Salen jublet da FO presenterte den nye logoen på landsmøtet til tross for enkeltes skepsis
– Mye har forandret seg siden FO ble opprettet i 1993. Nå er det på tide med en oppfriskning, sa Mimmi Kvisvik om FOs nye logo under sin åpningstale på FOs landsmøte som gikk av stabelen onsdag.
Under åpningstalen på FOs landsmøte som gikk av stabelen onsdag, ble forbundets nye logo og visuelle profil avslørt.
Adrian Nielsen
hanna.skotheim@lomedia.no
– Vi skal være et moderne, relevant og framtidsrettet FO. Et FO i vekst som styrker båndet mellom profesjonene. Et FO som er tydelig og som tar kampen for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Et FO som står dønn trygt på historien sin og som bygger videre på den i framtida. Når det er slik FO skal være og er, må det også synes.
Slik presenterte FO-lederen, Mimmi Kvisvik, FOs nye visuelle profil på åpningen av FOs landsmøte som gikk av stabelen onsdag 20. november på Clarion Hotel Oslo Airport Gardermoen.
– Mye har forandre seg siden FO ble opprettet i 1993. Nå er det på tide med en oppfriskning. En makeover.
– Dette var en bra start for en gammel nestleder for Notodden Blues Festival, sa FO-leder Mimmi Kvisvik da hun entret talerstolen etter at bluesbandet Greasy Gravy hadde åpnet ballet på FOs landsmøte.
Adrian Nielsen
Enkel og tydelig
Da Kvisvik entret talerstolen på FOs landsmøte, var det FOs logo med den klassiske trekanten og de tre bølgene som preget salen. Idet Kvisvik gikk av talerstolen, gikk skjermen bak henne i svart og til synet kom forbundets nye logo. Mens logoen ble tatt imot med applaus, ble det delt ut nytt forbundsmateriell iført FOs nye visuelle utseende.
Selv om rødfargen i logen er den samme, er trekanten nå borte. Helt greit, ifølge tidligere forbundsleder Randi Reese. Sammen med FO-lederen har Reese og Oddrun Remvik, også tidligere forbundsleder i FO, fått en sniktitt på logoen før den ble avslørt på landsmøtets åpningsdag.
– Den nye logen er utelukkende bra. Den er enkel og tydelig, sier Reese til Fontene.
Remvik er også fornøyd med utseende på FOs nye visuelle profil.
– Jeg er ikke lei av trekanten, men den nye logoen er fin. Den er enkel og den står i sammenheng med det gamle og tar med seg historien videre. Det er viktig når man skal utvikle et forbund videre, sier Remvik til Fontene.
De to tidligere forbundslederne Oddrun Remvik (t.v.) og Randi Reese fikk ta en sniktitt på FOs nye logo før den ble lansert onsdag under landsmøte. De er begge fornøyde.
Adrian nielsen
Kvisik er også fornøyd med den nye visuelle profilen, som er laget av designbyrået Minsk.
– FO kan ikke bare være bra, det må også synes. Det må vises at vi er ét forbund og at vi følger med i tida.
Selv om de tre damene er fornøyde med FOs nye visuelle profil, har det vært delte meninger om nysatsningen. I et debattinnlegg som ble publisert hos Fontene tidligere i høst, tok Gro-Anita Olsen, som har vært medlem av FO siden 1999, for eksempel til orde for at den nye logoen bør stanses.
Løs forlovelse til et forpliktende kjærlighetsforhold
I fem dager skal 195 delegater nå stake ut kursen for FOs framtid på det som er forbundets første ordinære landsmøte.
Det var i 1993 at Norsk barnevernpedagogforbund, Norsk Sosionomforbund og Norsk Vernepleierforbund gikk sammen og ble ett. Før dette, hadde de tre forbundene hvert sitt landsmøte. For å skille disse landsmøtene fra det som er FOs høyeste organ, valgte forbundet å kalle det kongress. Flere ganger har det blitt foreslått å omdøpe FO-kongressen til landsmøte, men det har alltid blitt nedstemt inntil i 2015. Da ble FOs siste FO-kongress avholdt og i år arrangeres forbundets første landsmøte.
– Vi har gått fra en løs forlovelse til et forpliktende og kjærlighetsfullt ekteskap, sa Kvisvik under åpningstalen.
FOs landmøte er i gang og ikke på en hvilken som helst dato. Det var nemlig 20. november at FO ble stiftet i 1993.
Adrian Nielsen
Flere seire
I sin åpningstale trakk Kvisvik fram noen viktige seire den siste tiden. En av dem er at retten til ettervern i barnevern nå utvides fra 23 til 25 år, ifølge ny barnevernlov. Hun rettet også en stor takk til ansatte i Sogn barnevern i Sogndal og FO Sogn og Fjordane for at de har varslet om et helseskadelig psykososialt arbeidsmiljø i barnevernstjenesten. Mandag skrev Fontene om FO- medlemmer som har blitt trakassert fordi de er medlem av forforeningen.
Kvisvik rettet ellers et stikk til den sittende regjeringen som hun mener demonterer velferdsstaten bit for bit.
– Vi FOere skal ikke sitte rolig og se på at det skjer, sa Kvisvik.
Vold og trusler
På landsmøtets første dag skal Fafo presentere ny forskning om vold og trusler blant FO-medlemmer på jobb. I Kvisvik sin åpningstale erkjenner hun at det er altfor mange medlemmer som har opplevd vold, trusler.
Hun trekker blant annet fram Veronica (41) som sluttet i barnevernet etter å ha blitt truet på livet tre ganger. Kvisvik nevnte også Nav-ansatt og sosionom Mariadell Silva-Harper, som også har opplevd trusler på jobben, men som i likhet med flere Nav-ansatte ikke har opplevd at truslene og volden har fått noen konsekvenser.
– Mange av dere som sitter i salen har dessverre opplevd vold og trusler på jobb. Slik kan vi ikke ha det. Derfor skal vi nå under landsmøte diskutere hva vi kan gjøre for medlemmene våre, sa Kvisvik.
Flere saker
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin