Det murrer i offentlig sektor før innspurten av lønnsoppgjøret. – Det blir beintøft. Det er bra vi skal være låst inne i to døgn
FO-leder Mimmi Kvisvik er klar på at det er ansatte i stat og kommune sin tur i år.
FO-leder Mimmi Kvisvik krever at de offentlig ansatte, som fikk mindre enn privat sektor i lønnsvekst i fjor, blir kompensert for dette.
Adrian Nielsen
simen@lomedia.no
Mimmi Kvisvik drar den store trillekofferten med seg over et folketomt Youngstorget. Det ser ut som hun har pakket for en uke, men hun slipper altså ut senest lørdag. Fristen for å bli enige er midnatt fredag. Om en halvtime skal hun og resten av LO Kommune-delegasjonen ta koronatest for å slippe inn på Thon Hotel Opera. Så starter forforhandlingene i KS-oppgjøret (lønnsoppgjøret i kommunesektoren).
Vanligvis er LO Kommune en delegasjon på 25 når lønna forhandles i kommunesektoren. I år er Mimmi Kvisvik én av fem som får møte på Thon Hotel Opera. De skal ha Teams-møter med de andre delegasjonene, og det gjør at forhandlingene kan ta lengre tid enn vanlig.
Adrian Nielsen
– Det kan jo hende vi må veien om mekling, sier FO-lederen.
Hvis partene ikke kommer til enighet før 1. mai, må de altså møtes hos Riksmekleren.
Miljøterapeut Eirin: – Lønna må heves. Det må være en gulrot ved å stå lenge i jobb
Fikk mindre enn privat sektor i fjor
Vanligvis er ikke mellomoppgjørene så spennende. Partene pleier som regel å komme til enighet. I et mellomoppgjør handler det nemlig bare om penger, og ikke alt annet man kan forhandle om i et hovedlønnsoppgjør.
Men i år er det spesielt. Den store uenigheten mellom arbeidsgiverorganisasjonene og KS, som forhandler på vegne av kommunene, er hvor mye penger de ansatte skal få i år. Utdanningsforbundet, som representerer lærerne, har sagt at streikeviljen er stor.
Kravet fra LO og FO er klart: De ansatte skal ikke miste kjøpekraften sin, og de skal få kompensert for at de fikk lavere lønnsutvikling enn deler av privat sektor i fjor.
Og for å få til det må de gå over årets ramme fra frontfaget. For å ta det først: Frontfaget er lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien. De forhandler alltid lønna først for å sikre at lønnsutviklingen i Norge ikke blir så høy at det skader konkurranseevnen til eksportindustrien. Årets økonomiske ramme i frontfaget endte på 2,7 prosent. Den forventede prisveksten er 2,8 prosent.
Det vil kort fortalt bety at folk vil får mindre å rutte med i år enn i fjor. Og derfor vil LO Kommune ha minst 2,8 prosent i årets oppgjør.
– Vi har også stilt krav om å få justert mindrelønnsutviklingen, sier Kvisvik.
Det blir to spennende dager. Også lønnsoppgjøret i staten og Oslo kommune har forhandlingsfrist natt til 1. mai.
Uenige om kompensasjon
De ansatte i offentlig sektor føler seg snytt i fjorårets hovedoppgjør. Mens offentlig sektor fikk en lønnsutvikling på 1,7 prosent, endte privat sektor til slutt med en lønnsutvikling på 2,2 prosent.
Men KS, som representerer kommunene i lønnsforhandlingene, vil ikke gå med på at kommuneansatte skal få mer enn ansatte i privat sektor, bare fordi ansatte i kommunal sektor kom dårligere ut i fjor.
– Hvis vi ser på kommunal sektors lønnsutvikling over en femårsperiode, er det ingenting som tyder på at de ansatte har kommet dårligere ut enn frontfaget. Det er i hvert fall ikke et argument for at det er behov for å ta igjen noe, fordi sektoren har kommet dårligere ut enn privat sektor over tid, sa forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS til Fontene tidligere denne måneden.
Forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, sier at KS må ta ansvar for hele laget, og ikke én spesiell gruppe, i lønnsoppgjøret.
KS
Mimmi Kvisvik mener at det er et argument som ikke holder.
