JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ståkarakter fra Hjermann

Audun Lysbakken klarer seg bemerkelsesverdig bra, melder barneombud Reidar Hjermann fra FNs barnekomité i Geneve.

solfrid.rod@lomedia.no

Barneminister Audun Lysbakken har i hele dag måttet svare for Norges behandling av barn og unge i FNs barnekomité. Hjermann har fulgt høringen i Geneve og mener statsråden har gjort en god figur.

- Statsråd Audun Lysbakken klarer seg bemerkelsesverdig bra, selv om jeg ikke nødvendigvis slutter meg til alle hans svar, skriver Hjermann i en e-post til Fontene.

- Jeg var også med ved forrige rapportering for denne komiteen, og jeg kan fortelle at det er en ganske annen og mye bedre stil over denne eksaminasjonen enn ved forrige seanse der Norge var representert med kun byråkrater. Det er svært prisverdig at statsråden kommer selv.

Ille om enslige mindreårige

Minst fornøyd er ombudet med at Lysbakkens svar om enslige mindreårige asylsøkere.

- Alle barn er barn. Derfor er det ille at Lysbakken mener at det ikke er i strid med barnekonvensjonen at 15, 16 og 17-årige enslige asylsøkere ikke er under omsorg av barnevernet, mener Hjermann.

Skyggerapporter

Bakgrunnen for høringen er kritikk av hvordan Norge overholder FNs barnekonvensjon. Barneombud Reidar Hjermann er blant dem som har sendt komiteen skyggerapporter.

Han har vært særlig kritisk til hvordan Norge behandler barnevernsbarn og funksjonshemmede barn.

For små kommuner

Spørsmålene fra FNs barnekomité har vært mange og varierte: fra bruk av ritalin, mangel på skolemåltid, barn i fengsel, enslige mindreårige asylsøkere og hvordan sikre et likeverdig barnevernstilbud under et sterkt kommunalt selvstyre.

Komiteen er, ifølge Hjermann, bekymret for om Norge har for mange og for små kommuner til å tilby et godt fagmiljø for dem som skal jobbe i barneverntjenesten. En bekymring barnekomiteen deler med det norske barneombudet.

- Det burde være et klart krav til et barnevernskontor at det består av minst to fulle fagstillinger, uansett kommunens størrelse, fastslår Hjermann.