyansert krigstype-dekning. Vi frykter for konsekvensene, at folk flest får et uriktig bilde av at barnevernet «tar barn», og at debatten om barnevernet dras i feil retning, sier Johansen.
Mener fagforeningene burde klage
Han forteller at flere av foreningens medlemmer har tatt kontakt med styret for å ta et oppgjør med den tabloide dekningen.
Norge felt i to nye barnevernssaker
– Vi har fulgt med i nyhetsdekningen og kom til et punkt hvor vi måtte si fra.
Johansen har selv bakgrunn som fosterbarn. Han er utdannet barnevernspedagog og jobber i dag i en barnevernsinstitusjon som drives av Klokkegårdsstiftelsen.
– Vi synes det er påfallende at det er vår organisasjon som tar klagen til torgs. Hvorfor ingen andre? Fagforbundene burde gjort det, Fellesorganisasjonen (FO), Delta, eller barnevernspedagogene i Akademikerforbundet (Bia) ettersom yrkesgrupper i barnevernet også blir skadelidende etter Dagbladets artikler, hevder Johansen.
Professor i barnerett: – Nå må vi ha is i magen
Har levert tilsvar
Sekretariatet i PFU bekrefter at saken er igangsatt og at tilsvarsrunden er i gang. Klagen vil bli vurdert av utvalget i høst, sannsynligvis i oktober. Den får dermed full behandling, ikke forenklet slik noen saker får.
Journalist Asle Hansen, som har skrevet sakene, henviser til nyhetsredaktør Frode Hansen. Han bekrefter at Dagbladet er klaget inn.
– Vi mener ikke å ha brutt god presseskikk og har levert vårt tilsvar, sier Hansen.
Utover dette vil han ikke kommentere klagen før PFU har behandlet saken.
– Må gjøres på etterrettelig måte
Thomas Johansen har mottatt første tilsvar fra Dagbladet, og venter nå på andre og siste tilsvar, før saken overlates til utvalget.
– Jeg opplever at Dagbladet går langt i å forsvare dekningen sin. De tar ikke inn over seg at den unyanserte dekningen kan være problematisk, sier han.
– Hvis mediene skal ta hensyn til alle nåværende og framtidige barnevernsbarn, som er en mangfoldig gruppe mennesker, kan vel det føre til at journalister ikke lenger tør ta i barnevernssaker?
– Vi skal ha kritisk søkelys på barnevernet, men mediene må gjøre det på en etterrettelig måte, sier Johansen.
Dom i Menneskerettsdomstolen: Vibeke og Ken får erstatning i barnevernssak
– Et hav av forskjell
– Er klagen fra Landsforeningen politisk motivert?
– Det kan du si. Artiklene går for langt i å ta foreldrenes parti. Journalisten har referert dommene ut av kontekst, som Fanden leser Bibelen. Barnets stemme kommer ikke fram. Journalisten kunne tatt kontakt med interesseorganisasjoner som representerer barna, mener Johansen.
– Hva konkret mener du er unyansert i dekningen?
– Journalisten har helt klart tatt perspektivet til de som leser dommene mest kritisk. Når Bufdir og statsadvokaten kommer med sine tolkninger av EMD-dommene er det et hav av forskjell. Vinklingen i Dagbladet er tatt ut av proporsjoner. Landsforeningen kritiserer faktisk barnevernet hver dag, men vi gjør det i dialog, sier Johansen.
– En interesseorganisasjon har en annen rolle enn media?
– Det er klart, men dører lukkes når det blir polemisk, slik Dagbladet legger opp til, sier Johansen.
Dagbladet ble felt i mars
PFU har ikke spesifikk statistikk på klagesaker som omhandler barnevern, men sier det typisk er punkt 4.8 i Vær varsom-plakaten det henvises til.
Fra desember 2019 og hittil i år har PFU konkludert med brudd på punkt 4.8 i fire saker, av klagesakene som har fått full behandling i utvalget.
– Punkt 4.8 gjelder imidlertid omtale av alle barn, ikke bare saker som handler om barnevern, opplyser Mathias Vedeler i PFU.
Dagbladet ble felt i en 4.8-sak i mars i år. PFU uttalte at avisen brøt god presseskikk da de skrev om tenåringen som ble hentet av politiet og isatt håndjern.
Flere saker
– Våre medlemmer må følge lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier FOs Ina Libak.
Hanna Skotheim
Ansatte i private barneverns- og omsorgstjenester streiker
– Jeg hadde mistet håpet og trodde jeg ikke kom til å få jobbe med bil, forteller Ahmed, som nå er lærling i billakkering.
Simen Aker Grimsrud
Nav mekka drømmejobben til Ahmed
Tor Oddvar Torjussen har telt ned til taxien kommer for å hente ham til bingo i Arendal. Anne Siri Ubostad hjelper til med sixpencen.
Erling Slyngstad-Hægeland
Dette sykehjemmet er bare for utviklingshemmede
Illustrasjonsfoto: Organisasjoner på rusfeltet krever penger til minst 100 flere døgnplasser for rusavhengige.
Hanna Skotheim
Ber om penger til 100 flere døgnplasser i rusomsorgen
Simen Aker Grimsrud
Gerd forlot bankjobben etter 33 år. Nå hjelper hun unge i barnevernet
Mohammed Shamsaddin og Tulla Qagimi snakker sammen ved hjelp av tolk på telefon.
Fartein Rudjord