– I fjorårets hovedoppgjør protokollførte vi en helt spesiell klausul som sa noe om at en eventuell mindrelønnsutvikling skulle kompenseres, sier Kvisvik.
Vil ha lønnsøkning for alle
LO Kommune krever et kronetillegg som skal sikre lønnsøkningen til de som tjener minst fra før.
– Hva med barnevernspedagoger, sosionomer og andre tre års utdanning eller mer? Vil de tjene på et kronetillegg?
– Nesten uansett hvilken profil vi velger på oppgjøret, treffer det FOs grupper godt. Hvis vi får et kronetillegg og samtidig innretter tabellen og generelle tillegg på en fornuftig måte, gir det best lavlønns- og likelønnsutvikling, sier Kvisvik.
Unio, som representerer lærere og sykepleiere, krever klar reallønnsvekst etter fjoråret. Mimmi Kvisvik vil ikke at grupper skal prioriteres over andre.
– Det handler om at alle har bidratt i koronatiden, det er ikke sånn at noen skal ha mer kred enn andre. Hele offentlig sektor har løfta sammen dette året, mener FO-lederen.
Tor Arne Gangsø understreker på KS' hjemmeside at KS ikke forhandler med «lærerne» på den ene siden og «øvrige ansatte» på den andre sidenm men med fire forhandlingssammenslutninger som til sammen representerer 40 arbeidstakerorganisasjoner.
– Også i tariffoppgjøret må KS ta ansvar for hele laget, og for hele bredden av kommunale og fylkeskommunale tjenester. Det kommer vi til å gjøre også i årets oppgjør, sier han.
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere
En gruppe som har stukket av med mer i lønnsvekst enn andre kommuneansatte de siste årene, er ledere og de som faller inn under akademiker-kapittelet (kapittel 5) i KS-området. Det er blant annet ingeniører, advokater og leger. Mens majoriteten av de kommuneansatte har hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst på 3,6 siden 2004, har ledere hatt en vekst på 4,2 og akademikere 4,4.
– Vi stiller i år krav om at de ikke skal ta ut mer i lønn for de gruppene enn i kapittel 4 (majoriteten av de ansatte). Punktum.
Mimmi Kvisvik og de andre slipper ikke ut fra hotellet før de har kommet i mål med forhandlingene, eller det blir brudd.
Adrian Nielsen
Så triller Mimmi Kvisvik kofferten inn svingdøra på Thon Hotel Opera. Klar for å bli koronatestet.
Frontfaget
Under tariffoppgjør får visse fag innen konkurranseutsatt sektor forhandle først og dermed legge normen for andre avtaleområder.
Ved samordnede oppgjør er det forhandlingene mellom LO og NHO som fungerer som frontfag.
I år ble det enighet om en økonomisk ramme på 2,7 prosent i frontfaget.
Den forventede prisveksten på varer og tjenester, er på 2,8 prosent, ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU).
Kommuneoppgjøret
LO Kommune, Unio, YS-K og Akademikerne på vegne av de ansatte, mens KS forhandler på vegne av kommuner og fylkeskommuner som arbeidsgivere.
Årets forhandlinger i kommunal sektor startet 21. april.
Forhandlingene må være i mål ved midnatt 30. april.
Hvis forhandlingene ikke fører fram til et resultat, går oppgjøret til mekling.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Frontfaget
Under tariffoppgjør får visse fag innen konkurranseutsatt sektor forhandle først og dermed legge normen for andre avtaleområder.
Ved samordnede oppgjør er det forhandlingene mellom LO og NHO som fungerer som frontfag.
I år ble det enighet om en økonomisk ramme på 2,7 prosent i frontfaget.
Den forventede prisveksten på varer og tjenester, er på 2,8 prosent, ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU).
Kommuneoppgjøret
LO Kommune, Unio, YS-K og Akademikerne på vegne av de ansatte, mens KS forhandler på vegne av kommuner og fylkeskommuner som arbeidsgivere.
Årets forhandlinger i kommunal sektor startet 21. april.
Forhandlingene må være i mål ved midnatt 30. april.
Hvis forhandlingene ikke fører fram til et resultat, går oppgjøret til mekling.