JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tråkker til for FO

Hva får to fagkonsulenter i FO til å sykle drøye 160 mil fra Kolbotn til Harstad? Et intenst ønske om å synliggjøre FO og skape virak rundt sosialarbeideres innsats langs ruta.
24.05.2013
10:27
16.12.2013 22:54

solfrid.rod@lomedia.no

14. juni setter Allis Aresdatter og Beate Basing seg på sykkelen i Kolbotn utenfor Oslo. Under mottoet «Krafttråkk for velferdsstaten» og med FO-logoen på klær, vimpler og ballonger skal de tråkke seg innover i landet og oppover på kartet, til de ankommer Harstad 1. juli.

Imponerende sprekt, men hvordan kan en slik sykkelturné gavne velferdsstaten?

– Vi har slitt litt med Uredde stemmer-kampanjen. Men hvis det er noe FO har fått til så er det å synliggjøre svikt i velferdsstaten. Vi ønsker å vri litt på det, og vise fram profesjonene våre og alt som er bra i velferdsstaten, forklarer Aresdatter.

Arrangementer langs veien

De to syklistene har bedt alle FOs avdelinger og klubber om å sørge for lokale arrangementer rundt et selvvalgt tema langs ruta. Målet er å skape oppmerksomhet om arbeidsfelt og målgrupper for helse- og sosialarbeidere.

FO håper Helse- og omsorgsdepartementet vil være på plass når turneen har sitt kick-off i Kolbotn 14. juni.

I Tynset, på dag tre, rettes blikket mot at folkehelse er mer enn trening og kosthold. Blant deltakerne er ordføreren og Mental Helse.

– Skal politikerne lykkes med å bedre folkehelsen og forebygge mer, så må våre profesjoner inkluderes. Og det er veldig bra at brukerne av tjenestene er trukket med i dette arrangementet. Det håper vi flere klubber og avdelinger får til, sier Aresdatter.

Lokale medier

I Trondheim skal syklistene innom en konferanse om utviklingshemmedes levekår, og FO lokalt har lovet å gjøre noe ut av det syklende besøket. I Steinkjer skal det handle om barnevern.

Med drahjelp fra FOs lokalapparat satser Basing og Aresdatter på dekning i lokale medier. Utstyrt med FO-klær og FO-effekter vil de også selv sørge for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Når du skal sykle drøye 160 mil og bo i telt, gjelder det å pakke lett. Men ballonger og en frisbee fra FO Oslo er med. Fra Hurtigruta vil de to kaste ut flaskeposter.

– Folk vet jo ikke hva FO er. De tenker vel kanskje at det står for Forsvaret overkommando? Vi skal synliggjøre FO og sørge for at flere blir klar over hvem vi er og hvilken innsats våre grupper gjør i velferdsstaten, sier Basing.

Godt å være to

Ifølge Allis Aresdatter, som er den mest erfarne syklisten av de to, er Norge et u-land når det gjelder sykkelstier. Hvis de i det hele tatt finnes, er de fulle av hull, stopper plutselig eller leder inn i boligstrøk uten noe tegn til fortsettelse, erfarer hun.

De prøver å unngå E6, men slipper ikke unna gjennom Nordland, fordi det er få aktive FO-klubber langs kystriksveien.

Aresdatter har syklet samme strekning en gang før, og da endte det med bråstopp og flere brudd åtte mil før mål. De to kollegene setter sikkerheten høyt, og lover å passe på hverandre.

– Det blir bra å være to, særlig når det røyner på. Det gjelder å tråkke på og motivere, men også å holde igjen. Når man blir sliten er det lett å sette utfor i for stor fart. Og vi kjenner hverandre ganske godt, sier Aresdatter.

– Og når dette er over, kommer det ikke til å være stort vi ikke vet om hverandre, supplerer Basing.

Følg turneen

De oppfordrer alle som har lyst til å sykle med et stykke, om det så bare er 100 meter.

Nestleder Tone Faugli tråkker med på første etappe, mens Lars Semmerud, også han fra FO-ledelsen, blir med på paradeetappen inn til Harstad.

Mer bedagelig anlagte personer kan følge «Krafttråkk for velferdsstaten» på bloggen med samme navn. Den finner du også på fo.no

24.05.2013
10:27
16.12.2013 22:54