JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvisvik advarer mot grønn lønn

Miljøpartiet De Grønne vil gi folk som sliter samfunnslønn. Det kan fort bli sovepute for samfunnet, advarer FO-leder Mimmi Kvisvik.
22.08.2013
09:32
16.12.2013 23:34

vibeke.liane@lomedia.no

Samfunnslønna, eller borgerlønna som FO kaller det, skal etter De Grønnes arbeidsprogram erstatte sosialhjelp og andre trygdeordninger. – Det gir byråkrati og mer verdighet for de som faller utenfor, hevder Rasmus Hansson som er 1. kandidat i Oslo.

De grønne vil ha pilotprosjekter i ulike kommuner for å skaffe erfaring, se hvordan det fungerer. – Vi vil ha ubyråkratiske ordninger, framholder Hansson.

Han innrømmer at partiet ikke har spikret hvor mange G’er ordningen skal være på. Grunnbeløpet i Navs utbetalinger er i dag på 85 245 kroner. – Det skal ikke være et fett honorar fra staten. Men det skal være nok til at folk skal holde hverdagen gående på en anstendig måte, sier Hansson.

FO-leder Mimmi Kvisvik sier at det ikke har vært støtte for samfunnslønn eller borgerlønn i den tiden hun har sittet sentralt i FO – Samfunnslønn er kun en økonomisk ordning. Ofte trenger den enkelte annen bistand enn det økonomiske bidraget, sier Kvisvik.

Derfor ønsker forbundet statlige minstesatser for sosialhjelpen. – Minstesatsen skal sikre utbetaling som er uavhengig av kommunens økonomi og det kommunale selvstyret. Så må sosialarbeideren vurdere hvilke behov den enkelte har når det gjelder tjenester og sosiale ytelser, sier Kvisvik.

Sosialhjelpen kan forsvinne

Miljøpartiet De Grønne hegner om det kommunale selvstyret, og sier i en e-post til Fontene at de vil utvide det på flere felt. De nevner: • Redusere bruken av styringsprinsipper fra det private næringslivet i offentlig sektor. • Gi kommunene anledning til å øke sine inntekter ved å fjerne maksimalgrensene for kommunale skattesatser. • Gi vertskommuner rett til konsesjonsavgifter også fra andre typer kraftverk enn vannkraftverk. • At spørsmål om sammenslåing av kommuner skal avgjøres lokalt.

– For kvikk-fix

De Grønne ser ikke bort fra at dagens selvstyre på utbetalingen av stønad til økonomisk sosialhjelp kan forsvinne hvis det innføres en statlig styrt samfunnslønn. – Dette virker litt kvikk-fix og samfunnsmessig enkelt. Mennesker som har behov for hjelp må møtes på ulike måter. Slike møter kan ikke alene skje gjennom en standard ytelse. Disse må ligge i bunn, men det må være rom for tjenester, hjelp og tilleggsytelser for å bistå i den aktuelle situasjonen, framholder forbundslederen.

Hun mener en statlig minstenorm alltid må ligge i bunn. – Den kan ikke kommune bruke selvråderetten på, framholder Kvisvik.

Kvisvik understreker at minstenormen må være på minimum 3G, eller være i tråd med SIFOs (Statens institutt for forbruksforskning) satser. – Det gjelder også for stønaden i Introduksjonsprogrammet og Kvalifiseringsprogrammet

De grønne i siget

På den siste målingen får partiet 4,1 prosent oppslutning blant velgerne, hårfint over sperregrensen som er på 4 prosent. Hansson ligger dermed an til å bli folkevalgt på Stortinget.

De Grønne er lei av blokkene i norsk politikk. Og vil ikke bli satt i bås på den blå -blå, eller rød-grønne siden. – Norsk politikk har størkna, vi vil samarbeide med partier som fremmer en bærekraftig politikk, sier Hansson.

Rød-Grønn FO- støtte

Mimmi Kvisvik sier at FO ønsker et flertall som støtter om et inkluderende samfunn, og et godt arbeidsliv. – Vi har hatt mye støtte i dagens regjering, og har samarbeidet med regjeringspartiene direkte og gjennom LO. Det vil vi gjøre uavhengig av hvem som sitter i regjering. Vi vil ha gjennomslag for vår politikk.

(faktaboks)

Veiledende sats økonomisk sosialhjelp for en enslig er i dag på 5 500 kroner, SIFOs har forsket seg fram til at en enslig trenger 7 570 kroner i måneden for å dekke utgifter til livsopphold. Betaling av husleie, strøm og ferie kommer i tillegg.

Veiledende sats økonomisk sosialhjelp for en enslig er i dag på 5 500 kroner.

SIFOs har forsket seg fram til at en enslig trenger 7 570 kroner i måneden for å dekke utgifter til livsopphold.

Betaling av husleie, strøm og ferie kommer i tillegg.

22.08.2013
09:32
16.12.2013 23:34

SIFOs har forsket seg fram til at en enslig trenger 7 570 kroner i måneden for å dekke utgifter til livsopphold.

Betaling av husleie, strøm og ferie kommer i tillegg.