JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret er i gang

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen vil slåss for et størst mulig generelt tillegg i årets statsoppgjør.

Fredag overleverte organisasjonene i staten sine krav til arbeidsgiver. LO Stat, YS Stat og Unio har et felles krav, som sier at alle i staten skal ha reallønnsutvikling, og at dette best skjer ved et generelt tillegg.

Krevende

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen fastslår at det blir krevende forhandlinger, og at resultatet i frontfaget ikke bare kan kopieres over til statsoppgjøret.

Ved fjorårets mekling med påfølgende streik var en del av uenigheten hvor mye frontfaget, inkludert funksjonærene, fikk. I løsningen ligger en klausul om at man i dette oppgjøret skal se på hva fasit ble for frontfaget.

Etterslep

– Vi ser at statsansatte har et etterslep på 0,1 prosent fra i fjor. Vi forventer å få kompensert dette i år, men så skal vi jo forhandle. I ettertid ser vi at vi hadde rett i fjor. Den vekta industrien fikk 4,2 prosent, mens vi måtte streike for å få 4,1 prosent, sier hun.

Startskudd

Den fjerde hovedsammenslutningen, Akademikerne, skiller seg fra de tre andre ved å ønske at hele oppgjøret skal gis som lokale tillegg. Dette er ikke noe nytt, konstaterer Rønoldtangen.

– Det er en utfordring vi har hvert år. Vi og Akademikerne er på hver vår banehalvdel, sier hun.

Fredagens kravoverlevering er startskuddet på mellomoppgjøret, og det var ikke mange signaler som kom fra partene.

– Staten signaliserte at de også ønsker en forhandlingsløsning, slik som oss, sier Rønoldtangen.

Viktig for Norge

Konkrete krav som går på lønn kommer først senere i forhandlingene.

– Vi fikk tall fremlagt i dag fra statens beregningsutvalg, som vi nå skal bruke for å vurdere videre krav, sier Ellen Galaasen. Hun FO-ledelsens kvinne i statsoppgjøret.

Likelønn og god uttelling for utdanning og kompetanse er viktige krav for oppgjøret, fastslår Galaasen.

– Staten må ta hensyn til at oppgjøret i 2012 ga mindre uttelling for offentlig ansatte enn for funksjonærer i privat sektor, som det er naturlig for FOs grupper å sammenligne seg med. Offentlig sektor er viktige for Norges verdiskaping, og det betinger at lønns- og arbeidsforholdene er gode og attraktive.

Partene har frist til midnatt 30. april for å komme til enighet. Oppnås ikke enighet går oppgjøret til mekling.

LO Stat, YS Stat og Unio samarbeider i årets tariffoppgjør. De tre hovedsammenslutningene representerer rundt 100.000 medlemmer.

Partene har frist til midnatt 30. april for å komme til enighet. Oppnås ikke enighet går oppgjøret til mekling.

LO Stat, YS Stat og Unio samarbeider i årets tariffoppgjør. De tre hovedsammenslutningene representerer rundt 100.000 medlemmer.