JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fjernt ledernivå i Helse Størst

Etter massiv kritikk dropper Helse Sør-Øst-direktør Bente Mikkelsen sitt planlagte kursopphold i Roma. Ledelsen står langt fra de ansattes hverdag, melder FOs tillitsvalgte.
09.01.2012
16:04
16.12.2013 18:02

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

– Vi opplever at ledelsen står langt fra den hverdagen de ansatte er i, med manglende forståelse for hvilke konsekvenser det har å flytte rundt på pasientene samtidig som de skjærer ned. Det har svekket tilliten til ledelsen mer enn akkurat dette militærkurset.

Det sier foretakstillitsvalgt for FO i Oslo Universitetssykehus, Jorun Clemetsen.

Direktøren i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, varslet mandag at hun avlyser sitt planlagte kursopphold i Roma. Kurset var i Nato-regi og skulle foregå over fem måneder ved Nato Defence College i Roma. Forsvarsdepartementet skulle betale selve kursavgiften, mens Helse Sør-Øst skulle dekke 350 000 kroner.

Bøyde av

Som svar på kritikken fra de tillitsvalgte, skriver Bente Mikkelsen i e-post videresendt Fontene av kommunikasjonsavdelingen i Helse Sør-Øst:

«Ansatte i både Vestre Viken og i Oslo universitetssykehus har gitt tydelig uttrykk for behovet for kontinuitet i ledelsen også på regionalt nivå i den krevende omstillingsprosessen disse helseforetakene befinner seg i. Det tar jeg konsekvensene av og kommer ikke til å delta på Nato Defence College. Det har jeg meddelt Helse- og omsorgsdepartementet som har innstilt meg til kurset og Forsvarsdepartementet som har tildelt meg plassen. Jeg vil i stedet bruke all min kraft og energi på Helse Sør-Øst.»

Svekker motivasjonen

– Vi lurte på hva det kunne ha for konkret effekt i å lede Helse Sør-Øst å gå på et militært kurs i Nato-regi. Det hadde dessuten en dårlig signaleffekt når helseforetaket sliter så mye med økonomien som nå, at øverste leder skulle være borte så lenge, sier Jorun Clemetsen.

FO-medlemmene i Helse Sør-Øst har opplevd en betydelig innstramming i mulighetene til å ta kurs og videreutdanning de seneste årene, sier FO-tillitsvalgt Jorun Clemetsen.

– Det går ut over motivasjonen til å stå i en tøff arbeidshverdag. Én ting er mindre midler til å betale kursavgift, vel så vanskelig er det at det ikke er penger til å betale for vikarer når kursene er gratis, sier Clemetsen.

– Uansvarlig

Heller ikke FO-erne i Vestre Viken helseforetak har vist stor forståelse for reiseplanene.

– Bente Mikkelsen har tre ganger innført kurs- og utdanningsstopp i perioder med anstrengt økonomi, med unntak for dem som er i spesialisering. Når hun samtidig planla å dra på et kurs for 350 000 kroner er det kritikkverdig, sier foretakstillitsvalgt for FO i Vestre Viken Helseforetak, Harald Baardseth.

Men mandag, samme dag som Mikkelsen avlyste kursoppholdet i Roma, ble de ansatte i Vestre Viken orientert om at kursstoppen for ansatte er opphevet.

Provoserer

– For medlemmene våre var det planlagte oppholdet i Roma provoserende av to grunner. For det første, i den økonomiske situasjonen vi er inne i, er det stort behov for kontinuerlig styring. For det andre er budsjettet så stramt at et studieopphold i denne størrelsesorden er uansvarlig, selv om det var Forsvarsdepartementet som skulle dekket selve kursavgiften, sier Baardseth.

– Har Mikkelsen fortsatt tillit blant ansatte i Vestre Viken?

– Hun har lite tillit i forhold til planene om å dra på et så omfattende og dyrt kurs. For Vestre Vikens del er styringssignalene vi har fått vanskelige å forholde seg til. Vi kommer til å gå på en ny kjempesprekk i år. Jeg er usikker på om det er hennes eller helseministerens ansvar, men direktøren burde uansett gitt oss større gehør rundt den svært krevende situasjonen vi er i. Den kritikken rettes også til helseministeren.

09.01.2012
16:04
16.12.2013 18:02