JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kjersti Toppe snakket om barnevernsreformen da hun talte til FOs landsstyre på Teams.

Kjersti Toppe snakket om barnevernsreformen da hun talte til FOs landsstyre på Teams.

Heiko Junge / NTB

Kjersti Toppe lover å se på turnover og hets mot barnevernsansatte

– Jeg vil framsnakke jobben dere gjør og jobbe for at dere har det trygt og godt på arbeid, sa Toppe til FOs landsstyre.
07.12.2021
15:07
07.12.2021 15:12

anne@lomedia.no

Da Kjersti Toppe besøkte landsstyret i FO på Teams startet hun med å lese opp noen av setningene fra Hurdalsplattformen. Der står det at regjeringen vil sørge for bemanning og finansiering som følger av barnevernsreformen som ble vedtatt i 2017 og som trer i kraft i 2022.

– Reformen skal sikre en hensiktsmessig organisering, vektlegge kompetanse og gi tilsette mer tillit og tid med barna, refererte Toppe.

Hun sa samtidig at finansiering av reformen har skapt bekymring i en del kommuner og at hun tar disse tilbakemeldingene på alvor.

– Jeg vil følge med på kommunenes prioritering og tilbud. Det er ikke meningen at dette skal bli en sparereform, men tilpasset hjelp og tidlig innsats der kommunene får mer ansvar, sa hun.

Hun viste til at regjeringen utvider den finansielle overgangsordningen fra to til tre år og at de øker kommunenes frie inntekter med 2,5 milliarder kroner.

Eva kan bli årets tillitsvalgt i FO. Sjekk hvem andre som er nominert til prisen

Bekymret for turnover

Det er tradisjon i FO at ny minister i Barne- og familiedepartementet inviteres til landsstyret. Toppe understreket også flere ganger i talen at hun ønsker et tett samarbeid med Fellesorganisasjonen (FO).

– Dere er viktige både som fagpolitisk aktør og fagforening for ansatte, og jeg håper på et godt samarbeid, sa hun.

Toppe tok opp flere ting som bekymrer henne og som hun vil være oppmerksom på. Blant annet høy turnover i barnevernets førstelinje.

– Vi må sikre at tilsatte med lang erfaring blir værende. Jeg vet ikke nok om grunnene til høy turnover, men FO har pekt på høyt arbeidspress og hets, sa Toppe.

Hun viste til at hver fjerde ansatt i 2017 rapporterte å ha blitt hetset og at hver 17. sa at det var så grovt at de vurderte å slutte i jobben.

Barneminister Kjersti Toppe: – En uønsket situasjon at foreldre føler at de må kjøpe hjelp i møte med barnevernet

Vil jobbe for autorisasjon

Toppe sa at hun vil vurdere en autorisasjonsordning som ledd i å sikre rettssikkerheten til barn og familier, og at det kanskje også vil heve statusen til de tilsette.

– Jeg vil framsnakke jobben dere gjør og jobbe for at dere har det trygt og godt på arbeid, sa Toppe.

Det siste temaet hun tok opp var utfasing av kommersielt barnevern, der hun ikke ønsker dagens situasjon med anbud og konkurranseutsetting.

– Jeg vil at ideelle aktører skal ha langsiktige avtaler, sa hun.

Spørsmål fra landsstyret

Flere av fylkeslederne i FO tok ordet og kom med innspill med ministeren. Ingunn Strand Johansen fra Viken påpekte at flere kommuner i fylket går i minus allerede før barnevernsreformen trer i kraft og at det er trist hvis den ofres for andre lovpålagte tjenester som kommunen må ta hånd om. Olav Neerland fra Innlandet etterlyste at ministeren kunne være enda mer forpliktende på autorisasjon for barnevernsansatte.

Det er tradisjon i FO at ny minister inviteres til å tale for landsstyret. Minister Kjersti Toppe var med på Teams.

Det er tradisjon i FO at ny minister inviteres til å tale for landsstyret. Minister Kjersti Toppe var med på Teams.

Anne Myklebust Odland

Nils Karlsholm fra Trøndelag fortalte ministeren blant annet om høyt sykefravær blant barnevernsledere i fylket og at de opplever seg presset fra politikere lokalt.

– Politikere lokalt har ikke skjønt hva barnevernet holder på med. Det er for store krav til resultater og ressursutnyttelse, sa Karlsholm.

Gunhild Holthe fra Nordland tok opp temaet vold og trusler og beklaget til ministeren at mange opplever at anmeldelser om hets blir henlagt.

– Hvorfor? sa hun.

Sigrid Nesheim, som leder FO-Studentene ville vite hvordan ministeren vil ivareta unge utdannede i arbeidslivet, og hvordan hun vil gjøre studiet så bra at de blir kompetente og slitesterke i jobben.

– Vi trenger seriøse aktører som kan støtte familier som kommer i kontakt med barnevernet

– Skal ikke stå alene

Kjersti Toppe svarte på alle innspillene. Til innspillet om hets og anmeldelser sa hun at det overrasket henne å høre.

– Det skal ikke være sånn. Hvis man opplever hets så skal man ikke stå alene med slike opplevelser. Dette tar jeg med meg videre, sa hun.

FO-leder Mimmi Kvisvik sa til landsstyret at hun mener de har fått en lydhør, klok og samarbeidsvillig minister og at FO defineres som en sentral aktør.

– Det skal vi utnytte for alt det er verdt, sa Kvisvik til landsstyret.

07.12.2021
15:07
07.12.2021 15:12