JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Autorisasjon vil sikre yrkesgruppenes tillit og sikre samfunnet mot utøvere som ikke gjør en god nok jobb, mener SVs Freddy Andrè Øvstegård.

Autorisasjon vil sikre yrkesgruppenes tillit og sikre samfunnet mot utøvere som ikke gjør en god nok jobb, mener SVs Freddy Andrè Øvstegård.

SV

SV krever autorisasjon for barnevernspedagoger og sosionomer

– De jobber med sårbare mennesker og trenger samfunnets godkjentstempel, sier Freddy André Øvstegård, representant for SV. Torsdag fremmer han forslag om autorisasjon på Stortinget.
13.06.2018
13:50

solfrid.rod@lomedia.no

– Barnevernspedagoger og sosionomer må få autorisasjon på lik linje med helsepersonell. Dette har vært et krav i 40 nå. Nå er tiden overmoden, mener Freddy André Øvstegård.

Han er stortingsrepresentant for SV Østfold og sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, der han har ansvar for barnevern.

Torsdag fremmer han dette forslaget fra Stortingets talerstol:

«Stortinget ber regjeringen sikre innføring av en profesjonsspesifikk autorisasjonsordning for barnevernspedagoger og sosionomer gjennom å utvide helsepersonelloven til også å gjelde disse profesjonene, i forbindelse med Bufdirs utredningsarbeid om dette.»

Fanny Duckerts råd til barnevernet: – Svar på kritikk

Uavhengig av arbeidsfelt

Profesjonsspesifikk innebærer at autorisasjonen skal følge barnevernspedagogen og sosionomen uansett arbeidsfelt.

– Autorisasjon utredes nå av Bufdir, og jeg er redd for at de vil forslå en feltspesifikk autorisasjon for barnevernet. Men disse yrkesgruppene jobber med sårbare mennesker i en rekke tjenester. Autorisasjonen må gjelde uansett, mener Øvstegård.

Bred støtte

Han viser til at både FO, som organiserer barnevernspedagoger og sosionomer, og Landsforeningen for barnevernsbarn, som organiserer mottaker av tjenestene, lenge har kjempet for autorisasjon.

– Disse yrkesgruppene jobber med sårbare barn, blant annet i barnevernet, i Nav eller i psykisk helsevern. De trenger samfunnets godkjentstempel for å få styrket sin tillit, påpeker Øvstegård.

Sikrer samfunnet

SV-representanten mener dessuten at en slik ordning vil bidra til å sikre samfunnet og utsatte mennesker mot ansatte som ikke gjør jobben på en god måte. Autorisasjonen vil da kunne trekkes tilbake.

– Ordningen er ønsket blant mange. Den møter få motargumenter og er innført i andre nordiske land. Nå er tiden inne for å fatte et forpliktende vedtak i Stortinget, slik at autorisasjon endelig kan komme på plass, sier Øvstegård.

Forslaget fremmes torsdag i Stortinget og sendes så til komité for behandling.

6 av 10 i tannhelsetjenesten har meldt til barnevernet

Aleris-direktør: – SV feilinformerer bevisst om kommersiell omsorg

13.06.2018
13:50