SV-politiker: – Færre sosialarbeidere i Nav er alvorlig
– Arbeidsministeren må høre smerteropene og ta ansvar for sosialfaglig kompetanse i Nav, mener Karin Andersen (SV).
Nav trenger tydelige politiske signaler, mener Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.
Jan-Erik Østlie
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
– Da Stortinget vedtok Nav-reformen, ble det lagt vekt på at den sosialfaglige kompetansen skulle være sterk i alle ledd. Nå ser vi at sosialarbeiderne taper terreng i Nav, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.
Som Fontene skrev i forrige uke, har andelen sosialarbeidere sunket i den kommunale delen av Nav, mens andre utdanningsgrupper har kommet til. I hele Nav har andelen sosialarbeidere holdt seg stabil.
FO advarer mot utviklingen, og mener dette går utover dem som trenger mest hjelp og står lengst unna arbeidslivet. Karin Andersen er helt enig.
Nav-ansatte Else og Mariadelle får trusler om natta og skjelles ut på jobben
– Sosialt arbeid virker
Andersen mener at både den administrative ledelsen i Nav og den politiske ledelsen i Arbeids- og sosialdepartementet mangler forståelse for sosialt arbeids betydning.
Innstrammingen i arbeidsavklaringspenger (AAP) fører til at syke mennesker havner i økonomiske krise, og Navs kanalstrategi gjør at folk som trenger noen å snakke med blir avspist med kontakt på nett, mener Andersen.
– Sosialt arbeid virker. Det virker ikke å styre Nav etter New Public Management-prinsipper. Det som virker er å hjelpe folk godt, tidlig og tålmodig, sier hun.
– Ministeren må høre smerteropene
– Mener du at politikerne skal overstyre rekrutteringen i Nav?
– Jeg vil ikke gå inn og findirigere det, men jeg mener det trengs tydelige politiske signaler om at den kompetansen må være sterkt til stede. Smerteropene fra de som er syke og som strever er så høye nå at politikerne må si fra.
– Hva mener du at arbeids- og sosialministeren bør gjøre?
– Ministeren må høre på brukerne og de ansatte. Hun må høre etter når de sier at innstrammingene og endringene ikke fører til noe godt, bare noe vondt.
Ny bok feirer pionerene i sosialt arbeid
Tillit til etaten
Politisk ledelse i Arbeids- og sosialdepartementet har ingen kommentar til denne saken. Kommunikasjonsavdelingen skriver følgende i en epost til Fontene:
«Hvilken kompetanse det er behov for i den enkelte stilling i arbeids- og velferdsetaten, blir vurdert av den som skal rekruttere. Arbeids- og sosialdepartementet har tillit til at etaten kan håndtere dette selv, ut fra de overordnede målene for etaten. Tallene viser for øvrig at det er i den kommunale delen av Nav at det er blitt færre sosionomer. Departementet legger til grunn at når det ansettes nye medarbeidere tas det hensyn til den kompetansen det er behov for lokalt. Det er derfor ikke aktuelt for departementet å skulle sende signaler til Nav om rekruttering/kompetanse».
Flere saker
Høgskulen på Vestlandet har som mål at halvparten av studentene på barnevern, sosialt arbeid og vernepleie skal reise på utveksling til et annet land.
Ole Palmstrøm
Målet er at halvparten har praksis i utlandet: – Studentene bør ut i verden for å bli gode yrkesutøvere
Jan-Erik Østlie
Mange på fagfeltet er sterkt kritiske. Men FO støtter regjeringens skroting av masterkravet
Hanna Skotheim
Norske sosialarbeidere i Guatemala: – Det er så farlig å si meningen sin her
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie