Koronakrisen:
Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner
Kjersti Flakstad var akkurat ferdig med arbeidshelgen sin da korona-alarmen gikk. Nå er hun innstilt på å trå til ekstra.
Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.
Adrian Nielsen
simen.aker.grimsrud@lomedia.no
Kjersti Flakstad er vernepleier og jobber i flere leiligheter hvor det bor personer med psykisk utviklingshemming og andre diagnoser i Stange kommune. Flakstad var akkurat ferdig med sin arbeidshelg da korona-alarmen gikk. Vernepleieren skal i utgangspunktet ha fri i 14 dager. Hun har en 30 prosent stilling fordi hun sliter med hørselen. Nå er Flakstad klar for å trå til mer.
– Jeg syns alle som kan, bør bidra nå. Jeg er innstilt på å gjøre en innsats hvis det blir behov. Det kan jo hende at folk blir syke, sier hun på telefon.
– Kritisk for mange
Vernepleieren er bekymret for hvordan brukerne vil takle korona-krisen. Flere av dem har faste tilbud på dagtid, som å jobbe på en tilrettelagt arbeidsplass. Nå er alle tilbudene stengt.
– Det er kritisk for dem som er avhengig av sine daglige rutiner. Noen kan begynne å utagere. Jeg er litt bekymret for hvordan det går når rutinene brytes, sier hun.
Nå er vernepleieren klar på at de ansatte må finne nye ting å gjøre. De må lage nye rutiner.
– Vi kan gå noen turer ute, så lenge det ikke er smittefare. De kan ikke bare bli sittende inne. Men for enkelte kan det bli vanskelig med nye rutiner.
Regner med å få ha barna på skolen
Torsdag kom regjeringen med en liste over 15 yrkesgrupper som vil ha rett på barnepass når skoler og barnehager stenger, blant annet dem som jobber i helse og omsorg.
Flakstad har barn i skolealder, og nå er hun hjemme med dem. Myndighetene har sagt at personer som jobber i helse og omsorg skal få barnepass hvis foreldrene må på jobb.
– Vi har ikke hørt noe fra skolen ennå, men jeg regner med at vi får informasjon i løpet av dagen, sier Flakstad.
Glad for å bidra
I går ble det klart at helsepersonell forbys å reise til utlandet. Flakstad og familien må nå avlyse flere turer de har bestilt, men vernepleieren velger å legge det til side. Nå handler det om å bidra.
– Sånn er det å være helsepersonell. Det er en god følelse å kunne hjelpe til, sier hun.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud