JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleneforeldre savner visjoner

Budsjetteforslaget mangler de store visjonene, og noe løft er vanskelig å få øye på, mener Stig Rusten fra Aleneforeldreforeningen.
14.10.2013
13:46
17.12.2013 00:11

mia.paulsen@lomedia.no

Barnetrygden skal fortsatt stå uregulert i følge budsjettforslaget fra Regjeringen.

– Det betyr i praksis at den går ned, slik den har gjort i mange år. Og sosialhjelpen har stått stille i mange år. Dermed sakker vi akterut i forhold til resten av samfunnet, sier leder i Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten.

Fattige barn blir fortsatt fattige

Han ser ikke noen store grep i forhold til å avskaffe barnefattigdom, til tross for at Regjeringen vil etablere en ny nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom.

– Vi er ikke negative til slike tiltak, og for noen er de viktige. Men løsningen på barnefattigdommen er ikke veldedighet. Det er å kvalifisere de voksne inn i arbeidslivet, sier han.

Han ser ikke mange visjoner for aleneforeldres framtid i dagens budsjettforslag, og er usikker på om påtroppende regjering vil bety noen bedring.

Tviler på bedring

– Siv Jensen har sagt at hun vil ha en nasjonal minstenorm for sosialhjelpen, men spørsmålet er hvilket nivå hun vil legge seg på. Og vi frykter at de blå vil ødelegge overgangsstønaden, som er en av de viktigste ordningene for å kvalifisere foreldre inn i arbeidslivet. Det vil i såfall låse mange flere i en fattigdomsfelle, sier Stig Rusten.

Aleneforeldre utgjør 22 prosent av fattige familier i Norge ifølge EUs fattigdomsdefinisjon, påpeker Stig Rusten. I svært mange av disse familiene har forsørgeren lav utdanning.

– Den viktigste suksessfaktoren for å heve aleneforeldre på sikt er å kvalifisere dem inn i arbeidslivet, sier han.

Mer i bidragsforskudd

Aleneforeldre med inntekter under 235 000 kroner skal få 4320 kroner mer pr. år i bidragsforskudd. Økningen gjelder for barn over 11 år. For de som omfattes vil bidragsforskuddet øke fra 1 440 til 1800 kroner pr. måned.

Staten gir bidragsforskudd til aleneforsørgere som ikke mottar bidrag fra den andre forsørgeren til rett tid, eller vedkommende ikke har mulighet for å bidra.

– Det er et positivt grep, men det burde gjelde flere enn barn over 11 år. Det er forholdsvis kostbart å ha ansvar for barn, særlig når den andre part ikke bidrar, sier leder Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.

Økning monner lite

Ifølge Rusten vil den ekstra barnetrygden til aleneforsørgere bli trukket fra inntekten på 235 000 kroner, slik at grensen blir liggende på 225 000 kroner pr. år. Det er lite å leve for.

– Det er ikke nok til å dekke kostnadene. Vi skjønner at regjeringen ønsker å nå fram til de som har aller lavest inntekt. Men inntektsbegrensningen burde ligget vesentlig høyere, sier Rusten.

Regjeringen ønsker også å øke overgangsstønaden, samtidig som beskatningen legges om slik at overgangsstønad skattes som lønnsinntekt.

– Aleneforsørgere får en økning på 400-7800 kroner i året. Det er selvfølgelig positivt, sier Rusten.

14.10.2013
13:46
17.12.2013 00:11