Nytt avslag til Dreieskjevå
Bufdir har igjen sagt nei til ny kontrakt med Dreieskjevå barneverninstitusjon. Ungdommer og fagfolk er fortvilte.
«Å Viss dåkk fjerne Dreieskjevå kor i all verden ska ME bo hen då??? Me vill bo PÅ Dreieskjevå! Å Då blir me sikkert flytta ut av rogaland, då har dåkk alle så har bestemt dette ødelagt live vårt! Endeli når me har fonne roen så komme dette!» Dette skriver en av beboerne på Dreieskjevå i et debattinnlegg i dag. Flere av ungdommene slåss nå for hjemmet sitt. De vet ikke hvor de skal bo i framtiden.
– Veldig nedslående, sier institusjonsleder Brit Munthe. Hun mener at ungdommene i Dreieskjevå er blitt lurt av Bufetat. De ble flyttet inn for få måneder siden med utsikter om langtidsopphold på opptil fem år i Dreieskjevå. Nå må de likevel snart flytte. – Selv om vi har god kvalitet får vi ikke oppdraget fordi de synes prisen er for høy. Men hvorfor mener Staten at private institusjoner skal være så mye billigere enn deres egne? spør Munthe. Hun sier at Staten er svært forsiktig med å vise fram sine egne døgnpriser.
«Billig, bra og stabilt»
Brit Munthe mener at Dreieskjevå gir et billig, bra og stabilt tilbud til beboerne, som er ungdom med store psykiske problemer og atferdsvansker. Institusjonen har bare hatt tre utilsiktede flyttinger på de åtte åra hun har jobbet der. I andre institusjoner kan det ifølge Munthe til enhver tid være er belegg hvor 50 prosent av beboerne er i akuttplassering på grunn av at de har rømt fra statens egne institusjoner.
Beboerne på Dreieskjevå får også hjelp fra Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP). For noen av dem er problemene så store at de måtte vært innlagt i BUP hvis ikke det hadde vært plass på Dreieskjevå. Det er uvisst hva som skjer med dem nå. Behandlingsapparatat og lokalmiljø har engasjert seg sterkt for Dreieskjevå. I desember aktiviserte divisjonsdirektør Inger Kari Nesheim ved psykiatrisk divisjon i Helse Stavanger seg. Med plakat skrevet av beboere ved Dreieskjevå, samlet hun inn underskrifter i Stavanger sentrum.
Ikke busstransport
– De som bor på Dreieskjevå og andre barnevernsinstitusjoner trenger forutsigbarhet. Da kan vi ikke ha det slik som dette, med trussel om nedleggelse og to års kontrakter. Anbud på barnevern er ikke det samme som anbudskonkurranse for busstransport, sier Nerheim ifølge Stavanger Aftenblad. Brit Munthe sier at hun ikke vet om andre institusjoner i regionen som gir det samme tilbudet som Dreieskjevå.
I det stadfestende vedtaket fra Bufdir heter det at Dreieskjevå ikke ga en god nok beskrivelse av behandlingsmetoder som denne gruppen ungdommer ette loven har krav på. De stilte også spørsmål ved institusjonens samarbeid med skole og barne- og ungdomspsykiatri. Videre skriver Bufdir at «tilbudet fra Dreieskjevå mangler en beskrivelse av innhold, struktur og metodikk i samarbeidet som sikrer at barnas rettigheter ivaretas.» Bufdir skriver dessuten at prisen fra Dreieskjevå «er betydelig høyere enn fra institusjoner som har fått tildelt kontrakt.»
Slåss videre
Vedtaket fra Bufdir omfatter klager fra i alt tre institusjoner. I tillegg til Dreieskjevå er det Styve Gård og Garnes ungdomssenter, men Bufdir omgjorde ikke sine vedtak for noen av dem
Institusjonsleder Brit Munthe sier at hun føler seg forpliktet av ungdommenes engasjement til å slåss videre for Dreieskjevås framtid. Derfor vil de nå sende klage til Klageutvalget for offentlige anskaffelser slik at de får en vurdering av om loven er fulgt i denne saken.
Siste nytt
– Vi har klart å bygge en sterk organisasjon som drar i samme retning, mener Marianne Solberg.
Sissel M. Rasmussen
FO vokser kraftig – dette er oppskriften på deres suksess
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim
Mimmi Kvisvik gir seg som forbundsleder: – Jeg har lagt ned nesten hele mitt våkne liv i FO
Mye lest
Bollywood-filmen viser beklageligvis et barnevern som mange foreldre kjenner seg igjen i, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Skjerndump
Jeg måtte gå ut midt i filmen. Scenene var så gjenkjennbare
Gerd Schumann er veldig glad for å ha blitt kåret til årets sosialarbeider, men hun synes også at det kan bli i overkant mye oppmerksomhet.
Hanna Skotheim