JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisepakken – en krise for studentene

Mens resten av Norges arbeidstakere får stønad for å klare seg gjennom en vanskelig tid, får vi studenter mer lån.
For dårlig fra regjeringen, mener Emilie Engang Bjørbu (nestleder), Sigrid Lundervold Nesheim (sosionomrepresentant), Iris Jansdottir Nordberg (leder) og Johannes Menzel Knudsen (vernepleierrepresentant) i FO-studentenes sentralstyre.

For dårlig fra regjeringen, mener Emilie Engang Bjørbu (nestleder), Sigrid Lundervold Nesheim (sosionomrepresentant), Iris Jansdottir Nordberg (leder) og Johannes Menzel Knudsen (vernepleierrepresentant) i FO-studentenes sentralstyre.

FO-studentene

Krisepakken for studenter ble lansert av Regjeringen denne uken. Denne pakken innebærer at studenter kan ta opp mer lån gjennom lånekassen på opptil 26.000 kr, og at de utsetter fristen til 15. april for å søke lån hos lånekassen. I tillegg skal gjenværende beløp i vårsemesteret utbetales i april til alle studenter. Dette er ikke godt nok, mener FO-Studentenes sentralstyre.

7 av 10 er arbeidstakere

53 prosent av alle studenter jobber gjennom hele semesteret, mens 18,5 prosent jobber av og til. Det betyr at under 30 prosent av studentene gjennomfører studiene uten ekstra inntekt.

Medianinntekten for studentene som jobber gjennom hele semesteret, er på 10.000 kroner i måneden uten medregnet lån og stipend fra Lånekassen. Blant dem som jobber av og til, ligger den på 3.000 kr i måneden. Permittering vil utgjøre et stort inntektstap for norske studenter. Mens mange studenter er sikret noe gjennom lån, er det mange som ikke tar opp lån og er avhengig av å ha en inntekt. Ved å vektlegge tittelen som student over tittelen som arbeidstaker, påfører man dermed at mange må ta på seg et ufrivillig studielån.

Krisepakken til studentene er grunnleggende annerledes enn dagpengepakken til arbeidstakere. Det resten av Norges arbeidstakere får som stønad for å klare seg gjennom en vanskelig tid, får vi som lån.

Studentene er ikke en homogen gruppe

Vi kan ikke snakke om studenter som en homogen gruppe, på lik linje som at arbeidstakere ikke er en homogen gruppe.

FO-studentene: Ikke all praksis kan erstattes

Studentene omtales som en gruppe som er unge med få utgifter, hvor løsningen kan være å flytte hjem til foreldre. Dette er ikke tilfellet for store deler av student-Norge. Studenter, som alle andre, har ulike utgangspunkt og livssituasjoner. Regjeringen snakker om sommerjobber og mer lån som løsninger, dette ville de ikke sagt til en arbeidstaker som ikke studerer. Dessuten stiller vi spørsmål ved hvilke sommerjobber vi skal få, når mange arbeidsplasser allerede har permittert sine arbeidstakere, eller er stengt på grunn av tiltakene.

Lærere viser at de kan være digitale når de må. Nå må sosialarbeidere gjøre det samme

Ulik behandling

Nav er kraftig belastet av dagpengesøknadene fra permitterte arbeidstakere. Det er viktig for oss at vi ikke belaster dette systemet enda mer. Om lånekassen har kapasitet til å administrere en krisepakke for permitterte studenter, mener vi dermed at dette er en god løsning. Men det burde ikke føre til at vi må ta opp mer lån, når andre arbeidstakere får stønad.

Når det først er forskjellsbehandling av arbeidstakere som studerer og ikke, mener vi at krisepakken skal komme i form av et stipend. Dette stipendet skal være gjeldende for både norske og internasjonale studenter.

FO-Studentenes sentralstyre er bekymret for hva den langsiktige løsningen vil være, dersom unntakstilstandene vil vedvare over lengre tid. Vi trenger løsninger som ivaretar alle arbeidstakere på lang sikt.