Koronakrisen:
Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner
Kjersti Flakstad var akkurat ferdig med arbeidshelgen sin da korona-alarmen gikk. Nå er hun innstilt på å trå til ekstra.
Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.
Adrian Nielsen
Saken oppsummert
simen.aker.grimsrud@lomedia.no
Kjersti Flakstad er vernepleier og jobber i flere leiligheter hvor det bor personer med psykisk utviklingshemming og andre diagnoser i Stange kommune. Flakstad var akkurat ferdig med sin arbeidshelg da korona-alarmen gikk. Vernepleieren skal i utgangspunktet ha fri i 14 dager. Hun har en 30 prosent stilling fordi hun sliter med hørselen. Nå er Flakstad klar for å trå til mer.
– Jeg syns alle som kan, bør bidra nå. Jeg er innstilt på å gjøre en innsats hvis det blir behov. Det kan jo hende at folk blir syke, sier hun på telefon.
– Kritisk for mange
Vernepleieren er bekymret for hvordan brukerne vil takle korona-krisen. Flere av dem har faste tilbud på dagtid, som å jobbe på en tilrettelagt arbeidsplass. Nå er alle tilbudene stengt.
– Det er kritisk for dem som er avhengig av sine daglige rutiner. Noen kan begynne å utagere. Jeg er litt bekymret for hvordan det går når rutinene brytes, sier hun.
Nå er vernepleieren klar på at de ansatte må finne nye ting å gjøre. De må lage nye rutiner.
– Vi kan gå noen turer ute, så lenge det ikke er smittefare. De kan ikke bare bli sittende inne. Men for enkelte kan det bli vanskelig med nye rutiner.
Regner med å få ha barna på skolen
Torsdag kom regjeringen med en liste over 15 yrkesgrupper som vil ha rett på barnepass når skoler og barnehager stenger, blant annet dem som jobber i helse og omsorg.
Flakstad har barn i skolealder, og nå er hun hjemme med dem. Myndighetene har sagt at personer som jobber i helse og omsorg skal få barnepass hvis foreldrene må på jobb.
– Vi har ikke hørt noe fra skolen ennå, men jeg regner med at vi får informasjon i løpet av dagen, sier Flakstad.
Glad for å bidra
I går ble det klart at helsepersonell forbys å reise til utlandet. Flakstad og familien må nå avlyse flere turer de har bestilt, men vernepleieren velger å legge det til side. Nå handler det om å bidra.
– Sånn er det å være helsepersonell. Det er en god følelse å kunne hjelpe til, sier hun.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim