Nå tar eierne mer av verdiskapninga: Arbeidsfolk må få en større del av kaka, krever LO-lederen
Frontfaget virker, men kapitaleierne har de siste årene tatt ut altfor mye av verdiskapningen, påpeker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Hans-Christian Gabrielsen innledet på dagens representantskapsmøte i LO.
Sissel M. Rasmussen
sym@lomedia.no
– Arbeidstakerne skal ha sin del av kaka, var hovedbudskapet til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da LOs representantskap behandlet grunnlaget for vårens tariffoppgjør.
I sin innledning viste LO-lederen til statistikkene som viser at kapitaleierne har stukket av med mer av verdiskapningen enn tidligere. Han viste til frontfagets hovedprinsipp som er en jevn fordeling av verdiskapningen.
– Men, de siste årene har andelen til bedriftseierne økt mer enn andelen som går til arbeidstakerne, sa Gabrielsen.
• Barneombudet: – Jeg orket ikke sitte stille i dommerstolen og høre om svikt
Mellom 1970 og 1990 var lønnskostnadenes andel av verdiskapningen i hele privat sektor 85,7 prosent.
– Siden 2004 har den i gjennomsnitt ligget på 74,2 prosent, konstaterte LO-lederen.
I industrien har fordelingen vært jevn, og Gabrielsen mente derfor at frontfagsmodellen slikk sett virket. Det er de som kommer etter frontfaget som ikke er solidariske og som tar ut en altfor stor del av verdiskapningen. Han trekker spesielt fram tjenestenæringene, blant annet dagligvarehandelen og hotell.
– Dette er penger som verken kommer de ansatte – mange av dem uten pensjon fra første krone – eller forbrukerne til gode.
LO-lederen var kritisk til at den samordnete lønnsdannelsen resulterte i at kapitaleierne i store deler av næringslivet hentet ut store gevinster. Penger LO-lederen mente skulle gått til folk flest i form av lavere priser, bedre lønninger og pensjon fra første krone.
• Da marerittene herjet, hjalp det å stå opp og skrive. Nå har notatene blitt roman
Viktige prioriteringer
Ikke uventet krever derfor LO økt kjøpekraft for alle ved vårens mellomoppgjør. Tilleggene skal fremme likelønn, bekjempe lavlønn og sikre garantiordningene.
LOs prioriteringer i lønnsoppgjørene bidrar til små lønnsforskjeller i Norge. Gabrielsen erkjente likevel at utviklingen mot likelønn går altfor sakte.
– Men hvordan hadde lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vært uten at vi ved hvert eneste oppgjør hadde fokusert på likelønn? Og hvordan hadde lønnsforskjellene mellom bunn og topp sett ut om vi ikke ved hvert eneste lønnsoppgjør hadde insistert på en solidarisk profil på lønnstilleggene?
Skattekuttene skaper forskjeller
Men LO-lederen understreker at rettferdig fordeling handler om mer enn bare lønnsdannelse. Skatt er et av de viktigste verktøyene for omfordeling. Og Gabrielsen mente det var forstemmende å høre at finansminister Siv Jensen sier at «debatten om ulikhet ikke kan reduseres til bare et spørsmål om omfordeling gjennom skatter og overføringer.»
• Religiøse utbrytere stiller større krav til hjelpeapparatet
– Dette kommer ikke som noen overraskelse fra en finansminister som har kuttet skatt på formue og arv med over åtte milliarder kroner. Og som vanlig går det meste til de som har de høyeste formuene. De samme som de siste årene har stukket av med den største andelen av verdiskapningen, sa LO-lederen.
Han mente utviklingen var alvorlig fordi det svekker bærekraften til velferdsstaten.
– Lav ulikhet og sterk velferdsstat henger tett sammen.
Vil skifte regjering
LO-lederen benyttet også innledningen til å understreke betydningen av det kommet kommunevalget. Ikke minst i arbeidet mot sosial dumping og konkurranseutsetting er rødgrønne kommuner viktige. Og i en tid hvor han mener regjeringen politikk fører til økte forskjeller og en skarp høyredreining, er det desto viktigere at «kommunene virker som en brannmur for regjeringens politikk».
Hans-Christian Gabrielsen viste også til en fersk meningsmåling hvor 75 prosent av medlemmene i LO-forbund mener at dagens regjering bør byttes ut.
– Og her er jeg helt enig med medlemmene, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LOs representantskapsmøte.
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold