JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig seier om turnus

Steinar Gilje vant en knusende dom over den private barnevernsinstitusjonen K-art i Kongsberg Tingsrett i begynnelsen av oktober. Retten tilkjente vernepleieren nærmere 90 000 kroner i erstatning for overtid og merarbeid.
14.11.2007
15:38
16.12.2013 03:01

– Dette er en viktig seier for FO. Dette er en type arbeidstidsordning som er svært belastende, og skadelig for helsa. Derfor er det uakseptabelt at de ansatte må gjøre faglig arbeid i hviletiden. Dette har Tingsretten nå slått fast, sier forbundssekretær Tove Rydning.

Gilje arbeidet i rullerende turnus på langtidsavdelingen på barnevernsinstitusjonen. Turnusen innebar at han arbeidet tre dager og hadde fri i syv dager, kombinert med fire dagers arbeid og syv dager fri. Gilje begynte i stillingen i september 2003, men allerede i slutten av 2003 opplevde han at de ansatte ikke fikk nok søvn mens de var på jobb. Fram til han sluttet sommeren 2004 arbeidet han mer enn 400 timer overtid, noe som innebar nærmer tre timer overtid hver natt. På grunn av manglende timelister nektet arbeidsgiveren å betale de ansatte overtidsgodgjørelse eller annen form for kompensasjon.

De mange vitneprovene gjorde at Tingsretten valgte å tro på Giljes påstander om den grove utnyttelsen av de ansatte. Gilje fikk dermed nærmere 90 000 kroner i erstatning, samt feriepenger.

Steinar Gilje forteller at det har vært viktig for ham å få fram arbeidsforholdene i retten.

– Jeg har sett så mange flotte og engasjerte mennesker som har blitt fullstendig nedkjørt i løpet av ett år. For litt siden traff jeg igjen en barnevernpedagog. Hun var topp motivert da hun begynte på K-art, nå sitter hun i kassa på Rimi, hun fortalte meg at hun var så skadeskutt at hun var i tvil om hun orket å gå tilbake i yrket. Det er fort trist at useriøse arbeidsgivere kan ødelegge dyktige folk på den måten, sier Steinar Gilje.

K-art har anket dommen inn for Kongsberg Tingsrett. Fylkessekretær Bjarne Gilje i FO håper dommen blir stående

14.11.2007
15:38
16.12.2013 03:01