6 av 10 i tannhelsetjenesten har meldt til barnevernet
Norske tannleger og tannpleiere melder oftere til barnevernet enn det europeiske kolleger gjør. Forsker Ingfrid Brattabø vil ha enda tettere samarbeid.
Forsker Ingfrid Vaksdal Brattabø etterlyser enda tettere bånd mellom tannhelsetjenesten og barnevernet.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Tannpleier Ingfrid Vaksdal Brattabø forsvarte i april sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen om overgrep mot barn, tannhelse og samarbeidet mellom barnevernet og tannhelsetjenesten. Hun spurte 1200 offentlige tannleger og tannpleiere spredt på alle helseregionene hvilken kontakt de hadde med barnevernet.
• Veterinærer skal bidra til å avdekke familievold
• FAGARTIKKEL: Lærer å takle stress under soning
Omsorgssvikt har vist seg å ha direkte sammenheng med dårlig tannhelse. I Norge er 97,9 prosent av alle barn under 18 år i kontakt med tannhelsetjenesten gjennom oppveksten. Tannleger og tannpleiere er dermed er i posisjon til å avdekke endringer, og i verste fall omsorgssvikt.
Flinke til å melde
Hele 60 prosent av de som deltok i undersøkelsen hadde i løpet av karrieren sendt bekymringsmelding til barnevernet. Det er en større andel enn tidligere undersøkelser har funnet i Skottland (11 prosent), UK (29 prosent) og Danmark (13 prosent). Det kan skyldes at tannhelsetjenesten til barn i Norge er obligatorisk, skjer nesten utelukkende i offentlig regi, og at den ifølge Brattabø ser ut til å ha fanget opp budskapet om meldeplikt.
Men 33 prosent hadde også latt være å melde tross mistanke om alvorlig omsorgssvikt, vanskjøtsel, psykisk og fysisk mishandling og seksuelt misbruk. Det springende punkt er selve beslutningen om å melde bekymring til barnevernet.
• Ansatt i barnevernet som saksøkte arbeidsgiver for trakassering tapte rettsaken
• Maria og Kai Morten bor og jobber sammen 114 døgn i året
Trenger tettere samarbeid
En fjerdedel av meldingene hadde utløst tiltak fra barnevernet. Men i en tredjedel av meldingene fikk ikke tannhelsepersonalet noen tilbakemelding om fra barnevernet.
For å kunne ivareta utsatte barn på en best mulig måte, trengs enda tettere samarbeid mellom tannhelsetjenesten og barnevernet, konkluderer Brattabø. Utdanningene og tjenestene må samarbeide systematisk for å øke tannhelsepersonells kunnskap om omsorgssvikt og meldeplikt.
Brattabø er utdanna tannpleiar med hovedfag i biologi ved UiB og praktisk pedagogisk utdanning frå Høgskulen i Bergen. Hun har siden 2008 arbeidet i tannhelsetjenesten i Hordaland fylkeskommune.
Flere saker
Else Kåss Furuseth er en av kjendisene som blir intervjuet i serien A-laget.
Monster
Kan suksesserien A-laget endre folks holdninger?
Marius Ruud startet Gamingkontakten da han var student.
Hanna Skotheim
– Kjemperart at dataspill ikke brukes mer av dem som jobber med barn og unge
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega