JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronaviruset

Leder i Uteseksjonen: – Vi er kjent med at det er mye frykt i miljøene vi arbeider i. Korona kommer på toppen av det

Uteseksjonen i Oslo oppsøker mennesker i utsatte miljøer. Nå må de kanskje trå til også på andre områder.
Tuva Høye Mauseth jobber i Uteseksjonen i Oslo hvor flere nå sitter i krisestab. Her går hun sammen med kollega Lars André Sveberg. Bilde er tatt i en annen sammenheng i forbindelse med at Uteseksjonen fylte 50 år.

Tuva Høye Mauseth jobber i Uteseksjonen i Oslo hvor flere nå sitter i krisestab. Her går hun sammen med kollega Lars André Sveberg. Bilde er tatt i en annen sammenheng i forbindelse med at Uteseksjonen fylte 50 år.

Monica Strømdahl

hanna.skotheim@lomedia.no

– Det er satt krisestab i Oslo kommune. I den situasjonen vi er i nå må vi som en fleksibel og oppsøkende tjeneste være forberedt på å endre innsatsen vår i tråd med de behovene vi ser ute og prioriteringene som må gjøres.

Det sier leder for Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal, til Fontene. Uteseksjonen er velferdsetatens oppsøkende tjeneste i Oslo sentrum. De er der for innbyggere og tilreisende i utsatte miljøer.

Må bidra til dugnad

Torsdag kveld patruljerte Uteseksjonen i Oslos gater nesten som vanlig. De var to færre patruljer ute, og Erdal er forberedt på at situasjonen kan endre seg mye i løpet av neste uke. Fredag sitter flere i Uteseksjonen i krisestab, rådgivningstjenesten er stengt, men åpningstidene opprettholdes.

– Vi må følge med på hvordan øvrige tiltak virker inn på vårt område, og hvordan vi eventuelt kan bidra best til dugnaden for innbyggerne som trenger oss. Samtidig skal våre ansatte og de rundt våre ansatte, ivaretas, sier Erdal.

Han tenker de i disse dager også må være oppmerksomme på sårbare unge som kanskje har en vanskelig og ikke trygg hjemmesituasjon. Erdal er også forberedt på at de kanskje må stille opp for kollegaer med barn som nå får ekstra omsorgsoppgaver med barnehager og skoler som stenger.

– Dette er en veldig spesiell situasjon, og som en oppsøkende sosial- og helsefaglig tjeneste skal vi bidra inn der vi kan, sier Erdal.

Korona-krisa: Hvem skal betale lønna di når du må være hjemme med barn? Erna jobber med svaret

Atiback, sterile hansker og pustemasker

Selv om patruljeringen foreløpig skjer noenlunde normalt, har Uteseksjonen innført flere forholdsregler i tråd med rådene som er gitt nasjonalt og i samråd med Uteseksjonens eget helsepersonell, vernetjenesten og de tillitsvalgte.

– De ansatte har alltid med seg en del materiell for å beskytte seg selv, sier Erdal og lister opp Antibac, sterile hansker og pustemasker.

Han understreker at Uteseksjonen alltid prioriterer smittevern og sikkerhet, men at de i disse dager har skjerpet inn på rutiner blant annet ved å være mer bevisst på avstand og dråpesmitte.

Leder av Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal.

Leder av Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal.

Privat

Uteseksjonen har innført strenge regler for å holde seg hjemme ved symptomer på smitte og karantenereglene. De har også avlyst eller innskrenket møter, og flere oppgaver gjøres over telefon.

– Vi endrer rutinene våre fortløpende i tråd med de rådene vi får og situasjonen ellers. Vi er en del av en nasjonal og lokal dugnad for å redusere smitte.

FO stenger kontoret og avlyser møter

Varierende informasjon til brukere

Da sosionom Tuva Høye Mauseth var ute og patruljerte onsdag, fikk hun inntrykk av at brukere har varierende informasjon om korona-situasjonen.

– Det er et tema mange er opptatt av, men tilgangen på informasjon kommer an på hvilken tilgang til de har til nyheter og hva slags liv de lever, sier Høye Mauseth som jobber i Uteseksjonen i Oslo.

Mens hun var ute og snakket med brukerne, så hun at enkelte hadde med seg Antibac som de ga til andre som trengte det.

– Foreløpig patruljerer dere som vanlig, men hvilke konsekvenser vil det få hvis dere må slutte med det?

– Det er vanskelig å svare på, men det er viktig for dem vi møter å ha kontakt med helsepersonell og få god informasjon slik at de får den hjelpen de trenger. Mange av våre brukere har dårlig helse og er generelt i en sårbar situasjon. Med koronaviruset er de i en spesielt sårbar situasjon, sier Høye Mauseth.

Kan oppstå mer frykt i miljøene

Børge Erdal er hele tiden i kontakt med Mauseth og de andre som patruljerer. Han forteller at de melder om en spesiell stemning ute i byen.

– Vi må være oppmerksomme på dem som er mest utsatt og som akkurat nå kan rammes hardere enn andre. Blant annet har vi spredt råd om koronaviruset som heroin- eller andre opiatbrukere kan være oppmerksomme på.

Erdal er ikke kjent med at verken rusbrukere i Oslo eller ansatte i Utesesjonen er blitt syke av korona.

– Vi er kjent med og vant med at det er mye frykt i de miljøene vi arbeider, og jeg vil tro at koronasmitten kommer på toppen av det både for brukere og ansatte, sier han.