Koronakrisen:
Vernepleier om koronakrisen: – Det er kritisk for beboerne som er avhengig av rutiner
Kjersti Flakstad var akkurat ferdig med arbeidshelgen sin da korona-alarmen gikk. Nå er hun innstilt på å trå til ekstra.
Vernepleier Kjersti Flakstad har avbestilt private reiser og er klar for å bidra mer på jobb hvis det blir behov for det.
Adrian Nielsen
simen.aker.grimsrud@lomedia.no
Kjersti Flakstad er vernepleier og jobber i flere leiligheter hvor det bor personer med psykisk utviklingshemming og andre diagnoser i Stange kommune. Flakstad var akkurat ferdig med sin arbeidshelg da korona-alarmen gikk. Vernepleieren skal i utgangspunktet ha fri i 14 dager. Hun har en 30 prosent stilling fordi hun sliter med hørselen. Nå er Flakstad klar for å trå til mer.
– Jeg syns alle som kan, bør bidra nå. Jeg er innstilt på å gjøre en innsats hvis det blir behov. Det kan jo hende at folk blir syke, sier hun på telefon.
– Kritisk for mange
Vernepleieren er bekymret for hvordan brukerne vil takle korona-krisen. Flere av dem har faste tilbud på dagtid, som å jobbe på en tilrettelagt arbeidsplass. Nå er alle tilbudene stengt.
– Det er kritisk for dem som er avhengig av sine daglige rutiner. Noen kan begynne å utagere. Jeg er litt bekymret for hvordan det går når rutinene brytes, sier hun.
Nå er vernepleieren klar på at de ansatte må finne nye ting å gjøre. De må lage nye rutiner.
– Vi kan gå noen turer ute, så lenge det ikke er smittefare. De kan ikke bare bli sittende inne. Men for enkelte kan det bli vanskelig med nye rutiner.
Regner med å få ha barna på skolen
Torsdag kom regjeringen med en liste over 15 yrkesgrupper som vil ha rett på barnepass når skoler og barnehager stenger, blant annet dem som jobber i helse og omsorg.
Flakstad har barn i skolealder, og nå er hun hjemme med dem. Myndighetene har sagt at personer som jobber i helse og omsorg skal få barnepass hvis foreldrene må på jobb.
– Vi har ikke hørt noe fra skolen ennå, men jeg regner med at vi får informasjon i løpet av dagen, sier Flakstad.
Glad for å bidra
I går ble det klart at helsepersonell forbys å reise til utlandet. Flakstad og familien må nå avlyse flere turer de har bestilt, men vernepleieren velger å legge det til side. Nå handler det om å bidra.
– Sånn er det å være helsepersonell. Det er en god følelse å kunne hjelpe til, sier hun.
Flere saker
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Traumebehandlinga hjalp ham ut av rusen. Nå kan den være i fare
Lisbeth Norshus, leder i FO Oslo synes det er vanskelig å ta stilling til om omstillingen er bra eller bekymringsfull.
Hanna Skotheim
Rusinstitusjoner avvikles i Oslo: – Vi er urolige for hva dette betyr
Unio og Akademikerne streiket i statsoppgjøret i år. Onsdag kom den endelige avgjørelsen.
Beate Oma Dahle / NTB
LO Stat tapte i Rikslønnsnemnda. Det blir avtalen medlemmene ikke ville ha
– Lønn er viktig for både kvinner og menn som vil bli sosialarbeidere, sier FO-leder Marianne Solberg. Her med Claus Moxnes Jervell.
Kasper Holgersen
Flere menn må inn i sosialarbeider-yrket: – Vi må si til gutta at vi trenger dem
FO-leder Marianne Solberg kom med en tydelig beskjed til NHO.
Simen Aker Grimsrud
FO-lederen på streikemarkering: – Kom ikke og tilby oss småpenger
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland