Statsoppgjøret er i gang
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen vil slåss for et størst mulig generelt tillegg i årets statsoppgjør.
Fredag overleverte organisasjonene i staten sine krav til arbeidsgiver. LO Stat, YS Stat og Unio har et felles krav, som sier at alle i staten skal ha reallønnsutvikling, og at dette best skjer ved et generelt tillegg.
Krevende
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen fastslår at det blir krevende forhandlinger, og at resultatet i frontfaget ikke bare kan kopieres over til statsoppgjøret.
Ved fjorårets mekling med påfølgende streik var en del av uenigheten hvor mye frontfaget, inkludert funksjonærene, fikk. I løsningen ligger en klausul om at man i dette oppgjøret skal se på hva fasit ble for frontfaget.
Etterslep
– Vi ser at statsansatte har et etterslep på 0,1 prosent fra i fjor. Vi forventer å få kompensert dette i år, men så skal vi jo forhandle. I ettertid ser vi at vi hadde rett i fjor. Den vekta industrien fikk 4,2 prosent, mens vi måtte streike for å få 4,1 prosent, sier hun.
Startskudd
Den fjerde hovedsammenslutningen, Akademikerne, skiller seg fra de tre andre ved å ønske at hele oppgjøret skal gis som lokale tillegg. Dette er ikke noe nytt, konstaterer Rønoldtangen.
– Det er en utfordring vi har hvert år. Vi og Akademikerne er på hver vår banehalvdel, sier hun.
Fredagens kravoverlevering er startskuddet på mellomoppgjøret, og det var ikke mange signaler som kom fra partene.
– Staten signaliserte at de også ønsker en forhandlingsløsning, slik som oss, sier Rønoldtangen.
Viktig for Norge
Konkrete krav som går på lønn kommer først senere i forhandlingene.
– Vi fikk tall fremlagt i dag fra statens beregningsutvalg, som vi nå skal bruke for å vurdere videre krav, sier Ellen Galaasen. Hun FO-ledelsens kvinne i statsoppgjøret.
Likelønn og god uttelling for utdanning og kompetanse er viktige krav for oppgjøret, fastslår Galaasen.
– Staten må ta hensyn til at oppgjøret i 2012 ga mindre uttelling for offentlig ansatte enn for funksjonærer i privat sektor, som det er naturlig for FOs grupper å sammenligne seg med. Offentlig sektor er viktige for Norges verdiskaping, og det betinger at lønns- og arbeidsforholdene er gode og attraktive.
Partene har frist til midnatt 30. april for å komme til enighet. Oppnås ikke enighet går oppgjøret til mekling.
LO Stat, YS Stat og Unio samarbeider i årets tariffoppgjør. De tre hovedsammenslutningene representerer rundt 100.000 medlemmer.
Partene har frist til midnatt 30. april for å komme til enighet. Oppnås ikke enighet går oppgjøret til mekling.
LO Stat, YS Stat og Unio samarbeider i årets tariffoppgjør. De tre hovedsammenslutningene representerer rundt 100.000 medlemmer.
Siste nytt
De ansatte ved Nav Årstad er fortsatt preget etter drapet på en kollega for snart to år siden, forteller både leder og tilltisvalgt. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet i Bergen: 25 ansatte har sluttet hittil i år
Hanna Skotheim
Steile fronter i kjønnsdebatten skremmer fagfolk: – Vi er redde for å krenke
Mye lest
John Kjetil Støle mener politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir.
Erling Slyngstad-Hægeland
John Kjetil har ofte vært frustrert på barnevernet. Nå blir han sosionom for å forstå dem bedre
Vi må forstå at det er skadelig å flytte barn så ofte som fem ganger, skriver Roar Lillebostad.
Colourbox/Privat