JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner

Kjersti Flakstad var akkurat ferdig med arbeidshelgen sin da korona-alarmen gikk. Nå er hun innstilt på å trå til ekstra.
Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.

Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.

Adrian Nielsen

simen.aker.grimsrud@lomedia.no

Kjersti Flakstad er vernepleier og jobber i flere leiligheter hvor det bor personer med psykisk utviklingshemming og andre diagnoser i Stange kommune. Flakstad var akkurat ferdig med sin arbeidshelg da korona-alarmen gikk. Vernepleieren skal i utgangspunktet ha fri i 14 dager. Hun har en 30 prosent stilling fordi hun sliter med hørselen. Nå er Flakstad klar for å trå til mer.

– Jeg syns alle som kan, bør bidra nå. Jeg er innstilt på å gjøre en innsats hvis det blir behov. Det kan jo hende at folk blir syke, sier hun på telefon.

– Kritisk for mange

Vernepleieren er bekymret for hvordan brukerne vil takle korona-krisen. Flere av dem har faste tilbud på dagtid, som å jobbe på en tilrettelagt arbeidsplass. Nå er alle tilbudene stengt.

– Det er kritisk for dem som er avhengig av sine daglige rutiner. Noen kan begynne å utagere. Jeg er litt bekymret for hvordan det går når rutinene brytes, sier hun.

Nå er vernepleieren klar på at de ansatte må finne nye ting å gjøre. De må lage nye rutiner.

– Vi kan gå noen turer ute, så lenge det ikke er smittefare. De kan ikke bare bli sittende inne. Men for enkelte kan det bli vanskelig med nye rutiner.

Leder i Uteseksjonen: – Vi er kjent med at det er mye frykt i miljøene vi arbeider i. Korona kommer på toppen av det

Regner med å få ha barna på skolen

Torsdag kom regjeringen med en liste over 15 yrkesgrupper som vil ha rett på barnepass når skoler og barnehager stenger, blant annet dem som jobber i helse og omsorg.

Flakstad har barn i skolealder, og nå er hun hjemme med dem. Myndighetene har sagt at personer som jobber i helse og omsorg skal få barnepass hvis foreldrene må på jobb.

– Vi har ikke hørt noe fra skolen ennå, men jeg regner med at vi får informasjon i løpet av dagen, sier Flakstad.

Glad for å bidra

I går ble det klart at helsepersonell forbys å reise til utlandet. Flakstad og familien må nå avlyse flere turer de har bestilt, men vernepleieren velger å legge det til side. Nå handler det om å bidra.

– Sånn er det å være helsepersonell. Det er en god følelse å kunne hjelpe til, sier hun.