Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.

Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.

Adrian Nielsen

Koronakrisen:

Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner

Kjersti Flakstad var akkurat ferdig med arbeidshelgen sin da korona-alarmen gikk. Nå er hun innstilt på å trå til ekstra.
13.03.2020
12:46
13.03.2020 15:12

simen.aker.grimsrud@lomedia.no

Kjersti Flakstad er vernepleier og jobber i flere leiligheter hvor det bor personer med psykisk utviklingshemming og andre diagnoser i Stange kommune. Flakstad var akkurat ferdig med sin arbeidshelg da korona-alarmen gikk. Vernepleieren skal i utgangspunktet ha fri i 14 dager. Hun har en 30 prosent stilling fordi hun sliter med hørselen. Nå er Flakstad klar for å trå til mer.

– Jeg syns alle som kan, bør bidra nå. Jeg er innstilt på å gjøre en innsats hvis det blir behov. Det kan jo hende at folk blir syke, sier hun på telefon.

– Kritisk for mange

Vernepleieren er bekymret for hvordan brukerne vil takle korona-krisen. Flere av dem har faste tilbud på dagtid, som å jobbe på en tilrettelagt arbeidsplass. Nå er alle tilbudene stengt.

– Det er kritisk for dem som er avhengig av sine daglige rutiner. Noen kan begynne å utagere. Jeg er litt bekymret for hvordan det går når rutinene brytes, sier hun.

Nå er vernepleieren klar på at de ansatte må finne nye ting å gjøre. De må lage nye rutiner.

– Vi kan gå noen turer ute, så lenge det ikke er smittefare. De kan ikke bare bli sittende inne. Men for enkelte kan det bli vanskelig med nye rutiner.

Leder i Uteseksjonen: – Vi er kjent med at det er mye frykt i miljøene vi arbeider i. Korona kommer på toppen av det

Regner med å få ha barna på skolen

Torsdag kom regjeringen med en liste over 15 yrkesgrupper som vil ha rett på barnepass når skoler og barnehager stenger, blant annet dem som jobber i helse og omsorg.

Flakstad har barn i skolealder, og nå er hun hjemme med dem. Myndighetene har sagt at personer som jobber i helse og omsorg skal få barnepass hvis foreldrene må på jobb.

– Vi har ikke hørt noe fra skolen ennå, men jeg regner med at vi får informasjon i løpet av dagen, sier Flakstad.

Glad for å bidra

I går ble det klart at helsepersonell forbys å reise til utlandet. Flakstad og familien må nå avlyse flere turer de har bestilt, men vernepleieren velger å legge det til side. Nå handler det om å bidra.

– Sånn er det å være helsepersonell. Det er en god følelse å kunne hjelpe til, sier hun.

13.03.2020
12:46
13.03.2020 15:12