FO-lederen krever økonomisk sosialhjelp som er til å leve av. Nå svarer arbeidsministeren
Økonomisk sosialhjelp skal sikre en nøktern levestandard, sier arbeidsministeren, men hun vil ikke heve satsene utover prisjustering.
Marte Mjøs Persen (Ap) foreslår i neste års budsjett at de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp skal prisjusteres ved årsskiftet.
Håvard Sæbø
anne@lomedia.no
FO-leder Mimmi Kvisvik vil gjøre det enklere å få økonomisk sosialhjelp: – Ingen skal leve under fattigdomsgrensa, uttalte hun til Fontene forrige uke. Hun argumenterer for at trygdeytelser og stønader må være rausere og på et nivå som man faktisk kan leve av. Hun ber regjeringen først og fremst prioritere å heve de veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp. Hun mener regjeringen må se til Forbruksforskningsinstituttet SIFOs referansebudsjett for å fastsette hva den månedlige satsen bør være. Ifølge dette budsjettet defineres et vanlig forbruk til 11.000 kroner i måneden for en enslig person.
Fontene har spurt arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) om hun vil heve de statlige satsene og i så fall hvor mye. Hun svarer i en epost via kommunikasjonsavdelingen.
Hun viser til at økonomisk stønad er en skjønnsmessig ytelse og at dette innebærer at det skal foretas en konkret og individuell vurdering av hvilke utgifter som er nødvendige for å sikre tjenestemottakeren et forsvarlig livsopphold.
«Stønaden skal gjøre det mulig å opprettholde en levestandard på et rimelig og nøkternt nivå, tilpasset den generelle velferdsutviklingen og lokalsamfunnet tjenestemottakeren er en del av. Geografisk bosted kan derfor ha betydning for stønadsberegningen», skriver hun.
Statsbudsjettet 2023
I forslaget til statsbudsjettet for 2023 har regjeringen lagt til grunn at de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp skal prisjusteres ved årsskiftet. Dette skal justeres i henhold til anslått vekst i konsumprisene. Den er anslått til 2,8 prosent, opplyser Mjøs Persen.
Hun skriver at SIFOs referansebudsjett er ment å være et langtidsbudsjett, mens økonomisk sosialhjelp derimot er en midlertidig inntektssikring for et nøkternt og forsvarlig livsopphold.
«SIFOs referansebudsjett er derfor ikke fullt ut egnet som et grunnlag for å justere de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp».
Vernepleier Irene deler ut mat og klemmer på Oslo slumstasjon
Vil ikke forenkle saksbehandling
Fellesorganisasjonen (FO) krever også at veilederen som Arbeids- og velferdsdirektoratet sendte de lokale Nav-kontorene under pandemien igjen blir innført i tilpasset form. Veilederen var et praktisk verktøy for å hjelpe ansatte med å ivareta retten til økonomisk stønad i krisetid.
Arbeidsministeren mener det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å gjeninnføre den midlertidige veilederen for behandling av saker om økonomisk stønad, men hun utelukker ikke at direktoratet kan vurdere det som aktuelt på et senere tidspunkt.
«Økonomisk sosialhjelp er samfunnets siste økonomiske sikkerhetsnett. Det betyr at den som søker om økonomisk stønad i utgangspunktet først må bruke sine egne midler til å dekke utgifter til sitt livsopphold. NAV-kontoret må vurdere konkret, i hver sak, om det skal stilles krav om å bruke egne midler. Her skal NAV-kontorene uansett bruke skjønn. Selv om den aktuelle veilederen har opphørt å gjelde, er det altså ikke slik at NAV-kontoret automatisk skal stille krav om salg av gjenstander for å innvilge sosialhjelp», presiserer Mjøs Persen.
Arbeids- og velferdsdirektoratet jobber nå med å få et oppdatert kunnskapsgrunnlag når det gjelder pågang og henvendelser til NAV.
«Basert på den kunnskapen vil både direktoratet og departementet vurdere behov for eventuelle tiltak», skriver Mjøs Persen.
Nav-sjefen om priskrisa: – Vi ønsker virkelig å hjelpe
Rødt vil ha forenklet behandling
Rødt vil ha tilbake veilederen for en forenklet saksbehandling hos Navs sosialtjeneste. Partiet har nettopp foreslått dette på Stortinget, skriver Julia Maliszewska, politisk rådgiver for Rødt i en epost til Fontene. Forslaget er: «Stortinget ber regjeringen sørge for at Nav gjeninnfører en forenklet veileder for behandling av saker om økonomisk stønad, tilsvarende den som gjaldt fram til 30. juni 2022». Her er forslaget i sin helhet.
Flere saker
Firas Aoun, Sunniva Bakke, Shurooq Hussein og Golizar Sadon har skrevet et kapittel i boka "Fattig" om erfaringer med samtalegruppe og fellesskap på Robin Hood Huset.
Kai Flatekvål
Robin Hood Huset fyller 20 år: – Ikke noe å feire at flere lever i fattigdom
Werner Juvik
Nav-direktøren om drapet på Nav Årstad: – Det var ikke trygt nok
Roy Håvard Løseth er overrasket over at ansatte kan begå overgrep mot ungdom i et sånt omfang i 2024.
Hanna Skotheim
Ansatte om seksuelle overgrep på institusjoner: – Det er helt grusomt vondt
– Jeg tror veldig mange som utsettes for vold, ikke tenker at det er vold. At det bare er en del av jobben, sier vernepleier Magnus Ilebrekke.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Magnus ble slått og sparket på jobb. En dag sa det stopp
39 prosent av FOs medlemmer har opplevd trusler om vold det siste året.
Colourbox
1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder