Funksjonshemmede fornøyde
2000 flere med funksjonsnedsettelser skal få tilbud om tiltaksplass. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er fornøyd.
Saken oppsummert
mia.paulsen@lomedia.no
– Vi er glade for at det blir 2000 ekstra tiltaksplasser, og at Regjeringen viderefører sin jobbstrategi, sier kommunikasjonsansvarlig Ove Helset i FFO.
Regjeringen regner med at det blir færre arbeidsledige, og overfører 2000 tiltaksplasser fra tiltak for arbeidsledige til tiltak for folk med funksjonsnedsettelser. Dermed blir det totalt 58 700 tiltaksplasser for denne gruppa.
– Dette gjør det mulig å gi blant annet denne gruppa tilbud om tiltaksplasser i ordinært arbeidsliv i større grad enn i dag, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.
Fortsatt mange utenfor
Ifølge FFO står over 80 000 personer med funksjonsnedsettelser og banker på døra til arbeidslivet.
– De aller fleste som kan jobbe, ønsker å jobbe. Funksjonshemmede opplever altfor mange hindre mot arbeidslivet. Det er spesielt tragisk når nyutdannede sliter med å få jobbe på grunn av kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse. Mange arbeidsgivere vegrer seg mot å ansette funksjonshemmede.
Helset påpeker at statlige etater har et trainee-program som han gjerne skulle sett i andre deler av forvaltningen.
– De får gode resultater og gode evalueringer, sier han.
Hanne Bjurstrøms jobbstrategi har dessuten ført til at NAV har ansatt arbeidslivscoacher som er målrettet mot funksjonshemmede.
Mange årsaker
– Er det arbeidsgiverne som er det største hinderet mot at funksjonshemmede kommer i arbeid?
– Problemet er sammensatt. Mange arbeidsgivere er blitt flinkere til å ansette mennesker med funksjonsnedsettelser, men vi må få enda flere til å se mulighetene, sier Helset.
Praktisk hjelp
Regjeringen vil også videreføre ordningen med funksjonsassistenter og gjøre det til en permanent ordning. Med funksjonsassistent kan en arbeidstaker få hjelp til praktiske gjøremål i arbeidssituasjonen, og Regjeringen foreslår at ordningen også skal omfatte ledsager for blinde og svaksynte.
Derfor øker bevilgningen med 6 millioner kroner i 2014, noe FFO er fornøyd med.
– De utvider dessuten garantien som gir rett til bistand for å komme i arbeid, slik at den også gjelder for alderen 25 til 29 år. Fra før gjelder den 20-24. Samlet sett vil tiltakene øke trykket på å få funksjonshemmede i arbeid. Så venter vi i spenning på hva den nye regjeringen gjør, og om de makter å opprettholde trykket, sier Helset.
.
Flere saker
Ina Libak skriver om barnet i magen i boka hun og Sigbjørn Johnsen har skrevet sammen. Nå må den tre måneder gamle babyen bli med dit mamma skal.
Hanna Skotheim
Verden blir bedre hvis yngre og eldre snakker mer sammen, tror de
Hanna Skotheim
– Når jeg føler at det er litt dritt på jobb, kan jeg se bort på kortet og tenke at det er verdt det
Monica Skogvold er FO tillitsvalgt og barnekoordinator i Lillestrøm kommune.
Hanna Skotheim
Vernepleier gjør jobben andre tjenester skal gjøre: – Det er ikke i tråd med intensjonen
FERDIG: Sofie Melin er en av flere som mister jobben når boligprosjektet Bybo i Oslo legges ned.
Hennika Lillo-Stenberg
Oslos innsparingsjakt koster Sofie jobben, og 50 brukere mister hjemmene sine
Marte Dahl Toft i Utekontakten oppsøker unge gutter på gata, ved skoler, på idrettsarenaer.
Anne M. Odland
– Fotballen gjorde at jeg ikke ble oppfattet som «Marte fra kommunen»
Johanne Rogndal bærer fortsatt med seg sporene etter årene på ungdomsinstitusjon. I dag er hun psykolog og veileder for ansatte på barnevernsinstitusjoner.
Hanna Skotheim