JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter barnevernsbarn studielån

Barnevernsbarn som bor i institusjon eller fosterhjem får ikke støtte fra Lånekassen. Deres livsopphold er allerede betalt av det offentlige, forklarer Kunnskapsdepartementet.

solfrid.rod@lomedia.no

Er du student og bor i din biologiske familie, får du støtte fra Lånekassen. Bor du derimot i barneverninstitusjon eller fosterhjem, bortfaller retten til lån og stipend.

Årsaken er et prinsipp om at ingen skal motta dobbel støtte til livsopphold. Og når du bor i fosterhjem eller institusjon, er livsoppholdet ditt allerede finansiert av det offentlige.

Dette er forskjellsbehandling som hindrer utsatte unge i å ta høyere utdanning, mener Landsforeningen for barnevernsbarn. Og får støtte fra FO.

Lave ambisjoner

I verste fall betyr det at ungdom flytter for seg selv for å få støtte fra lånekassen. Dette regelverket strider mot regjeringens satsning på ettervern, mener Maria Reklev, organisasjonssekretær i Landsforeningen for barnevernsbarn.

Bare 34 prosent av unge under barnevernet tar høyere utdanning. Tilsvarende tall for ungdom ellers er 80 prosent.

– Barnevernet har altfor lave ambisjoner for barna. De oppmuntrer i liten grad til høyere utdanning, og de dekker ikke utgifter relatert til utdanning. Kombinasjonen er veldig uheldig, fastslår Reklev.

– Må endres

Landsforeningen for barnevernsbarn deler hvert år ut utdanningsstipender fra et legat. Flere av søkerne oppgir manglende støtte fra Lånekassen som begrunnelse for å søke stipend, ifølge Reklev.

– Regelverket er urettferdig. Det må endres, sier hun.

I en uttalelse fra FOs landsstyremøte tidligere denne måneden heter det at forbundet støtter Landsforeningen for barnevernsbarn i kampen mot et urettferdig regelverk.

«FOs landsstyre mener gjeldende regelverk forskjellsbehandler og skaper ytterligere vanskeligheter for en gruppe som allerede er i en sårbar situasjon. Lånekassens regler er ikke rettferdige når de hindrer noen grupper i å utdanne seg», utaler FO.

Riktig prinsipp

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, mener det er riktig å holde på prinsippet om at ingen skal få livsopphold dekket to ganger.

– I prinsippet er deres livsopphold dekket. Det vi ser kan skape problemer, er eventuelle merutgifter til studiemateriell, semesteravgift og slike ting. Men her mener vi løsningen ligger i at kommunene foretar mer individuelle vurderinger. Vi vil oppfordre kommunene til å bruke mer skjønn for å gi disse barna muligheter.

Så det blir ikke noen endring av Lånekassens regelverk?

– Det statsråden har sagt, er at vi skal se nærmere på samspillet mellom ulike ytelser. Det har vi tatt initiativ overfor andre departementer, men jeg kan ikke si noe om når dette arbeidet er ferdig, sier Lekve.

Noen dilemmaer

Med tanke på den lave utdanningsraten blant barnvernsbarn, burde ikke regjeringen sørge for å fjerne eventuelle hindringer?

– Vi vet ikke om en årlig studiestøtte på 90 000 kroner ville gjøre at denne gruppa i større grad tok høyere utdanning. Hovedbildet er at de har samme rettigheter som andre, og vi skal ha samme ambisjoner for dem som for andre ungdommer. Vi ser at det kan oppstå noen dilemmaer her. Dette skal vi, som sagt, se på, blant annet sammen med BLD (Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet red.anm.)