Barnefengsel ikke løsningen
FO-leder Randi Reese advarer mot en kriminalpolitikk som plasserer barn i fengsel. Disse barna må være barnevernets ansvar, mener hun.
- Barn har ingenting i kriminalomsorgen å gjøre. Lovbrytere mellom 15 og 18 år er først og fremst barn, og det er barnevernet som har den kompetansen som trengs for å håndtere disse barna. Når justisminister Storberget lanserer et pilotprosjekt for unge straffedømte, og plasserer dette prosjektet innenfor kriminalomsorgen, trår han feil, sier Randi Reese. I Stortingsmeldingen "Straff som virker" som ble lagt fram i dag foreslås det å etablere et pilotprosjekt med et eget fengsel for barn.
- Det er selvfølgelig både uholdbart og kritikkverdig at vi i dag finner unge mellom 15 og 18 år som plasseres i fengsel sammen med voksne kriminelle, men løsningen er ikke eget barnefengsel, mener forbundslederen som isteden vil utvikle egnede tiltak innenfor barnevernet.
Positivt med samfunssstraff
- At meldingen har så sterkt fokus på samfunnsstraff som et alternativ til soning er positivt. Samfunnsstraff er et godt alternativ for mange, og erfaringene har vist at veien tilbake til et liv utenfor kriminalitet er kortere med denne typen straff, fortsetter Reese. - I denne sammenhengen synes vi det er svært positivt at meldingen slår fast at den kompetansen det sosialfaglige personellet i friomsorgen har, er godt tilpasset framtidens kriminalomsorg.
Trenger sosialfaglig arbeid
- Vi i FO er opptatt av det som på fagspråket kalles tilbakeførings- eller løslatelsesgaranti. Dersom det ikke legges til rette for jobb, bopel og eventuell rusbehandling for folk som løslates fra soning, er sjansene for tilbakefall til kriminalitet store. Her er det sosialfaglige arbeidet en nøkkel. Derfor skulle vi gjerne sett at Stortingsmeldingen tok til orde for å styrke den sosialfaglige kompetansen også innenfor murene, sier Reese.
- Både miljøterapeutisk arbeid og sosialrådgivning i fengslene må styrkes. Meldingen tar til orde for å styrke båndene til de kommunale tjenestene, deriblant sosialtjenesten, gjennom etableringen av et "servicetorg" i fengslene. Dette i seg selv er et utmerket tiltak, men vil neppe fungere etter hensikten om det ikke samtidig er ansatte med sosialfaglig utdanning ansatt i fengslene som kan legge arbeidet til rette. På dette området hadde vi håpet på en klar holdningsendring, men denne er i liten grad til stede i Stortingsmeldingen, avslutter forbundsleder Reese.
Siste nytt
Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.
Simen Aker Grimsrud
Marte håpet lønnsoppgjøret skulle gi henne lønnstillegg for videreutdanning – se hvordan det gikk
– Vi er fornøyde med et resultat som nå bidrar til rekruttering og utvikling av våre medlemmers sosialfaglige kompetanse i Oslo kommune, sier Hanne Groseth.
Ole Palmstrøm
Ansatte i Oslo kommune får minst 18.000 kroner mer i lønn
Mye lest
Tetyana Bondarenko leder Ukrainsk Forening Øst-Norge og søker nå om penger til å kurse ukrainere i Norge.
Anne Myklebust Odland
– Nordmenn lar barna sine gå kilometervis. Vi gir barna våre ekstra lekser, sier ukrainske Tetyana
Det er vanskelig å forstå at unge mennesker, som er på vei inn i voksenlivet, skal bli omtalt som kronisk suicidale uten at det skal utløse riktig helsehjelp, skriver Anne Malerbakken.
Unsplash