Debatt
Ja, Nav kan bli bedre – og det jobber vi med hver dag
Men vi kan nok aldri klappe oss på skulderen og si at nå er det perfekt.
Nav sender ut cirka 15 millioner brev til brukere hvert år.
Rebekka Johannessen Litland
Saken oppsummert
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
Julie Mittet fra Jussformidlingen skriver i et innlegg 17. mars at Nav har ansvar for å kommunisere sine vedtak på en forståelig måte, men at de likevel stadig ser det motsatte.
Det er vi enige i.
Vi vet at blant annet begrunnelsene i Navs vedtak i noen tilfeller er vanskelige å forstå, og ikke alltid gir brukeren et godt grunnlag for å vurdere om de for eksempel skal klage.
Dette er også blitt påpekt i NOU Raskt og riktig og i rapporter fra Sivilombudet og Riksrevisjonen, og er noe vi jobber med å forbedre.
Nav sender ut cirka 15 millioner brev til brukere hvert år, og vi har de siste to årene satt i gang flere tiltak.
Vi har fått på plass en brevstandard for å sikre ivaretakelse av brukerens rettssikkerhet og gode brukeropplevelser. Den sikrer at brevene er i tråd med gjeldende regelverk, oppfyller krav til klart språk og er pedagogisk oppbygd og forståelige.
I tillegg skal standarden sikre at brev blir likere på tvers i Nav. Dette betyr ikke at alle brev skal se helt like ut, men at de skal være bygd opp på en bedre og mer forståelig måte.
Vi henter også inn innspill fra personer som får brev fra Nav, om hvordan de opplever brevene. Det hjelper oss med å forbedre brevene ytterligere.
Vi har fått på plass en egen brevkoordinator som har ansvar for at utviklingen av brev gjøres på riktig måte fremover, noe det er behov for fordi det er mange i Nav som utarbeider brev hvert år.
Brevene består av både standardtekster og individuelle begrunnelser.
Standardtekstene skal sikre at det gis lik informasjon og at den er forståelig, men det er fortsatt behov for individuelle begrunnelser slik at den enkelte bruker kan forstå resultatet i sin sak.
For å sikre oss at saksbehandlerne forstår hva som er rettslige krav til begrunnelsene, utarbeider vi nå kompetansetiltak på forvaltningsrett og juridisk metode.
Som Mittet er inne på, vil mer forståelige og bedre begrunnede vedtaksbrev også bidra til at Nav får færre klager og færre unødvendige henvendelser.
Tiden vi sparer vil komme våre brukere til gode, gjennom raskere og riktigere saksbehandling og mer og bedre dialog.
Vi er godt i gang, men dette arbeidet vil ta tid, og vi kan nok aldri klappe oss på skulderen og si at nå er det perfekt.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim