Kritisk til flytting av barneverninstitusjon
I går vedtok Barne- og familieetaten i Oslo Kommune å flytte en korttidsinstitusjon for barn og unge fra Røa til Oslo sentrum. De ansatte er svært kritiske, og håper politikerne vil omgjøre avgjørelsen.
Korttidsinstitusjonene på Røa tar i mot barn og unge mellom 10 og 18 år, og er et akuttilbud for de som sliter med rusproblemer, psykiske problemer, prostitusjon og voldelig adferd. En flytting til Heimdalsgata på Grønland nær Oslo sentrum er det siste klientene trenger, mener de ansatte.
Oslo verste miljø
– Lokalene ligger midt i det verste miljøet i Oslo. Da det ble drevet ungdomshjem i lokalene var flere beboere redde for å gå ut om kvelden. Å legge en akuttinstitusjon hit er enda verre, sier Pål Harald Andreassen, FOs hovedtillitsvalgt i barne- og familieetaten i Oslo Kommune.
Andreassen har selv jobbet som miljøterapeut i lokalene på Grønland i ti år da det lå et ungdomshjem her.
– Når barnevernvakta plukker opp ungdom på Oslo S og kjører dem de få hundre meterne til Heimdalsgata, hvor lang tid tror du det tar før de er tilbake på gata, spør han retorisk.
Omrokkering
De tillitsvalgte fra både Fellesorganisasjonen og Fagforbundet har vært kritisk til flytteplanene og forsøkt å stoppe dem. Årsaken til at Barne- og familieetaten har vedtatt flyttingen fra Røa er at langtidsinstitusjonen for ungdom mellom 12 og 18 år i Borger Withsgate på Sandaker står uten lokaler fra 1. februar. Nå skal denne institusjonen flytte til Røa. Heller ikke de ansatte i Borger Withsgate er fornøyd med flyttevedtaket. De mener lokalene på Røa er for små.
– Vi har flere ungdommer som er utilregnelige. Mindre plass betyr at folk går mer oppå hverandre. Konfliktnivået vil øke, og det blir større fare for vold mellom ungdommene og de ansatte, sier FO-tillitsvalgt Bjarne Drachmann til Dagsavisen.
Ber bystyret ta saken
Nå håper de ansatte og deres representanter at Oslos politikere vil ta opp saken.
– Vi vil at bystyret skal behandle saken, og omgjøre avgjørelsen. Beslutningen om flytting er kun tatt ut fra praktiske og økonomiske hensyn, på bekostning av barna vi skal ivareta, sier Agnethe Hagerup, FO-tillitsvalgt på kortidtidsinstitusjonen på Røa.
– Vi har mange ungdom i vippe-posisjon i forhold til rus og kriminalitet, da er det ikke riktig å plassere dem i Oslos verste miljø. Vi har også en del tvangsgiftede jenter, å plassere dem i det flerkulturelle miljøet på Grønland gjør at vi ikke vil være like godt i stand til å skjerme dem, påpeker Hagerup.
Politiet også kritiske
Også Oslo-politiet er kritiske til å flytte ungdom i krise til Grønland.
– 20 sekunder etter at de går ut døra vil de treffe på folk de ikke burde være sammen med, sier Geir Tveit i forebyggende avdeling ved Grønland politistasjon til Dagsavisen.
Siste nytt
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox